Het is alweer even geleden dat ik een ontbijtrecept met jullie deelde. Afgelopen weken ben ik weer wat voedzamer aan het eten (werd tijd ook). Zo probeer ik weer iets meer aandacht te besteden aan mijn ontbijt. Als ik meer mijn best doe voor het maken dan eet ik het meestal ook wat aandachtiger op. Appel blijft bij mij toch favoriet en daar ben ik mee aan de slag gegaan. Het resulteerde in dit lekkere haver-appeltaartje om mee te ontbijten.

Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid ingrediënten. Als het goed is heb je het meeste allemaal wel in huis. En de combinatie ervan vind ik juist dat het zo lekker maakt en niet zo standaard! De appels bak ik voor zodat ze super zacht uit de oven komen. Dit neemt iets meer tijd in beslag maar is het absoluut waard!

Extra groente?
Eerlijk is eerlijk, ik maak weleens vaker een ontbijttaartje. Maar ze zijn lang niet altijd even lekker. Dan wil ik ze weleens te ‘gezond’ houden. Maar wat juist fijn is is dat je iets verantwoords met heel veel plezier opeet. Dat houdt het allemaal leuker dan dat je het met tegenzin zit op te eten. Ja er zit dus suiker in. Daar ben ik niet vies van zoals jullie weten. Je kunt het minder zoet maken als je wil maar dat is natuurlijk aan jou. Dit is hoe ik het haver-appeltaartje om mee te ontbijten heb gemaakt. Ik ga hem ook nog eens proberen te maken met geraspte courgette of wortel er doorheen. Dan heb je toch ook alvast weer iets van groente binnen. Winning!
Haver-appeltaartje om mee te ontbijten
2
taartjes20
minutes25
minutes45
minutesHaver-appeltaartje om mee te ontbijten. Lekker met wat extra yoghurt maar ook makkelijk om mee te nemen en voor te bereiden!
ingrediënten
- Beslag:
150 gram plantaardige yoghurt, ik gebruikte Alpro mild & creamy
80 gram havermout, fijngemalen
35 gram zelfrijzend bakmeel
1 middelgroot ei
1 el honing of agavesiroop
1 tl vanille extract
1 tl speculaaskruiden
1/2 tl kardemom
1/2 tl baking soda
1/4de tl zout
sap van 1/4de citroen
- Vulling en topping:
1 grote Jonagold appel, geschild en in blokjes
Klontje (plantaardige boter)
1 el water
1 el kokosbloesemsuiker
1 tl kaneel
handje fijngehakte pecannoten
2 tl kokosbloesemsuiker (optioneel)
- Materiaal:
2 springvormen van 10 of 12 cm
bakpapier
staafmixer met maalbakje
mengkom
steelpan
garde
spatel
Stappen
- Zet een koekenpan op laag vuur. Schil en snijd de appel in blokjes. Bak deze in een klontje boter voor ongeveer 8 minuten. Voeg dan het water, de kokosbloesemsuiker en kaneel toe. Roer nog door voor 2 minuten en zet het vuur dan uit
- Zet de oven aan op 180 graden hete lucht. Bekleed de bodem van de vormpjes met bakpapier. Zet een rand bakpapier van 5 cm hoog tegen de rand. Dit kun je goed laten plakken met een paar druppels zonnebloemolie.
- Doe het ei, de yoghurt, vanille, het zout, citroensap en de honing in een kom. Kluts dit goed door elkaar met een garde.
- Doe de havermout in een het bakje van de staafmixer en maal dit fijn. Voeg dan het zelfrijzend bakmeel, speculaaskruiden, kardemom en baking soda toe en maal nog even kort door.
- Voeg het toe aan het natte mengsel en roer door tot een glad beslag.
- Voeg ongeveer 3 kwart van de gebakken appel toe en roer dit er kort doorheen. Verdeel dan het beslag over de twee vormen.
- Maak de taartjes af met de overige appel, pecannoten en heel klein beetje kokosbloesemsuiker.
- Schuif de taartjes voor 25 minuten in de oven. Je kunt het warm eten maar koud is het ook lekker!
- Eventueel serveren met wat extra yoghurt.
Notities
- Ook lekker met peer ipv appel!
Wil je dit recept binnenkort maken? Je kunt onderstaande foto makkelijk opslaan via Pinterest! Opzoek naar nog meer recept inspiratie? Dan kun je mij ook volgens op Instagram. Zoek op @eefsfood en mijn account is niet te missen. Ben je op zoek naar meer ontbijttaartjes inspiratie? Dan verwijs ik je graag door naar de site goed vriendin en tevens collega, Marike van ohmypie.nl.
