Dag leuke luitjes, ik heb vandaag een verrassend recept voor je. Naar mijn weten ben ik altijd dol geweest op drop, vooral zout of salmiak. Je ziet steeds meer producten met dropsmaak, vaak tegenvallend als je het mij vraagt.. Lafjes van smaak in de meeste gevallen. Ik wilde daar zelf ook eens iets mee doen, maar dan goed. Ik besloot salmiak roomijs te maken. Dit dropijs recept is lekker zout, romig en super smooth.

Ik vind het ontzettend lekker maar waar ik (bij wijze van) een zak drop in één keer leeg eet heb ik van dit ijs wel genoeg na 1 bolletje. Ruim twee jaar geleden kwam de salmiak likeur van Van Kleef (deze is het) op mijn pad. Ik werkte toen bij de Valk Versmarkt in Voorschoten en zij verkopen een aantal van hun likeuren.

Ontzettend zout en heel smaakvol. Als ik een glaasje neem is het echt een mini glaasje en kan ik er een uur lang van zitten nippen. Heerlijk! Onlangs heb ik samengewerkt met hej hej ijs en jullie alles verteld over de CUBE ijsmachine. De machine heb ik nog tot eind van de maand te leen dus ik ben nog snel mijn favorietenlijstje aan het afwerken. De kleur van het ijs is wat anders uitgepakt dan gedacht! Waar de likeur heel donker van kleur is geeft het blijkbaar weinig kleur af. Eigenlijk was ik gewoon te laat met bedenken om er wat zwarte kleurstof bij te doen voor een grijze gloed. Dit zou je nog kunnen doen om de looks iets meer te matchen met de smaak!
Zelf salmiak roomijs maken – dropijs recept
6
bollen15
minutes3
hours3
hours15
minutesZelf salmiak roomijs maken – dropijs recept. Dit recept is voor de echte drop liefhebber! De perfecte combi tussen zoet en zout.
ingrediënten
300 ml slagroom
150 ml salmiak likeur (van Kleef)
140 ml (volle melk)
120 gram kristalsuiker
28 gram hej hej basismix voor roomijs
1/4de tl zout
- Nog meer nodig:
steelpan
garde
thermometer
ijsmachine
Stappen
- Doe allereerst de salmiak likeur in de steelpan en breng dit aan de kook voor een minuut of 3. Of je alcohol ergens uit kunt koken of niet laat ik in het midden. Daar zijn de meningen over verdeeld. Ik doe het vooral om de alcohol smaak wat minder te krijgen. In het ijs vind ik niet dat je het terug proeft.
- Giet de likeur dan in een kommetje. Doe dan de slagroom, melk, de helft van de suiker en het zout in een steelpan. Roer dit goed en breng het naar 60 graden.
- Meng de andere helft van de suiker met de ijsmix. Voeg dit samen met de likeur toe aan het room mengsel wanneer dit 60 graden is.
- Verhit al roerend door naar 85 graden. Zet het vuur dan uit. Laat het mengsel volledig afkoelen. Ik versnel dit vaak door het in een grote platte schaal te gieten en dit elke 10 minuten om te roeren.
- Wanneer het is afgekoeld kun je er gelijk ijs van draaien. Het zal dan iets langer duren dan wanneer het mengsel koelkast koud wordt verwerkt. Het maken van een ijsmengsel is altijd fijn om al een dag van tevoren te maken dus.
- Wanneer het ijs is gedraaid schep je dit in een bakje met deksel en zet je dit in de vriezer om te bewaren. Door de likeur is het vrij snel schepbaar ijs wanneer je het gaat serveren. Eet smakelijk!
Notities
- Als finishing touch zou je er nog een kapot geslagen salmiakbal overheen kunnen strooien of wat salmiak poeder.
Dit recept makkelijk opslaan? Dat kan met onderstaande foto via Pinterest! Voor meer recept inspiratie kun je mij ook volgens op Instagram. Zie ik je daar?
