Jaaaa, dag lieve mensen! Eindelijk weer eens een taartje op je beeldscherm. Deze strakke biscuit taart met frambozenmousse komt voort uit een eerder recept die ik een jaar of 4,5 geleden al deelde op mijn website. Namelijk deze frisse framboos-kokostaart! Eén van mijn favorieten sindsdien en ook nog makkelijk te maken.

Deze taart heeft een flink tikkie meer werk nodig maar is echt héél erg super lekker. En dat zeg ik niet snel over mijn eigen taarten. Echt de moeite waard dus! Wat het zo lekker maakt is de luchtige maar stevige mousse en de combinatie van het smeuïge van de biscuit en bite van de kruimelige koekbodem.
Strakke biscuit taart met frambozenmousse
10
punten1
hour30
minutes6
hours7
hours30
minutesStrakke biscuit taart met frambozenmousse. Deze taart is lekker luchtig, fris en zoet. Ik vind ‘m echt heerlijk en feestelijk!
ingrediënten
- Bodem:
120 gram kokos biscuitjes (Nizza koekjes van Verkade)
65 gram roomboter
60 gram digestives koekjes
- Biscuit:
Ik gebruikte een mix; 2 middelgroten eieren, 8 gram water en 130 gram biscuitmix poeder
2 el aardbeienjam (houd apart tot na het bakken)
- Mousse:
500 ml slagroom
250 gram diepvries frambozen
100 gram diepvries rood zomerfruit mix (dit mogen ook frambozen zijn)
4 blaadjes gelatine
150 gram witte chocolade druppels
1/2 tl vanillepasta of extract
25 gram kristalsuiker
een handje blauwe bessen of frambozen (apart houden)
- Topping:
170 ml slagroom
2 el kristalsuiker
rasp van een halve limoen
Vers rood fruit; een mix van frambozen, blauwe bessen en bramen
Geraspte stukjes witte chocolade en/of poedersuiker
- Nog meer nodig:
springvorm van 18 cm
springvorm van 15 cm
bakpapier
hoog acetaatfolie van ongeveer 12 cm, lees 10 x onmisbaar in mijn keuken.
steelpannen
bolzeef
siliconen spatel
stand- en/of handmixer
staafmixer
Stappen
- Bekleed de randen en bodem van de 15 cm springvorm met bakpapier. Bereid het beslag en bak hierin de biscuit. Check hiervoor de beschrijving op de verpakking of het recept van een zelf te maken recept. Ik bakte ‘m gaar in zo’n 22-24 minuten.
- Bekleed dan de bodem van de 18 cm vorm met bakpapier en zet een strook acetaatfolie tegen de rand. Maal de koekjes fijn, smelt de boter en roer dit goed door elkaar. Stort op de bodem van de vorm en druk stevig aan.
- Ontdooi en verwarm het rode fruit in een steelpan en zet de blaadjes gelatine te weken in koud water. Zet vervolgens de staafmixer even kort aan in het fruit. Giet dit vervolgens in een bolzeef en druk alles er doorheen met een spatel tot je een dikke pitten puree overhoudt. Dit mag weg. Als het goed is houd je zo’n 200 gram sap over.
- Doe het vruchtensap in een steelpan en voeg hier de vanillepasta en suiker aan toe. Als dit bijna kookt voeg je de gelatine blaadjes toe. Als deze zijn opgelost en doorgeroerd zet je het vuur uit. Voeg dan de witte chocolade toe en laat even staan.
- Snijd de bolle kant van de biscuit af (dit kan weg) en snijd dan nog eenmaal horizontaal door. Besmeer allebei de cakes met 1 el aardbeienjam. Klop de slagroom tussen lobbig en stijf in.
- Roer de inmiddels gesmolten chocolade goed door. Een soort hele dunne ganache is het nu. Check even de warmte. Handwarm of kouder is prima om te gebruiken. Is het warmer dan dat? Wacht dan nog eventjes. Giet het mengsel al roerend bij de slagroom. Meng dit tot een mooi luchtig geheel zonder klontjes.
- Giet een klein beetje mousse op de koekbodem en leg hier vervolgens een plak biscuit in met de jam naar boven. Druk goed aan! Giet er dan meer mousse bij en verdeel de blauwe bessen of frambozen in het midden. Leg dan de tweede laag biscuit erin, dit keer met de jam naar beneden. Druk dit ook aan. Giet dan de rest van de mousse erbij. Tik de vorm een aantal keer op het aanrecht. Houd deze goed vast bij de klem zodat het onmogelijk is dat deze open springt.
- Vooraf had ik gedacht dat de cakes zwaar genoeg waren maar biscuit is natuurlijk ontzettend licht. Ze hebben dus de neiging om te gaan drijven. Niet veel maar je ziet het wel. Achteraf bleek dat helemaal niet erg in was de verdeling juist perfect! (zie foto hier beneden).
- Zet de taart voor zeker 2 uur in de koelkast. In de tussentijd klop je de slagroom stijf samen met de suiker en limoenrasp. Wanneer de taart aan de bovenkant goed stevig is verdeel je de slagroom daar strak overheen. Zet de taart dan voor minstens 3 uur terug in de koelkast.
- Maak af met vers fruit, witte chocolade en poedersuiker. Smullen maar!
Notities
- Het is handig om de biscuit al een dag van tevoren te bakken!
- Maak de taart extra strak door een heet paletmes langs de rand te halen wanneer je de acetaatfolie eraf hebt gehaald.

Normaal gesproken maak ik natuurlijk ook wel een foto van de binnenkant. Maar omdat ik de taart voor mijn vandaag jarige moeder heb gemaakt leek het mij weleens leuk met een niet aangesneden taart aan te komen voor de veranderingen. Ik heb dus nog snel even een foto gemaakt met mijn telefoon en ik was echt heel blij verrast door de looks aan de binnenkant. Super strak en zoals ik als zei, mooi verdeeld!

Volg je mij al op Instagram? Zou ik leuk vinden! Ook kun je mij volgen op Pinterest. Hier kun je makkelijk jouw favorieten recepten zoals deze opslaan.
