[vc_row][vc_column width=”2/12″][/vc_column][vc_column width=”8/12″][vc_column_text]
Afgelopen week bestelde ik weer eens rabarber bij mijn boodschappen. Gewoon, omdat ik het al heel lang niet had gegeten. Ik was dus van plan om het klassiek klaar te maken en te eten als toetje of als ontbijt met een flinke schep yoghurt. Daarna bedacht ik er sorbetijs van te maken maar uiteindelijk maakte ik er dit rabarber kruimeltaart met pistache van.
Het is eerder een koek eigenlijk. Maar wanneer je het in een ronde bakvorm doet kan het ook door als taartje vind ik. Mijn variant is 100% plantaardig maar als je wil kun je natuurlijk ook roomboter gebruiken. Dit is 1 op 1 te vervangen! Je kunt er ook een heerlijke (plantaardige) room bij serveren als je nog iets meer indruk wil maken op je gasten bijvoorbeeld. Veel bak plezier!
Het recept!
Dit heb je nodig voor 8 puntjes:
Deeg:
150 gram zelfrijzend bakmeel
125 gram koude (plantaarige) boter, ik gebruik Flora Plant
120 gram kristalsuiker
90 gram havermout
1,5 tl kaneel
1/2 tl zout
Vulling:
300 gram verse rabarber, in stukjes
75 gram kristalsuiker
rasp 1 limoen
sap halve limoen
1 tl vanillepasta
3 tl maizena
4 el water
1 el kokosrasp
1 el havermout
50 gram pistachenoten
Nog meer nodig:
springvorm van 18 cm doorsnee
velletje bakpapier
steelpan
keukenmachine
Zo maak je het!
Bekleed de bodem en rand van de bakvorm met een velletje bakpapier. Een klein beetje zonnebloemolie kan helpen met het laten plakken ervan.
Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht. Doe alle ingrediënten voor het deeg in de keukenmachine. Maal tot je een kruimelig deeg hebt en alles goed door elkaar zit. Houd 150 gram van dit kruimel deeg apart.
Stort alles wat over is in de bakvorm. Verdeel dit en druk goed aan. Bak de bodem eerst voor 10 minuten.
De rabarber
In de tussentijd maak je de rabarber schoon en snijd je dit in plakken. Doe dit samen met de overige ingrediënten in een steelpan en breng het aan de kook. Roer regelmatig door. Wanneer de maizena zijn werk doet krijg je een mooi jam achtige structuur. Zet dan het vuur uit, als het goed is zitten er nu ook nog hele stukken rabarber in. Een soort compote dus.
Wanneer de bodem uit de oven komt bestrooi je deze nog met een eetlepel kokosrasp en een eetlepel havermout.
Doe dan 50 gram pistachenoten in de keukenmachine. Maal deze grof. Wanneer dat gebeurd is voeg je de apart gehouden kruimels toe en druk je nog even een paar keer op de pulse knop.
Schep de rabarber nu op de bodem. Verdeel dit goed en bestrooi vervolgens met de pistache-deeg kruimels. Bak de taart gaar in ongeveer 35 minuten. Haal na een half uurtje de rand en het bakpapier van de taart. Zo kan hij zsm afkoelen.
Zelf vind ik taart volledig afgekoeld of koud altijd het lekkerst. Maar dit taartje leent zich ook heel goed als dessert. Dan zou ik hem nog warm aansnijden en er een bol kaneelijs bij serveren. Het maken van deze taart lukt zeker binnen 1,5 uur. Eet smakelijk!
Heb je nog vragen? Lees dan mijn ‘veelgestelde vragen oven mijn bakrecepten‘ artikel. Grote kans dat hier je antwoord instaat! Volg je mij al op Instagram?
Wil jij deze rabarber kruimeltaart met pistache binnenkort gaan maken? Pin onderstaande foto op één van je Pinterest borden, zo kun je het recept makkelijk terugvinden!
Liefs,
Eefje
[vc_row][vc_column width=”2/12″][/vc_column][vc_column width=”8/12″][vc_column_text]