Joehoeee, ben ik weer met een vét lekker ijsrecept. Mocht het je ontgaan zijn, ik heb op het moment een geweldige ijsmachine in bruikleen. Als je daar alles over wil lezen moet je hier zijn. Tot de tijd dat hij weer wordt opgehaald hoop ik er zoveel mogelijk lekkere soorten ijs mee te maken. Ik trap af met dit yoghurt-kersenijs met bastognekruimels. Heerlijk is het!
Inmiddels is mijn ijslijst lang, maar je moet ergens beginnen. Amarene kersen zijn trouwens niet super makkelijk te vinden vind ik maar ik kocht vorige jaar twee potjes bij de (ik geloof) Italiaanse weken van Lidl. Misschien een tip voor je. Anders kun je volgens mij terecht bij de groothandel of misschien verschillende bak webshops.
Het recept!
Dit heb je nodig:
Voor 10-12 bollen!
350 gram volle yoghurt
140 gram volle melk
110 gram kristalsuiker
60 gram slagroom
1 tl vanillepasta
28 gram basis ijsmix, ik gebruikte die van hej hej
70 gram uitgelekte amarena kersen, in 6-8 stukjes
60 gram bastogne koeken, grof gehakt
Nog meer nodig:
IJsmachine
steelpan
garde
grote ondiepe schaal (optioneel)
thermometer
Zo maak je het!
Doe eerst de yoghurt, slagroom, melk, vanillepasta en de helft van de suiker in een steelpan en breng dit al roerend tot 60 graden.
Meng het andere deel suiker met de ijsmix. Voeg dit toe wanneer het mengsel een temperatuur van 60 graden heeft bereikt. Verhoog dit vervolgens al roerend tot 85 graden. Zet het vuur dan uit. Laat het ijsmengsel volledig afkoelen.
Om dit proces een beetje te versnellen kun je het het beste in een grote ondiepe schaal gieten. Elke tien minuten roeren en wanneer de ergste warmte er vanaf is zet je het mengsel in de koelkast voor nog zeker een uurtje.
In de tussentijd hak de Bastogne koeken in stukjes en laat je de kersen uitlekken. Snijd deze vervolgens in 6-8 stukjes.
Wanneer je ijsmachine klaar is voor gebruik giet je het afgekoelde koude mengsel erin. Het is een beetje afhankelijk van hoe krachtig jouw machine is hoe lang dat duurt. Laat draaien tot het ijs stevig is en voeg dan pas de kersen en koekkruimels toe. Draai kort door. Zet de machine uit en schep het ijs dan in een bakje of in een cakeblik bekleed met bakpapier.
Als je het dan 1,5-2 uur vrieskoud zet kun je daarna perfecte bollen scheppen, echt net zoals bij de ijssalon. Wanneer je logischerwijs het ijs er langer in laat staan haal het dan minstens een kwartier voor het consumeren uit de vriezer.
Eet smakelijk!
*Nee een ijsmix is niet noodzakelijk om dit ijs te maken, echter zorgt her wel voor wat meer binding en smoothness.
*Ik raad wel aan dit recept met een ijsmachine te maken.
*Check ook even de inhoud van je ijsmachine. Dit recept is voor ongeveer 750 gram ijs. Halveer het recept gerust!
Heb je nog vragen? Lees dan mijn ‘veelgestelde vragen oven mijn bakrecepten‘ artikel. Grote kans dat hier je antwoord instaat! Volg je mij al op Instagram?
Wil jij dit yoghurt-kersenijs met bastognekruimels binnenkort gaan maken? Pin onderstaande foto op één van je Pinterest borden, zo kun je het recept makkelijk terugvinden!