Samenwerking – Ja hallo ijsliefhebber! Ga er maar even voor zitten want ik heb een heerlijk artikel voor je. IJs kun je op allerlei manieren zelf maken maar nooit is het zo lekker als uit een goede ijssalon als je het mij vraagt. Met de CUBE ijsmachine haal je die ijssalon namelijk zelf in huis. Ik heb hem een tijdje mogen uitproberen en ik ga nu mijn ervaringen met de CUBE ijsmachine | hej hej ijs + recept met je delen. Spoiler: enthousiasme incoming! Onderaan het artikel vind je een ge-wel-di-ge winactie en een kortingscode.
De CUBE ijsmachine is van Italiaanse makers. Zij weten waar ze het over hebben dus! Gemaakt door echte profs met duurzame onderdelen. De machine is verkrijgbaar in 2 maten. Met de kleine maak je ongeveer 750 ml ijs per keer en met de grote 1,5 liter. De maat is niet het enige dat je kunt kiezen want hij is ook in veel kleuren verkrijgbaar. Ik ben heel blij met deze mooie in het zwart, hij past heel mooi bij al mijn andere keukenapparatuur. De afmeting van deze, de kleine dus, is 30 x 30 x 30 cm en weegt 16 kilo. Je leest hier alles over de machines!
Over hej hej ijs
hej hej ijs is een uit de hand gelopen hobby van Bram en Michel. Allebei zijn ze gek op ijs. Hun motto: ‘bij ons kan het niet gek genoeg, alleen jouw fantasie is de grens’. Van het één van kwam ander en nu kun je in hun webshop terecht voor de CUBE ijsmachine maar ook voor lekkere en goede ijsmixen. Deze mixen zorgen voor net dat beetje extra en hebben verder geen smaak, deze moet je dus alleen nog toevoegen. Het ijs blijft lekker smooth en zorgt voor een goede binding. De ingrediënten van deze mix zijn biologisch en het bindmiddel is op plantaardige basis. Verder moet je natuurlijk nog wel de room, melk en suiker toevoegen. Dat is de basis als je voor roomijs gaat. hej hej verkoopt ook een mix om perfect sorbetijs te maken. De mix is niet noodzakelijk, ook zonder kun je heerlijk ijs maken in de CUBE.
Gebruik
De machine is extreem makkelijk in gebruik. Hij heeft slechts een snoer, twee knoppen en een timer. Ook zijn de losse onderdelen echt minimaal. Er zit een deksel op, deze zorgt gelijk voor beveiliging. Als de magneetjes geen contact maken op de machine dan draait de machine simpelweg niet. De draaiarm en een bout die deze op zijn plek houdt + een kleine witte kunststof schraper op de arm en een fijne spatel zijn de overige losse onderdelen. Dat is het! Waarbij de meeste ijsmachines het hele roerwerk van kunststof is bestaat deze bij de CUBE uit RVS. Goed krachtig dus!
Er is 1 knop om de machine voor te koelen (links) en de andere knop (rechts) zorgt voor het draaien. Zo simpel is het! Als het ijs klaar is schep je het uit de machine in een bewaarbak of bijvoorbeeld in een cakeblik met een velletje bakpapier erin. Doordat de CUBE zo krachtig vriest heb je ook het lekkerste ijs omdat ijskristallen geen kans krijgen om te ontstaan. Het is absoluut gelijk eetbaar, maar om er een mooie bol van te scheppen moet het eerst nog wel een tijdje in de vriezer staan. Dit verschilt ook een beetje per ijssoort. Het ijs is dan klaar in ongeveer een kwartier. Wanneer het heel warm is zoals afgelopen week, kan het zo’n 20-25 minuten duren heb ik gemerkt.
hej hej ijs heeft ook hele leuke piepschuim cubotto’s (deze vind je hier) waar je je ijs in kunt doen. Het houdt het goed koud en je kunt het meenemen voor zo’n 3 uur! Super leuk dus om mee te nemen naar een picknick in het park, een tochtje op de boot of een avondje op het strand. Ik vulde de bakjes met aardbeien roomijs waar ik stukjes macaron en passievruchten ganache doorheen had gedaan. Ik maakte er een wandelingetje mee na het eten en eindigde ermee op een bankje in het park. Dat wat ik overhad heb ik thuis weer in de vriezer gezet.
Voorbereiding
Voor de machine is weinig voorbereiding nodig dus. Het maken van het ijsmengsel heeft iets meer aandacht nodig maar is eigenlijk ook een fluitje van een cent. Het advies (niet noodzakelijk) is wel om dit een dag van tevoren alvast klaar te maken. Zo kan het mengsel goed terugkoelen en het komt ook nog eens de smaak ten goede. Het is heel simpel! Je maakt een mengsel van melk, slagroom, suiker en vanille. Dit verhit je tot 60 graden. Je mengt het tweede deel suiker met de roomijs basismix poeder en dat voeg je dan toe aan het geheel. Dit meng je goed met een garde en je verhoogt de temperatuur tot 85 graden. Koel het terug, zet het koud en giet het vervolgens in de voorgekoelde CUBE ijsmachine. Even geduld en klaar is je ijs! Je kunt eindeloos smaken combineren. Dat heb ik gedaan en deel daar het recept van!
Kahlua roomijs met pecannoten en fudge
Zo kun je een deel van de melk bijvoorbeeld vervangen door een andere lekkere smaakmaker. Kahlua leek mij wel iets in dit geval! Dit zijn de verhoudingen die ik heb gebruikt voor dit ijs:
300 gram volle melk
140 gram slagroom
120 gram Kahlua
100 kristalsuiker
50 gram geroosterde stukjes pecannoten
40 gram mini fudge blokjes, echt mini anders worden ze te hard
28 gram hej hej basismix voor roomijs
1 tl vanillepasta of merg van een half stokje
Dit ijs is zo al heerlijk om te eten of om op een hoorntje te scheppen, maar ik heb er nog een schepje bovenop gedaan. Ik heb heerlijke koeken gebakken om er vervolgens icecream cookies van te maken.
De koeken!
Voor 5 van deze cookies (dus 10 koeken) heb je dit nodig:
100 gram kristalsuiker
40 gram bruine basterdsuiker

Wanneer de koeken zijn afgekoeld haal je het ijs uit de vriezer. Laat dit op het aanrecht staan tot het goed schepbaar is. Dit zal zo’n 10-15 minuten zijn. Dit ijs wordt iets sneller zacht omdat er alcohol inzit. Schep een bol ijs en doe deze op de onderkant van een koek. Druk met de andere koek het ijs wat platter. Leg dan snel terug in de vriezer. Herhaal dit tot je 5 van de sandwich icecream cookies hebt. Ze kunnen direct gegeten worden maar je kunt ze ook gewoon bewaren in ze vriezer. Ik zou ze dan ook minimaal 10 minuten voor je ze wil eten uit de vriezer halen. De koeken zijn vrij groot dus je kunt ze ook nog met een groot scherp mes halveren. Je zou ook deze vegan hazelnoot koeken kunnen gebruiken!

Het schoonmaken
Dat is ook eenvoudig. Een deel kan in de vaatwasser en de deksel wordt wel geadviseerd op een kort en niet te heet programma te doen. Aangezien het heel weinig onderdelen zijn heb ik het gewoon steeds met de hand afgewassen. Omdat de machine zelf geen losse bak heeft vul je deze met wat sop en heet water. Laat dit een paar minuten staan en haal dan vervolgens leeg doormiddel van het gebruik van een spons of doekje. Herhaal dit tot het droog en schoon is. De machine is dan weer klaar voor nieuw gebruik.
Passievrucht sorbet
Ik vertelde jullie laatst al dat ik in een passievrucht fase zit en die is nog steeds niet over! Zo kon ik het dus niet laten om een passievruchten sorbetijs te maken. Dit is toch echt gewoon het lekkerst om zo op een hoorntje te scheppen! De verhoudingen die ik hiervoor gebruikte:

350 gram water
200 gram (diepvries) passievrucht
140 gram kristalsuiker
19 gram hej hej basismix voor sorbet
rasp van 1 limoen
1 el limoensap
Sorbetijs kun je wel direct in de machine doen, dit hoeft namelijk niet te worden verwarmd. Het water meng je goed met de suiker en de basisimix door er een staafmixer doorheen te halen. Ik wil passievrucht met pitjes in mijn ijs dus deed ik dat er later bij. Net als de limoenrasp en het sap. Wanneer dit goed gemengd is kan het in de ijsmachine die ik eerst 20 minuten heb laten voorkoelen. Echt vét lekker ijs dit!
Rood fruit ijs met kletskoppen
Ik maakte ook nog een roomijs met daarin puree van rood fruit. Ik gebruikte zo’n zak diepvriesfruit waarin bramen, blauwe bessen, frambozen en allerlei kleine rode besjes zitten. Die mix is zo lekker friszuur en gebruik ik heel vaak. Ik gebruikte 250 gram. Dit verwarmde ik eerst en pureerde het daarna. Ik hield 135 gram puree over. Ik haalde 135 gram van de volle melk af en deed daar de puree bij. Verder hield ik mij aan het basisrecept welke op de site van hej hej ijs staat. Deze kun je hier vinden! Ik voegde vervolgens 80 gram fijngehakte kletskop toe.
De bodem maakte ik van 90 gram Digestive koekjes, 75 gram kletskoppen, 1 tl Ceylon kaneel en 50 gram roomboter. Voor de topping mengde ik 70 gram witte chocolade met 40 gram hete slagroom. Ik maakte het af met gevriesdroogde frambozen en wat stukjes kletskop. Dit alles heb ik gemaakt in een springvorm van 15 cm. Het ijstaartjes is goed voor 6-8 personen.

WIN EEN CUBE 750 IJSMACHINE!
Dit klinkt te mooi om waar te zijn maar toch is het zo! Van het hej hej team mag ik een CUBE ijsmachine t.w.v. 839 euro weggeven aan één van jullie. Dat is toch niet normaal gaaf?? Wat moet je doen om kans te maken? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van hej hej, dit kan hier. Laat onder mijn Instagram post weten wat jouw favoriete ijssmaak is en sla de post op. Als je deze 3 dingen hebt gedaan doe je automatisch mee. Op vrijdag 2 juli maak ik in mijn Instagram stories de winnaar bekend.
Kortingscode
Wanneer je een CUBE ijsmachine aanschaft ontvang je met de code ‘eefsfood’ 4 potjes van de basismixen cadeau. Hier kun je zo’n 20 keer ijs mee draaien. Deze code is geldig tot en met 31 juli 2021 (dus niet geldig op de set met cubotto) . Wanneer je de ijsmachine en losse mixen in je winkelkarretje doet dan verrekent hij het vanzelf.
Meer ijs inspiratie?
Wil jij dit artikel; mijn ervaringen met de CUBE ijsmachine | hej hej ijs + recept nog eens teruglezen? Pin onderstaande foto op één van je Pinterest borden, zo kun je het makkelijk terugvinden!
