[vc_row][vc_column width=”2/12″][/vc_column][vc_column width=”8/12″][vc_column_text]
Zo! Het was even twee weken stil hier, maar ik ben terug met een nieuw recept! Eentje voor de echte zoetekauw. Een perfect toetje dat je vooraf goed kunt voorbereiden. Namelijk koffie panna cotta met karamelsaus. Ik besloot de toetjes af te maken met geroosterde pecannoten. Een schot in de roos bleek dat, echt heel lekker!
Meestal maak ik panna cotta ook met een deel slagroom. Maar dat had ik simpelweg niet in huis. Maar wat blijkt; als je alleen melk gebruikt is het ook hartstikke lekker! Iets minder vet dus, maar daar merk je niets van door de aanwezige smaak van de karamelsaus. Makkelijk 1 of twee dagen van tevoren klaar te maken. Hou de componenten wel apart. Doe dus vlak voor het serveren pas de karamelsaus en pecannoten erop.
Dit heb je nodig voor 2 glaasjes:
Panna cotta:
200 ml volle melk
15 gram kristalsuiker
3 gram oploskoffie (ongeveer 1,5 zakje)
1,5 blaadje gelatine
1/2 tl vanillepasta
Karamelsaus:
150 gram kristalsuiker
70 gram roomboter, in blokjes
50 gram volle melk + 20 gram
1/4de tl zout
Topping:
1 handje droog geroosterde stukjes pecannoten
Nog meer nodig:
steelpan
2 lage glazen
garde
maatbeker
eetlepel
Zo maak je het!
Zet allereerst de gelatine te weken in koud water. Zorg dat dit minimaal 10 minuten gestaan heeft.
Doe de helft van de melk samen met de suiker, vanille en oploskoffie in een steelpan. Verhit dit tot het bijna kookt en zet het vuur dan uit.
Voeg de gelatine toe en laat dit oplossen. Giet dan de rest van de melk erbij en roer goed door elkaar.
Voor een strak resultaat en schoon glas zet je de glazen op een plank in de koelkast en pas dan verdeel je het mengsel in tweeën. Laat dit voor minimaal 3 uur opstijven.
De saus
Maak de steelpan schoon en weeg hier de kristalsuiker in af. Zet dit op laag vuur en hou het in de gaten. Zorg dat de suiker gelijkmatig smelt. Je kant de pan rond bewegen maar meestal duw ik de suiker naar beneden met aan garde. Wat mij betreft kun je prima roeren met de garde.
Wanneer de suiker helemaal bruin en vloeibaar is voeg je de roomboter blokjes toe. Dit gaat flink borrelen dus pas op voor je handen, de stoom is HEET! Roer door elkaar tot het weer 1 geheel is. Dit kost ongeveer twee minuten. Er ontstaan dan van die bruisende/luchtige kook bellen.
Giet dan de volle melk erbij. Nog meer stoom, dus pas wederom op. Roer dit er ook doorheen samen met het zout. Laat koken op laag vuur terwijl je regelmatig blijft roeren. Ook voor een kleine twee minuten. Zet het vuur dan uit en laat de saus afkoelen.
Garneer de panna cotta met 1 of 1,5 eetlepel van de karamelsaus en maak af met de pecannoten.
*ik heb een steelpan van zo’n 14 cm doorsnee gebruikt. De grootte van je pannetje kan invloed hebben op de dikte van je karamel. Zelf heb ik toen de karamelsaus eenmaal was afgekoeld er nog 20 gram koude melk doorheen geroerd. Ik vond de dikte toen beter. Dik, maar wel dun genoeg dat het helemaal uitvloeit.
*het klopt dat je karamelsaus overhoudt. Je kunt of meer panna cotta maken of de saus bij andere toetjes op taart gebruiken. Een echt kleine hoeveelheid karamelsaus maken is lastig. Je kunt het best lang bewaren in de koelkast!
Heb je nog vragen? Lees dan mijn ‘veelgestelde vragen oven mijn bakrecepten‘ artikel. Grote kans dat hier je antwoord instaat! Volg je mij al op Instagram?
Wil jij deze koffie panna cotta met karamelsaus binnenkort gaan maken? Pin onderstaande foto op één van je Pinterest borden, zo kun je het recept makkelijk terugvinden!
Liefs,
Eefje
[vc_row][vc_column width=”2/12″][/vc_column][vc_column width=”8/12″][vc_column_text]