[vc_row][vc_column width=”2/12″][/vc_column][vc_column width=”8/12″][vc_column_text]
Het is inmiddels alweer ruim een jaar geleden dat ik mijn recept voor de reuze roze koek deelde. Dit recept is bijna hetzelfde maar net niet helemaal. Daarom heb ik besloten dit recept voor oranje koek met een vleugje sinaasappel ook los te delen. Ik ben telkens weer verrast hoe lekker dit is! En het heeft (zonder de sinaasappel) echt wat weg van een roze koek zoals je hem kent uit de supermarkt.
Het is een mega eenvoudig recept en voor het beslag heb je niet meer dan een mengkom en een spatel nodig. Mocht je niet zo’n fan zijn van sinaasappel kunt je dit gerust weglaten of bijvoorbeeld vervangen door limoen of citroen rasp!
Het recept!
Dit heb je nodig voor 6-8 personen:
Beslag:
120 gram witte basterdsuiker
100 gram amandelmeel
80 gram zelfrijzend bakmeel
2 middelgrote eieren*
50 ml (plantaardige)melk *
40 gram gesmolten roomboter*
20 ml zonnebloemolie*
1 tl vanille extract*
1/2 tl zout
mespuntje baking soda
rasp van een halve sinaasappel, meer of minder mag ook, de ene sinaasappel is niet zo sterk als de ander
Topping:
125 gram poedersuiker
1 el (gepasteuriseerd) eiwit + extra
1 el limoen- of citroensap + extra
oranje kleurstof, ik gebruikte een gel van Wilton
gouden sprinkles, optioneel
Nog meer nodig:
ronde springvorm van 18 cm doorsnee
bakplaat + afkoel rooster
velletje bakpapier
mengkom
klein paletmes
schaaltje
siliconen spatel
garde
Zo maak je het!
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Vet de randen in en bestuif deze met wat bloem. Verwarm de oven voor op 170 graden convectie stand.
Doe alle natte (*) ingrediënten in de kom en meng dit goed met een garde. Voeg vervolgens de basterdsuiker en het zout toe. Als dit er doorheen zit pak je de spatel erbij.
Voeg nu de overige droge ingrediënten en de sinaasappelrasp toe. Roer dit tot een glad beslag. Het klopt dat dit aan de dunne kant is.
Giet het beslag in de vorm, schuif deze in de oven voor 30-35 minuten. Check altijd goed of de cake gaar is.
Wanneer de cake uit de oven komt leg je hem gelijk op zijn kop op een afkoel rooster. Leg vervolgens een bakplaat op de cake. Door het gewicht wordt de cake lekker plat. Mocht dit allemaal niet lukken kun je de bovenkant egaal maken met het gebruikt van een kartelmes, wanneer de cake is afgekoeld.
Als de cake is afgekoeld maak je het glazuur. Zorg ervoor dat je niet teveel vocht in 1 keer toevoegt want als je glazuur eenmaal te dun is, is dit moeilijk te redden. Wanneer je met een el (maatschepje) het eiwit en citrussap toevoegt kan het nog geen kwaad. Voeg daarna druppelsgewijs nog extra toe om de juiste dikte te krijgen.
Giet en smeer daar een lekker dikke laag van op de cake. Je kunt hem dan gelijk eten! Als je een paar uur wacht dan wordt het galzuur hard. Dit komt door het eiwit. Er ontstaat dan zo’n dun krokant laagje.
De cake blijft een aantal dagen heerlijk smeuïg. Bewaar buiten de koelkast. Eet smakelijk!
Heb je nog vragen? Lees dan mijn ‘veelgestelde vragen oven mijn bakrecepten‘ artikel. Grote kans dat hier je antwoord instaat! Volg je mij al op Instagram?
Wil jij deze oranje koek met een vleugje sinaasappel binnenkort gaan maken? Pin onderstaande foto op één van je Pinterest borden, zo kun je het recept makkelijk terugvinden!
Liefs,
Eefje
[vc_row][vc_column width=”2/12″][/vc_column][vc_column width=”8/12″][vc_column_text]