Jahoor, ik ga gewoon door met shortbread recepten delen. Ik ben er dol op, jullie ook, dus waarom niet?! Dit keer een variantie waar geen oven voor nodig is. Handig toch?! Deze no bake haver shortbread met een vleugje koffie zou je praktisch gezien nog kunnen maken op de camping met alleen één gas pitje.
Ik heb het mij extreem makkelijk gemaakt door kant en klare koekjes te gebruiken. Gewoon van die simpele havermout koeken uit een rol. De één vind het saai. De ander, zoals ik, eet zonder moeite zo’n rol weg bij een paar koppen thee. Heerlijk vind ik ze!
Ik zie weleens voorbij komen dat mensen balen van de kruimelige bodem, maar dat is letterlijk wat shortbread betekent. Kort brood = kruimelig deeg. Zo ook in dit recept. De bodem kruimelt! Als je dit iets minder wil zou ik nog extra roomboter toevoegen. Twee dadels zouden ook kunnen maar dan wordt het geheel zoeter dus dat zou ik niet zo snel doen. Ook heb ik voor het eerst de shortbread afgemaakt met witte chocolade. Omdat de vulling ook zoet is heb ik de bodem iets minder zoet proberen te maken. Daarom ook de extra havermout. Leef je uit en gebruik wat jou het lekkerst lijkt! De smaak van de bodem zal je wel minder goed proeven wanneer je melk of pure chocolade gebruikt.
Het recept!
Dit heb je nodig:
Bodem:
250 gram havermout koekjes
80 gram roomboter, gesmolten
20 gram havermout
1,5 tl Ceylon kaneel
1 zakje oploskoffie poeder
mespuntje zout
Vulling:
1 blikje gecondenseerde melk
50 gram roomboter
30 gram bruine basterdsuiker
1 tl vanillepasta
Topping:
140 gram witte chocolade
20 gram pure chocolade
Nog meer nodig:
steelpan
siliconen spatel, ik gebruik graag deze (affiliate)
bakrand vierkant van 18 x 18, het liefst zonder bodem dus. Je kunt ook altijd een ronde losse rand van een springvorm gebruiken.
klein paletmes, het liefst met knik
bakpapier
snijplank of kleine bakplaat
boterhamzakje
satéprikker
keukenmachine
Zo maak je het!
Leg een velletje bakpapier op de bakplaat. Bekleed ook de randen met bakpapier. Je kunt dit laten plakken door een beetje zonnebloemolie te gebruiken.
Doe alle ingrediënten voor de bodem in de keukenmachine. Maal tot je plakkerige kruimels hebt. Stort dit in de vorm en verdeel gelijkmatig. Druk vervolgens goed aan!
Doe dan alle ingrediënten voor de vulling in een steelpan. Zet op laag vuur en begin al snel met continue roeren. In het begin kun je het vuur wel iets hoger zetten. Als het bijna kookt zet je het vuur weer laag (ik bereid dit meestal op mijn grootste pit).
Blijven roeren want het kan snel aanbranden. Soms ontstaan er wat klontjes. Dit is niet erg, zolang ze maar niet zwart of donkerbruin zijn haha.
Op een geven moment laat de karamel los van de pan. Klinkt misschien gek maar als je het ziet weet je wat ik bedoel. Roer dan nog ongeveer een minuut door.
Giet de karamel dan op de koekbodem. Strijk zo snel mogelijk glad met een paletmes. Het wordt snel dikker, daarom moet je snel werken.
Ongeveer 10 minuten daarna strooi je de witte chocolade druppels eroverheen. Wacht dan 10-15 minuten. De chocolade is dan gesmolten van de warmte uit de karamel. Strijk ook de witte chocolade uit.
Smelt dat een klein beetje pure chocolade. Doe dit vervolgens in een boterham zakje. Knip een klein puntje af en swirl dit heen en weer over de witte chocolade. Haal daarna een satéprikker erdoorheen.
Leg dan een theedoek op het aanrecht en tik hier de bakplaat op. Zo wordt de chocolade laag mooi egaal en ontsnapt er mogelijk nog wat lucht.
Zet het geheel voor minimaal 4 uur in de koelkast. Strak snijden? Verhit een groot koksmes onder de kraan. Droog deze af en laat deze met een beetje geduld door de chocolade laag heen zakje voordat je echt doorsnijd. Zo krijg je super strakke blokjes. Ik sneed ze zelf in 9 stukken maar je kunt er ook met gemak 18 reepjes van snijden. Of wel anders vorm dan ook. Driehoeken zijn ook leuk!
*Je kunt hem ook een hele nacht laten staan om op te stijven, dus je hebt niet per se een koelkast nodig.
*Bewaren kan buiten de koeling voor makkelijk een week.
*Hou je niet van koffie? Dan laat je dat lekker weg!
Heb je nog vragen? Lees dan mijn ‘veelgestelde vragen oven mijn bakrecepten‘ artikel. Grote kans dat hier je antwoord instaat! Volg je mij al op Instagram?
Wil jij deze no bake haver shortbread met een vleugje koffie binnenkort gaan maken? Pin onderstaande foto op één van je Pinterest borden, zo kun je het recept makkelijk terugvinden!