Koekjes

Vegan haverkoeken met romige citroenvulling

Vegan haverkoeken met romige citroenvulling

Yes, ik heb weer een heerlijk bakrecept voor je dat 100% plantaardig is. Het zijn smaakvolle vegan haverkoeken met een romige citroenvulling. Ik weet zeker dat niemand doorheeft dat deze koeken helemaal vegan zijn. Een perfect recept om De Week Zonder Vlees én Zuivel mee te beginnen dus!

Vegan haverkoeken met romige citroenvulling

Ik ben ontzettend blij te kunnen vertellen dat ik komend jaar ook weer een aantal recepten mag maken in samenwerking met Flora Plant. Dat is vorig jaar voor ons beide heel goed bevallen dus daar komt een vervolg aan. Yes! Eerder deelde ik namelijk al: ‘Vegan brioche maken doe je zo‘ & ‘3 x plantaardige borrelboter‘. Maar vandaag ben ik dus terug met een zoet bakrecept!

De Week Zonder Vlees

Vandaag is de Nationale Week Zonder Vlees gestart. Ik vind het heel goed dat deze er is en ik besteed daar ook graag aandacht aan. Ik was er ooit (ook) zo één die zei dat ik nooit van mijn leven vegetariër zou worden. Ondanks ik nog wel, maar weinig, vlees eet sluit ik niet uit dat ik op een dag besluit vegetariër te zijn. Het is tegenwoordig zo makkelijk om het te skippen of vervangen. En het is een kleine moeite om de wereld een beetje beter te maken. Dat is voor mij de grootste beweegreden in ieder geval! Wanneer ik thuis kook zit er bijna nooit meer vlees in het gerecht en ik mis het ook totaal niet.

Vegan haverkoeken met romige citroenvulling

En zonder zuivel

Zuivel vind ik weer een ander dingetje. Waar ik voorheen zweerde bij roomboter ben ik daar door Flora Plant anders naar gaan kijken. De smaak is gewoon heel goed en daarom maak ik ook steeds vaker de keus voor plantaardige boter. Yoghurt en melk is héél erg makkelijk te vervangen vind ik. De laatste keer dat ik thuis een cappuccino maakte met gewone melk is denk ik twee jaar geleden. Op melk gebied ben ik dus 100% om. Verder ben ik dol op yoghurt. Ik eet dat echt heel graag en daarin kies ik ook steeds vaker voor een plantaardige variant. Voor nu ben ik blij met de keuzes die ik daarin maak en ik ben benieuwd hoe dat er over een jaartje voor mij uitziet.

Flora pakje

Flora Plant

Flora Plant en Violife zijn partner van de Week Zonder Vlees en claimen dit jaar zelfs de Week Zonder Vlees én Zuivel! Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is dat eerste voor mij een makkie en dat tweede iets lastiger. Mocht je het gemist hebben? Flora Plant is een volledig plantaardige boter in een plasticvrije verpakking. Heerlijk om mee te koken, om te smeren of mee te bakken. Een fijne keus die dus beter voor de planeet is dan een pakje roomboter. Ik heb er al diverse recepten mee gemaakt. En daar komt er vandaag weer eentje bij! #alsbotermaarbeter

Vegan haverkoeken met romige citroenvulling

Violife

Het merk Violife kende ik al wel maar ik had nog geen ervaring met de producten. Voor deze heerlijke vegan haverkoeken met romige citroenvulling heb ik de Violife Creamy gebruikt. Een plantaardige roomkaas die je het beste koud kunt verwerken. Super dik van structuur met een lekkere smaak. Door het aan te maken met wat suiker, citroen en vanille heb je gelijk een super lekkere vulling. Je zou het zelfs ook in een spuitzak kunnen doen om een mooie rozet op een cupcake te zetten bijvoorbeeld. Dit product heeft mijn interesse gewekt en ga ik zeker vaker gebruiken!

Vegan haverkoeken met romige citroenvulling

Het recept

Dit heb je nodig voor 8 koeken:

Deeg:
100 gram patentbloem 
100 gram havermout
80 gram ongezouten Flora Plant, koud in blokjes
75 gram kristalsuiker
50 gram bruine basterdsuiker 
rasp van een halve citroen 
1,5 el plantaardige melk
1 tl kaneel
1/2 tl vanillepasta
mespuntje baking soda 
1/2 tl zout 

Vulling:
200 gram Violife Creamy
40 gram kristalsuiker
rasp van een hele citroen
het merg van een halve vanille peul of een halve tl vanillepasta 

Nog meer nodig:
hand-of standmixer 
3 velletjes bakpapier 
deegroller
ronde koekjes steker van 6 a 6,5 cm doorsnee 
klein paletmes
spuitzak met glad spuitmondje
rasp

Citroenkoeken

Zo maak je het!

Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht en zet een bakplaat klaar met een velletje bakpapier.

Roer de koude Flora Plant blokjes los samen met beide soorten suiker, citroenrasp en het zout. Als dit door elkaar zit voeg je al roerend de plantaardige melk toe. Meng de bloem met de baking soda en kaneel. Voeg dit samen met de havermout toe aan het boter/suiker mengsel en draai het geheel tot een soepel deeg.

Rol het deeg vervolgens uit tussen twee velletjes bakpapier. Ongeveer 5 mm dik. Steek dan de koeken uit. Het kan zijn dat dit een beetje plakt omdat je verder geen bloem gebruikt, vandaar ook de velletjes bakpapier. Met een (palet) mes kun je ze zo van het bakpapier af krijgen en op de bakplaat leggen. 

Ze zetten nog iets uit tijdens het bakken. Laat er dus voldoende ruimte tussen en zorg dat er 16 koeken op de plaat liggen. Een klein beetje deeg hou je altijd over. 

Bak de koeken gaar in 10 tot 12 minuten en laat ze vervolgens volledig afkoelen. Dit gaat het snelst als je het bakpapiertje met koeken erop zo van de plaat op het aanrecht schuift. 

De vulling

Maak intussen de vulling door de Violife Creamy te mengen met de citroenrasp, suiker en vanille. Doe dit vervolgens in een spuitzak met een glad spuitmondje.

Wanneer de koeken zijn afgekoeld verdeel je de vulling op de onderkant van 8 koeken en daar duw je een tweede koek bovenop. Eet smakelijk!

*wanneer de vulling in de koeken zit blijven ze nog een uurtje of 2 krokant. Daarna worden de koeken zachter door het vocht uit de vulling. Ik vind het in beide gevallen erg lekker. Mocht je de koeken graag krokant houden bewaar deze dan luchtdicht en vul de koeken pas wanneer ze gegeten gaan worden.

Vegan haverkoeken met romige citroenvulling

Heb je nog vragen? Lees dan mijn ‘veelgestelde vragen oven mijn bakrecepten‘ artikel. Grote kans dat hier je antwoord instaat! Volg je mij al op Instagram?

Wil jij deze vegan haverkoeken met romige citroenvulling binnenkort gaan maken? Pin onderstaande foto op één van je Pinterest borden, zo kun je het recept makkelijk terugvinden!

Pinterest Pin

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Flora Plant.

Liefs,
Eefje

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.