Ik ontving onlangs een berichtje van iemand die via Instagram op mijn website terecht was gekomen. Dat is natuurlijk al leuk maar het allerleukst was dat ze blij verrast was wat ze tegenkwam doen ze vegan in de zoekbalk had gezet. Dat berichtje heeft ervoor gezorgd dat ik op het idee kwam één van mijn beste recepten te ‘veganizen’. Eerlijk is eerlijk deze smeuïge vegan shortbread bars smaken heel anders dan bijvoorbeeld deze classic karamel-pecan shortbread. Het is dus zeker niet 1 op 1 vergelijkbaar. Dat wil ik graag duidelijk hebben!
De tussenlaag bestaat voornamelijk uit dadels en heb ik een beetje verrijkt met pindakaas. Mocht je nou helemaal niet van pindakaas houden? Gebruik dan een andere notenpasta (het liefst wel een dikke van structuur). Ik heb er 12 bars van gesneden maar je kunt natuurlijk ook blokjes snijden. Dat is helemaal aan jou!
Dit heb je nodig:
Bodem:
120 gram zelfrijzend bakmeel
60 gram blokjes plantaardige boter, ik gebruikte Flora Plant
50 gram witte basterdsuiker
40 gram havermout
20 gram amandelmeel
1,5 el plantaardige melk
mespuntje zout
Vulling:
350 gram ontpitte medjool dadels
60 gram plantaardige boter, gesmolten
50 gram Alpro soja ‘whipped’
50 gram pindakaas
20 gram amandelmeel
1 el kaneel
1/2 tl zout
Topping:
100 gram 85% pure chocolade, ik gebruikte de nieuwe vegan reep van Hands Of My Chocolate
zeezout flakes (optioneel)
Nog meer nodig:
keukenmachine
een metalen vierkante bakrand (zonder bodem) van 18 bij 18 cm, je kunt ook een ronde gebruiken
bakpapier
steelpan
spatel
paletmes
Zo maak je het!
Zet de bakplaat klaar met een velletje bakpapier en de bakrand erop. Bekleed de binnenkant van de rand ook met bakpapier.
Verwarm de oven voor op 180 graden convectie (boven en onder warmte). Maal alle bodem ingrediënten tot een kruimelig deeg in de keukenmachine. Stort dit in de bakrand en verdeel gelijkmatig. Bak de bodem gaar en lichtbruin in 15 minuten.
Maak in tussentijd de vulling door ook hiervoor alle ingrediënten in de keukenmachine te doen en te laten draaien tot een je mooie stevige, maar uit te smeren, vulling hebt.
Wanneer de koelbodem helemaal is afgekoeld verdeel je hierover de dadel vulling. Strijk zo egaal mogelijk uit met een paletmes. Smelt de chocolade en giet dit eroverheen. Maak af met de zout flakes en zet de shortbread voor minimaal twee uur in de koelkast.
Dan kun je gemakkelijk de bakrand er vanaf halen. Hoe je shortbread strak kun snijden? Dat lees onderaan dit artikel! Ik zou ze gekoeld bewaren, zeker wel een weekje goed te houden naar mijn inschatting.
Heb je nog vragen? Lees dan mijn ‘veelgestelde vragen oven mijn bakrecepten‘ artikel. Grote kans dat hier je antwoord instaat! Volg je mij al op Instagram?
Wil jij deze smeuïge vegan shortbread bars binnenkort gaan maken? Pin onderstaande foto op één van je Pinterest borden, zo kun je het recept makkelijk terugvinden!