Het was weer eens zover. Ik wilde een lekker taartje maken zonder daar nog boodschappen voor te hoeven doen. Ik nam een duik in mijn koel- en voorraadkast en daar is dit heerlijk frisse yoghurtmousse taartje met citroen en frambozen uitgekomen.
Helemaal door freestyle ontstaan en er is geen recept aan te pas gekomen. Toch blij met dat beetje ervaring dat ik heb haha! Ik vond het boven verwachting lekker. Ben benieuwd of jij hem ook gaat maken! Hier is in ieder geval het recept!
Dit heb je nodig:
Bodem:
100 gram knapperige creusli (naar keuze)
100 gram digestive koekjes
65 gram roomboter
30 gram havermout
20 gram geroosterde kokosrasp
1 grote zachte medjool dadel, zonder pit
Vulling:
300 ml slagroom
250 gram 2% vet Griekse yoghurt
70 gram kristalsuiker
rasp van een kleine citroen
1,5 tl vanille extract of pasta
2 blaadjes gelatine
Topping:
250 gram diepvries frambozen, 1 doosje
50 gram suiker
2 blaadjes gelatine
Nog meer nodig:
springvorm van 18 cm
velletje bakpapier
acetaatfolie (optioneel)
handmixer
steelpan
siliconen spatel
rasp
Zo maak je het!
Prep eerst de springvorm met bakpapier op de bodem en acetaatfolie tegen de rand. Zet 2 blaadjes gelatine te weken in koud water.
Smelt dan de roomboter in een steelpan. Ondertussen maal je alle overige bodem ingrediënten fijn in de keukenmachine.
Giet dan de gesmolten boter erbij. Meng goed en stort de kruimels dan op de bodem van de springvorm. Druk dit egaal en strak aan en zet vervolgens in de koelkast.
Meng de yoghurt met de suiker, citroenrasp en vanille. Laat het dan even staan en roer nog een keer. Het is de bedoeling dat je dan geen suikerkristallen meer ziet.
Klop de slagrom stijf. Schep dan een eetlepel van het yoghurt mengsel in een kleien steelpan. Voeg hier ook een eetlepel water aan toe. Breng dit tegen de kook aan en zet het vuur dan uit. Doe hier dan de gelatine blaadjes in en roer tot ze zijn opgelost.
Schep de helft van de slagroom bij het yoghurtmengsel. Spatel dit op een laag tempo door elkaar heen. Je wil zoveel mogelijk lucht behouden. Voeg dan de tweede helft van de slagroom toe en herhaal dit. Als dit goed gemengd is giet je al roerend het gelatine mengsel erbij. Meng dit wederom ook goed, dat is belangrijk!
Giet het mengsel in de vorm en strijk egaal aan de bovenkant! Zet voor zeker twee uur in de koelkast.
Haal dan de frambozen uit de vriezer en doe hiervan een derde in een steelpan en het andere deel in een schaaltje. Laat dit zo’n twee uur ontdooien. Je kunt ook alvast de gelatine te weken zetten maar dit kan ook later (als het maar 30 minuten staat te weken voor je het gebruikt).
Verhit de frambozen in een steelpan. Prak ze fijn zodat er lekker veel sap loskomt. Eenmaal heet zet je het vuur uit. Voeg dan de suiker toe gevolgde door de gelatine. Roer dit door elkaar en voeg dan het andere deel van de frambozen toe. Zo heb je in de topping nog lekker stukken fruit zitten. Heb je het liever glad? Prak dan alles fijn.
Schep het mengsel op de taart verdeel het dan gelijkmatig. Zet de taart voor nog 2 uur terug in de koelkast voordat je ‘m aansnijdt. Eet smakelijk!
*Houd je niet van kokos? Vervang dit dan door havermout
*Heb je geen dadels in huis? Gebruik dan 10 gram meer roomboter
*Voor dit recept kun je ook agar agar gebruiken. Zoek dan even een tabel op waarin verhoudingen staan.
Heb je nog vragen? Lees dan mijn ‘veelgestelde vragen oven mijn bakrecepten‘ artikel. Grote kans dat hier je antwoord instaat! Volg je mij al op Instagram?
Wil jij deze yoghurtmousse taartje met citroen en frambozen binnenkort gaan maken? Pin onderstaande foto op één van je Pinterest borden, zo kun je het recept makkelijk terugvinden!