Bakrecepten

Zelf tompoucen maken

Zelf tompoucen maken

Tompouce lovers opgelet! Heb jij weleens zelf tompoucen gemaakt? Ik dus niet, dit was de eerste keer en ze zijn heerlijk! De luxe tompouce van de bakker is natuurlijk het allerlekkerst (vind ik) maar stiekem word ik ook blij van een Hema tompouce. Het kost wel even wat tijd maar het is zeker en deze tijden van veel thuis zijn een keer leuk om te maken. Zelf tompoucen maken doe je zo!

Omdat je deze per stuk maakt zijn ze niet zo strak zoals je gewend bent bij de bakker. Maar ja, dat is natuurlijk niet belangrijk. Als ze maar lekker zijn!

Zelf tompoucen maken

Dit heb je nodig voor 4 stuks:

Bodem:
4 plakjes bladerdeeg van 10 bij 10 cm

Vulling:
Dit gele room recept. Je hebt ongeveer 125 gram gele room per tompouce nodig, dus je houdt iets over

Zelf maken: gele room

Topping:
75 gram poedersuiker
1 el + een paar druppels gepasteuriseerd of vers eiwit 
1 druppeltje (donker) roze kleurstof 
150 ml slagroom
1,5 el vanillesuiker 
20 gram pure chocolade (optioneel)

Nog meer nodig:
bakplaat
bakpapier
vork
2 spuitzakken 
glad en kartel spuitmondje
handmixer
garde

Zelf tompoucen maken

Zo maak je het!

*Het is fijn als je de gele room al een dag van tevoren hebt gemaakt

Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht. Ontdooi de plakjes bladerdeeg. Prik deze vervolgens helemaal vol met gaatjes, gebruik hiervoor een vork. Snijd de plakken dan doormidden zodat je 8 plakken van 5 bij 10 cm hebt. Leg deze op een bakplaat met bakpapier erop.

Bak dit gaar. Ik heb dat in zo’n 22 minuten gedaan. Na 18 minuten draaide ik ze nog om zodat de laatste vier minuten ook de onderkant nog wat extra hitte krijgt. 

Laat het bladerdeeg afkoelen. En maak in de tussentijd het glazuur door de poedersuiker te mengen met het eiwit en de kleurstof. Glazuur is al snel te dun. Wees dus voorzichtig met het toevoegen van het eiwit. Het glazuur moet lekker dik zijn maar uiteindelijk nog wel glad worden. Dit kun je simpelweg testen is het schaaltje. Als je mengt zie je dat het heel taai en dik is. Maar als je het zeker 30 seconden wegzet is het weer helemaal egaal. Dan heb je een goede dikte te pakken. 

Kies de 4 vlakste stukken bladerdeeg uit. Schep daar een royale theelepel glazuur op en verdeel tot ongeveer 2 mm van de rand. Omdat het glazuur is gemaakt met eiwit gaat het glazuur opdrogen. Het is niet noodzakelijk maar wel fijn. Het is in ongeveer een uur voldoende opgedroogd, je ziet het zelf mat worden. 

Draai de gele room los en doe deze in een spuitzak met glad spuitmondje van ongeveer 6 mm doorsnee. 

Klop de slagroom stijf samen met de vanillesuiker en doe deze in een spuitzak met kartel spuitmondje. 

Mocht je ook de chocolade schildjes willen maken is dit het moment om de chocolade de smelten. Giet dit op een stukje bakpapier, strijk dun uit en leg dit even in de vriezer of koelkast. Breek ze vervolgens in schotsen. 

Pak de nog kale stukken bladerdeeg erbij. Spuit heen en weer banen erop, herhaal dit nog eens voor een dubbele laag. Leg hier een bladerdeegplak met het glazuur op. Druk lichtjes aan en spuit vervolgens op met de slagroom. Maak af met een chocolade schildje. 

Het zelf tompoucen maken is klaar. Vers het allerlekkerst! Smullen maar!!

Zelf tompoucen maken

Heb je nog vragen? Lees dan mijn ‘veelgestelde vragen oven mijn bakrecepten‘ artikel. Grote kans dat hier je antwoord instaat! Volg je mij al op Instagram?

Wil binnenkort zelf tompoucen gaan maken? Pin onderstaande foto op één van je Pinterest borden, zo kun je het recept makkelijk terugvinden!

Pinterest pin

Liefs,
Eefje

4 Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.