[vc_row][vc_column width=”2/12″][/vc_column][vc_column width=”8/12″][vc_column_text]
Het maken van cookiedough van kikkererwten – eetbaar koekjesdeeg, stond al heel lang op mijn lijstje. Vanmiddag kwam het er eindelijk van! Ik vond het een succesvol experiment dus ik deel hier graag het recept met je.
Natuurlijk is de smaak niet 1 op 1 als het het vergelijkt met echt koekjesdeeg. Ondanks dat vind ik het wel ontzettend lekker en het is leuk om te maken. Het is ook nog eens heel makkelijk vegan en/of glutenvrij te maken. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het er doorheen doen. Ik wil ook wel graag een keer een speculoos versie maken met bastognekoeken en witte chocolade.
Dit heb je nodig voor 10 bollen:
1 blik kikkererwten (400 gram), uitgelekt
50 gram pindakaas
45 gram pure chocolade druppels
40 gram karamel fudge blokken, klein gesneden
30 gram amandelmeel, geroosterd
15 gram zoute pretzels
4 el ahornsiroop
2 el plantaardige melk, ik gebruikte kokos
2 el kokosbloesem suiker of kristalsuiker
1 tl vanillepasta
1/2 tl grof zeezout
geroosterde amandelen (optioneel)
extra pure chocolate (optioneel)
Nog meer nodig:
keukenmachine
bolzeef
ijstang
mengkom
spatel
koekenpan
Zo maak je het!
Open het blik kikkererwten en giet de inhoud in een bolzeef. Spoel ze goed af en laat ze dan een minuut of 10 uitlekken. Zet een droge koekenpan op laag vuur en rooster hierin het amandelmeel tot het lichtbruin kleurt en lekker begint te geuren.
Doe de kikkererwten dan in de keukenmachine en maal ze alvast een beetje fijn. Een groot deel zal aan de zijkant van de kom blijven hangen. Schraap dit bij met een spatel en maal dan nog eens.
Voeg vervolgens de ahornsiroop, pindakaas, melk, vanillepasta kokosbloesem suiker, amandelmeel en het zout toe. Maal dit tot een een dik deeg mengsel.
Schep dit geheel in een mengkom. Voeg dan de chocolade, fudgje blokjes en pretzels toe. Roer dit er met een spatel doorheen.
Serveer in bolletjes. Je kunt het nog afmaken met wat extra chocolade en geroosterde amandelen. Je cookiedough van kikkererwten – eetbaar koekjesdeeg is klaar. Invriezen is zeker mogelijk! Ik zou het maximaal een dag of 4 in de koelkast bewaren.
*mocht je niet van pindakaas houden gebruik dan een andere soort notenpasta.
*als je het langer bewaart worden de stukjes pretzel logischerwijs zacht.
Heb je nog vragen? Lees dan mijn ‘veelgestelde vragen oven mijn bakrecepten‘ artikel. Grote kans dat hier je antwoord instaat! Volg je mij al op Instagram? Deel je creatie met #eefsfood
Wil jij dit recept binnenkort gaan maken? Pin onderstaande foto op één van je Pinterest borden, zo kun je het recept makkelijk terugvinden!
Liefs,
Eefje
[vc_row][vc_column width=”2/12″][/vc_column][vc_column width=”8/12″][vc_column_text]