Bakrecepten

Knapperige meringue schuimpjes

Knapperige meringue schuimpjes

Ik hoef jullie niet meer te vertellen hoe dol ik ben op meringue. Rauw of gebakken, het maakt mij weinig uit. Al jaren maak ik dit op dezelfde manier, maar ik vond het tijd om het eens anders te proberen. Dat heb ik gedaan en met succes. Hier vind je het recept voor deze knapperige meringue schuimpjes. 

Knapperige meringue schuimpjes

De manier die ik eerst altijd gebruikte was met het koken van een suiker siroop. Hier heb je een thermometer voor nodig. Hier kun je dat recept vinden. Nu wilde ik een manier proberen waar de thermometer onbelangrijk is. Ik snap dat niet iedereen dit in huis heeft. Als je met enige regelmaat bakt, adviseer ik er trouwens toch eentje te kopen. Voor 7 euro kun je al klaar zijn! Ik ga vanaf nu ook vaker deze manier gebruiken. Naar mijn idee zijn ze ook iets sneller afgebakken.

Knapperige meringue schuimpjes

Dit heb je nodig:

140 gram eiwit, vers of gepasteuriseerd 
240 gram fijne kristalsuiker 
1 tl vanille pasta
roze kleustof gel
eetbare glitter (optioneel)
pastel kleurig musketzaad (optioneel)

Nog meer nodig:

spuitzak(ken)
(verschillende) spuitmondje(s) 
bakplaat
velletje bakpapier
standmixer met garde 
steelpan 
siliconen spatel

eetbare glitters

Zo maak je het!

Verwarm de oven voor op 90 graden hete lucht. Leg de bakplaat klaar met een velletje bakpapier erop. 

Doe het eiwit en de kristalsuiker in een vetvrij kom van de standmixer. Zet deze op een steelpan met een laag water erin. Deze pan staat weer op laag vuur. Het mengsel ga je au bain Marie verwarmen.

Blijf heel regelmatig tot continue roeren met de spatel. Ga door tot alle suiker gesmolten is. Bij mij was het mengsel op dat punt 50 graden. Blijven roeren is belangrijk om het eiwit niet te laten stollen. Je kunt dat het beste testen door wat van het mengsel tussen je duim en wijsvinger te nemen. Als je dan geen suiker kristallen meer voelt is het goed. 

Zet de kom onder de mixer. De eerste 3 minuten op een middelhoge stand en dan nog een minuut of 5 op de hoge stand. Daarna weer op een lage stand totdat de grootste warmt er vanaf is. Voeg dan als laatst de vanille pasta en kleurstof naar wens toe. Ik gebruikte een mespuntje. Doe hier voorzichtig mee zodat je niet gelijk teveel kleur erin doet. 

Kies een mooi spuitmondje en doe deze in een spuitzak. Vul deze met de meringue en spuit de hele bakplaat vol met de vormpjes die jij wil hebben. Maak af met mooie pastel sprinkles en mogelijk wat eetbare glitters. 

Bak de meringues voor minimaal 1,5 uur. Ik vind ze dan heerlijk! Krokant van buiten en nog zacht van binnen. Mocht je ze droger willen hebben? Laat ze gerust nog een half uur of langer staan. Omdat je onder de 100 graden bakt hoef je niet bang te zijn dat ze bruin gaan kleuren. 

Bewaren

Lekker om zo te eten of een mooie taart mee te decoreren. Bewaar ze luchtdicht maar consumeer ze zo snel mogelijk. Mochten ze plakkerig of te zacht worden. Kun je ze gerust weer terug in de oven van 90 graden zetten om ze weer te laten drogen. Wanneer je ze 100% droog bakt kun je ze makkelijk langer bewaren.

*Je kunt dit ook maken met een handmixer. Wat ik vaak zie is dat schuim dan wel iets slapper is omdat een handmixer simpelweg minder power heeft dan een standmixer.

Knapperige meringue schuimpjes

Heb je nog vragen? Lees dan mijn ‘veelgestelde vragen oven mijn bakrecepten‘ artikel. Grote kans dat hier je antwoord instaat! Volg je mij al op Instagram?

Knapperige meringue schuimpjes

Wil jij dit recept binnenkort gaan maken? Pin onderstaande foto op één van je Pinterest borden, zo kun je het recept makkelijk terugvinden!

Pinterest Pin

Liefs,
Eefje

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.