Brood

Hartig brood (zonder kneden)

Hartig brood (zonder kneden)

Ik ben nooit echt een broodbakker geweest. Ik denk ook niet dat ik dat nog ga worden. De keren dat ik er eentje bakte viel het brood eigenlijk altijd tegen. Maar ik heb onlangs deze makkelijke manier van brood bakken ontdekt. Niet zomaar een brood maar een hartig brood (zonder kneden).

Nu kreeg ik aantal maanden geleden aan LoafNest. Dit is een gietijzeren vorm om brood in te bakken. Hierdoor ben ik erachter gekomen hoe makkelijk het is om brood zonder kneden te maken. Sinds ik die vorm heb ik al meer brood gebakken dan de afgelopen 4 jaar bij elkaar. Deze vorm is niet noodzakelijk maar je hebt wel een oven proof gietijzeren pan nodig. Het liefst eentje van 22 cm doorsnee. Bij een pan van 24 cm zal je brood iets platter worden. Ga je bakken in een pan van 26 cm? Dan zou ik er een half recept bij doen voor het volume.

Hartig brood (zonder kneden)

Dit heb je nodig:

450 gram patentbloem
415 ml warm water
1 tl kristalsuiker 
1 zakje gist (7 gram)
8 gram zout

60 gram geraspte kaas
2 middelgrote uiten, fijngesnipperd 
15 Kalamata lijven, in 4 ringetjes gesneden
25 gram geroosterde pijnboompitten
1 tl fijngehakte rozemarijn
1 tl paprikapoeder 
1/2 tl versgemalen peper

Nog meer nodig:

oven proof gietijzeren pan (22 cm) of een LoafNest
glazen kom
pollepel 
maatbeker 
koekenpan 
velletje bakpapier

Hartig brood (zonder kneden)

Zo maak je het!

Giet het zakje gist leeg in een glazen kom. Giet hier dan het warme water bij gevolgd door een tl suiker. Roer dit door elkaar en laat een minuutje staan. 

Voeg dan de bloem en het zout toe. Roer dit met een pollepel tot een dun deeg. Dek de kom af met een deksel of vochtige theedoek en zet de kom warm. Ik zet hem meestal naast de radiotor maar je kunt ook de gootsteen voor een deel vol laten lopen met warm water. Laat het 45 minuten rijzen.

Snijd in de tussentijd de uien en rozemarijn fijn en rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. 

Als het goed is, is de deeg minimaal 2 keer zoveel geworden. Voeg alle overige ingrediënten toe en roer goed door elkaar. Dek de schaal dan weer af en zet opnieuw 45 minuten te rijzen op een warme plek. 

Zet ook direct de oven aan op 230 graden hete lucht met de gietijzeren pan erin. Wanneer het deeg is gerezen haal je de gloeiend hete pan uit de oven. Verfrommel een velletje bakpapier (zo wordt het wat flexibeler) en doe deze in de pan (houd wel je ovenwanten aan dan). Giet/schep vervolgens het deeg in de pan. Doe de deksel erop en schuif de pan voor zeker 22 minuten in de oven. 

Na die 22 minuten haal je de deksel eraf. Bak het brood dan nog 18 minuten. Zo krijg het brood wat meer kleur. als je alleen maar bakt met deksel is deze een beetje flets. Het hartig brood (zonder kneden) is klaar!

Haal het brood gelijk uit de pan en leg af te koelen op een rooster. Súper lekker met een laagje mayonaise en verse plakken tomaat erop. Als het wat ouder is ook heel lekker om tosti’s mee te maken. Veel bakplezier!!

Heb je nog vragen? Lees dan mijn ‘veelgestelde vragen oven mijn bakrecepten‘ artikel. Grote kans dat hier je antwoord instaat! Volg je mij al op Instagram?

Pinterest pin

Wil jij dit recept binnenkort gaan maken? Pin onderstaande foto op één van je Pinterest borden, zo kun je het recept makkelijk terugvinden!

Liefs,
Eefje

3 Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.