(Borrel)snacks

Luxe gevulde appelbeignets

Luxe gevulde appelbeignets

Ja hoorrrrr het is vanavond oudejaarsavond! Dat betekent maar 1 ding; misselijk eten aan verse oliebollen vandaag! Mijn moeder komt bij mij thuis bakken. Zij produceert hele ladingen voor de hele familie. Ik freestyle er een beetje naast. Naast oliebollen heb ik luxe gevulde appelbeignets gemaakt!

binnenkant Luxe gevulde appelbeignets

Vorig jaar maakte ik al oliebollen met stoofpeertjes en pecannoten. Die waren echt heel lekker dus maak ik die vandaag ook. En ik wil al heel lang eens hartige oliebollen maken. Dat is ook goed gelukt. Met spek, kaas en uien. Wie weet ga ik daar ook nog het recept van uitwerken. 

Terug naar de appelbeignets. Ik weet nog heel goed dat mijn moeder naast oliebollen ook nog appelbeignets maakte. Ik noem het even van die simpele in een beslagje, super lekker maar het kan luxer! Deze heb ik gemaakt met bladerdeeg en gevuld met een ring appel en daarin weer een mengsel van spijs, speculoos, kaneel en pecannoten. 

binnenkant liggend

Dit heb je nodig voor 6 stuks:

1 pakje roomboter bladerdeeg, 10 blaadjes van 10 bij 10 cm
2 grote goudreinet appels
80 gram spijs
20 gram melk
1 tl kaneel
10 geroosterde pecannoten 
2 tl speculoos 

200 gram fijne kristalsuiker 
2 el kaneel

Nog meer nodig:
Braad- of frituurpan met zonnebloemolie
keukenrol 
schuimspaan
deegroller
ronde koek steker van zo’n 10 & 2 cm doorsnee  
staafmixer met maal bakje

Zo maak je het

Leg de plakjes bladerdeeg te ontdooien op het aanrecht. Met de plakkende kant naar boven. Dit is de kant waar de folie op zit. 

Schil de appel, snijd de boven en onderkant eraf en snijd wat daarvan overblijft in 3 dikke plakken. Steek het klokhuis er royaal uit met een kleine koekjes steker. 

Leg de appel ringen op 6 blaadjes. 

Doe alles voor de vulling in het staafmixer bakje en maal dit fijn. Vul hiermee de gaten in de appel op. 

vulling appel beignets

Leg 4 van de plakken daar weer op en druk rondom het deeg goed tegen elkaar. Eventueel met behulp van een beetje water. Het is belangrijk dat ze goed dicht en aan elkaar vast zitten.

Steek het deeg dan strak uit met de grote koekjes steker. Het overige deel kneed je kort bij elkaar en rol je weer even dun uit. Steek hier nog twee van de grote rondjes uit en maak hier de overige 2 appelbeignets mee klaar. Je zult een klein beetje deeg overhouden.

Je kunt dit eventueel al een dag van tevoren voorbereiden. Mocht je ze gelijk willen bakken kun je al eerder de pan met olie op het vuur zetten zodat je gelijk door kunt. 

Verhit de olie tot 180-190 graden.

Bak de appel beignets mooie bruin en gaar in zo’n 8 minuten. Keer af en toe om met een schuimspaan.

Laat ze uitlekken op keukenrol en haal ze dan door de kaneelsuiker. Een kwartiertje langer laten afkoelen en dan zijn ze wat mij betreft het aller lekkerst.

Je kunt ze later ook nog oppiepen in de oven. Ik zou voor 5-8 minuten op 180 graden gaan.

Je luxe gevulde appelbeignets zijn klaar. Eet smakelijk en een fijne jaarwisseling!

Luxe gevulde appelbeignets

Oliebollen over? Maak er wentelteefjes van!

Liefs,
Eefje

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.