(Borrel)snacks

Tips voor het feestelijk serveren van arancini

close up Tips voor het feestelijk serveren van arancini

Vorige week deelde ik een geweldig lekker recept voor het zelf maken van arancini. In dit artikel geef ik tips voor het feestelijk serveren van arancini geven. Hoewel dit luxe hapje op een simpele bitterbal lijkt, kun je het smakelijk en stijlvol serveren.

Arancini recept

Met arancini kun je wat mij betreft twee kanten op. Of het is een aanvulling bij je borrelplank met een lekkere dipsaus, of je serveert er aan aantal als (voor)gerechtje. Kerst komt eraan, dus we gaan in dit geval voor dat laatste!

recept foto arancini

Kortingscode

Ik ben nog steeds verliefd op mijn BK Indigo braadpan in de kleur reseda groen. Ik heb goed nieuws want met de code EEFSFOODxBK krijg je nog tot en met 27 december 30% korting op de adviesprijs van precies deze pan. Gezien dit dé maand is om jezelf of een andere een mooi cadeau te doen, zou ik nu nog toeslaan!

Indigo pan close up

Foto door Susan Aretz

Tafelaankleding 

Met de feestdagen is het natuurlijk wel zo leuk om iets meer je best te doen op de aankleding van de tafel. Ik ben zelf helemaal niet zo stilistisch ingesteld dacht ik altijd, maar tegenwoordig vind ik dit echt wel tof om mee bezig te zijn. Een klein extraatje kan al zo leuk zijn. Je zult dit jaar niet veel gasten te eten krijgen maar een naambordje doet het wat mij betreft altijd goed.

tafelaankleding

Ook is het vooraf kiezen van kleuren wel prettig. Ga je voor kleurrijk, kitch of wat rustiger met lichte kleuren? Voor dat laatste ben ik nu gegaan. Een licht kleed met lichte servetten en decoratie met hout en goud. De servetten maakte ik mooi door ze op te rollen. Ik deed er een strik omheen van touw en hieraan deed ik een mat gouden dennenappel kerstbal. Droogbloemen, stengels of pluimen doen het in deze tijd ook heel goed! Omdat alles vrij licht is heb ik juist weer voor donkere borden gekozen. Het staat mooi op tafel en ik vind eten geserveerd op donker servies ook vaak gelijk iets luxer overkomen. 

servetten met deco

Bord opmaken

Zoals ik al zei kun je arancini ook als bitterbal aanzien. Met het serveren ervan ga je verschil maken. Ik heb het op twee verschillende manieren gedaan. Op het ene bord heb ik de arancini in het midden van het bord opgemaakt en het andere juist op een rijtje. Gezien je aan de buitenkant niks kunt ontdekken van de smaak die je gaat aantreffen heb ik gewerkt met ingrediënten waarmee de arancini is gemaakt. De pesto-truffel mayonaise, plakjes prosciutto, pijnboompitten, basilicum, parmezaan en ander groen zoals rucola bijvoorbeeld. 

Tips voor het feestelijk serveren van arancini

Tips 

Allereerst doe je de mayonaise in een boterhamzakje, het liefst zo stevig zip zakje. Dit gaat je helpen als spuitzak zijnde. Knip niet gelijk een te groot puntje van de hoek, liever eerst te klein. De kunst voor strakke lijnen op het bord is dat je niet twijfelt. Genoeg druk zetten en gewoon zigzaggen over het bord. Het begin is er! Leg hier dan een plakje prosciutto op in de lengte. Dit plakje zorgt er ook gelijk voor de de arancini blijft liggen en niet over het bord gaat rollen. Maak je gerecht af met de overige ingrediënten. Doe dit vooral niet te overdadig. De parmezaan heb ik met een grove rasp geraspt. Je kunt ook bredere vlokken schaven door een kaasschaaf te gebruiken. Doe bovenop de arancini een klein dotje van de mayonaise en een blaadje basilicum. 

Parmezaan raspen

Voor het andere bordje heb ik extra gebruik gemaakt van 2 tomaatjes (van die langwerpige snoeptomaatjes). Deze fungeren als podium waardoor je met verschillende hoogtes kunt werken. Het plakje prosciutto trek je in wat kleinere stukjes en leg je eronder en omheen. Leg daaromheen nog wat groen, parmezaan en pijnboompitten. Spuit ook hier een dopje van de mayonaise op gevolgd door 3 pijnboompitjes. 

mayonaise opspuiten

Easypeasy

Zo makkelijk is het om een simpel uitziende snack toch heel gemakkelijk, mooi en feestelijk kunt serveren. Ik weet zeker dat je je vrienden en familie hiermee kunt verrassen. Ik merk namelijk zelf dat (nog) niet heel veel mensen dit gerechtje kennen. En dat werkt vaak in je voordeel als het dan ook nog eens héél lekker blijkt te zijn!

arancini 3 op een rij

Hopelijk heb je iets aan mijn tips voor het feestelijk serveren van arancini gehad en staat mijn recept op jouw menu tijdens kerst. Mocht je liever een vegetarische variant maken? Dan heb ik nog twee andere recepten voor je! Namelijk; arancini met venkel en citroen of paddenstoelen arancini.

Food collega Andrea van anniepannie.nl deelt ook haar tips voor het feestelijk serveren van haar bloemkool in bladerdeeg. Klik HIER als je benieuwd bent!

Tips voor het feestelijk serveren van arancini

Foto door Susan Aretz

Ik wens je hele fijne feestdagen!

En hopelijk ligt er zo’n mooie braadpan onder de boom met jouw naam erop.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met BK.

Liefs,
Eefje 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet weergegeven.

Je winkelmandje is nog leeg.