Jahoorrrr daar ben ik, met wéér een cakerol! De vorige met panterprint was een dikke hit dus ik heb nog maar een variant gemaakt die bij dit seizoen past. Namelijk een kerstbomen cakerol met koffie en speculoos.
Deze cakerol vergt wel wat meer werk dan de panter variant. Waar je daar lekker kunt freestylen moet je nu wel eerst de boompjes tekenen op het bakpapier om ze vervolgens zo strak mogelijk te omlijnen en in te vullen met beslag.
Het recept
Dit heb je nodig:
een biscuit recept op basis van 3 eieren. Neem dus een kant en klare mix of een recept om zelf te maken. Reken de rest van de ingrediënten om naar de hoeveelheid van 3 eieren
–
200 gram enchanted cream/crème chantilly poeder
120 ml water
100 ml (kokos)melk, drink uit een pak (niet uit blik)
50 ml Tia Maria
1 zakje oploskoffie (1,8 gram)
100 gram crunchy speculoos, verdund met twee el melk
–
groene kleurstofgel, ik combineerde Leaf green en Kelly green
rode kleurstofgel
gouden sterren sprinkles
eetbare gouden glitters
Nog meer nodig:
bakplaat
3 velletjes bakpapier
2 spuitzakken
2 stevige boterhamzakjes
paletmes
schone theedoek, vochtig gemaakt
standmixer met garde
potlood
kerstboompje als sjabloon
Bereidingswijze
1. Klik HIER om deze te bekijken. Hieronder deel ik nog de stappen en foto’s hoe je de boompjes maakt. Verder is de bereiding precies hetzelfde als die met de panterprint. Geef vooral je eigen draai eraan. Wil je liever sterren maken, doe dat! Zuurstokken of gingerbread mans? Ook leuk!
2. Teken allereerst de kerstboompjes op een velletje bakpapier. Keer deze dan om en leg op een bakplaat. Of gebruik een sjabloon die je eronder legt tijdens het opspuiten.
3. Maak het biscuit volgens recept of de aanwijzingen op de zak. Schep hier dan 6 flinke eetlepels uit en kleur deze met groen. Neem 1,5 el apart en kleur deze rood. Doe dit beide in een apart boterhamzakje, het liefst zo’n stevig zip zakje.
4. Knip er een héél klein puntje vanaf. Trek de lijntjes zo strak mogelijk na. Strooi in elke boom wat eetbare glitter. Spuit vervolgens kleine puntjes met het rode beslag (de kerstballen).
5. Dicht dan de kerstboompjes af met het overgebleven groene beslag. Schuif de gouden sprinkle sterren als piek in het beslag.
6. Spuit het naturel beslag eromheen zodat de bomen niet meer kunnen verschuiven.
7. Trek het beslag nog glad met een palet mes.
8. Behandel de plak verder zoals in het recept van de panterprint rol.
9. Smeer de speculoos uit en spuit de crème erop. Rol op en je kerstbomen cakerol met koffie en speculoos is klaar. Bewaar in de koelkast. Als je hem langer dan een dag wil bewaren kun je hem het beste rollen in huishoudfolie, dan droogt de cake niet uit.
*In totaal ben ik een kleine twee uur bezig geweest hiermee
Je kunt de rol natuurlijk vullen met wat je maar wil. Meer ideeën nodig daarvoor? Hier heb ik nog een cakerol recept: Smeuïge cakerol met framboos-limoenmousse
–> Veelgestelde vragen over mijn bakrecepten <–
Is er een recept van de créme? De créme van dit recept is namelijk anders dan die van de panterprintrol ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Hi Rozemarijn, ik snap je vraag niet helemaal. De ingrediënten voor de crème staan in dit recept bij de ingrediënten. Kwestie van door elkaar mixen en je bent klaar. Wat wil je precies weten?
Bedankt voor je reactie! Bedoel je met crunchy speculoos gewoon speculoos kruimels? En is er een alternatief voor enchanted cream? Zou graag alle ingrediënten in de supermarkt willen kopen 😉
Je hebt gewone speculoos en crunchy. Net als normale pindakaas en pindakaas met stukjes. Een 1 op 1 vervanging voor EC heb ik niet. Zou dan voor een slagroom mascarpone mengsel gaan. Of alleen slagroom zoals in de panterprint cakerol 🙂
Super! Daar kan ik wat mee. Dankjewel voor je reactie 🙂
Hey Eefje,
ik wil de cake over twee dagen eten, hoe hou ik hem het langst lekker?
Met vriendelijke groet,
Kim
Hi Kim, in de huishoudfolie rollen! Dan blijft het makkelijk een paar dagen smeuïg.
Wauw heel gaaf! Hoe komt het dat de cake zo wit is? Door het bakken zou het toch donkerder moeten worden? 🤔 Komt dat door jouw eigen recept? Als ik het maak met een bakmix dan is het namelijk én lichtbruin en er blijven deels van die egale ‘vellen’ op zitten doordat een deel van de onderkant meescheurt met het bakpapier als ik het ervan af trek en een deel blijft zitten…
Hi Renate, dankjewel! Ik heb ook een mix gebruikt. Als ik het zo hoor zou ik ‘m iets minder lang bakken. Poedersuiker kan helpen tegen het plakken. Succes 🙂
Alle stappen nauwgezet doorlopen, helaas niet gelukt. Ik had me er zo op verheugd voor de Kerst, eerst maar uitproberen, dacht ik. gelukkig maar, het ziet er niet uit. Baktijden kloppen niet, cakelaag blijft hangen aan bakpapier, de natte theedoek kan je beter ook niet doen, Drama, alles klopt niet.
Dat is jammer om te lezen Ilse! Ik heb al heel veel goed gelukte exemplaren ontvangen. Ik weet zeker dat dit recept klopt. Als je wil mag je altijd mailen dan kan ik meedenken over wat er misschien fout is gegaan.
Hoi, welke maat bakplaat gebruikt u?
Eentje van een standaard gemiddelde oven. Het beslag moet ongeveer een halve centimeter dit zijn.
Hi Eefje
Heb je een favoriete bakmix en werkt dit beter of vooral sneller
Wat biscuitmix betreft heb ik geen voorkeur qua merk. Allemaal zijn ze prima te gebruiken voor dit recept 🙂