• Home
  • Over mij
  • Recepten
    • Ontbijt/Lunch
    • Maaltijden
    • Desserts
    • Salades
    • (Borrel)snacks
    • Smeersels, dips & sausjes
    • Drankjes
  • Eef’s bakkerij
    • Taarten
    • Koekjes
    • Cake
    • No bake
    • Overig zoet
    • Brood
    • IJs
    • Vegan lekkers
  • Eefsfoodclub
  • Blog
    • Persoonlijk
    • Eef test
    • Weekoverzichten
    • Ontvangen foodpost
    • Eetdagboeken
    • Eef’s boekenplank
    • Op pad met Eef
    • Horeca tips
  • In de media
  • Zakelijk
  • Eefsfoodmail
  • FAQ
0
Eefsfood
  • Home
  • Over mij
  • Recepten
    • Ontbijt/Lunch
    • Maaltijden
    • Desserts
    • Salades
    • (Borrel)snacks
    • Smeersels, dips & sausjes
    • Drankjes
  • Eef’s bakkerij
    • Taarten
    • Koekjes
    • Cake
    • No bake
    • Overig zoet
    • Brood
    • IJs
    • Vegan lekkers
  • Eefsfoodclub
  • Blog
    • Persoonlijk
    • Eef test
    • Weekoverzichten
    • Ontvangen foodpost
    • Eetdagboeken
    • Eef’s boekenplank
    • Op pad met Eef
    • Horeca tips
  • In de media
  • Zakelijk
  • Eefsfoodmail
  • FAQ
Logo
0
Logo
(Borrel)snacks Recepten

Arancini met prosciutto en pijnboompitten

Eefje
2 reacties
12 december 2020
Arancini met prosciutto en pijnboompitten

Arancini met prosciutto en pijnboompitten

Tot verkort noemde ik ze nog risotto balletjes. Maar inmiddels kan ik eindelijk onthouden dat dit arancini heet. Het vond zijn oorspong in de Siciliaanse keuken in de 19de eeuw. Je hebt verschillende vormen en vullingen, maar vandaag deel ik een recept voor arancini met prosciutto en pijnboompitten.

Arancini met prosciutto en pijnboompitten

Ik vind dit zo ongelofelijk lekker dat je mij hier absoluut voor wakker mag maken. Het is perfect om te maken van een restje risotto dat je overhebt van de vorige dag. Maar je kunt ook gewoon een pan vol risotto maken en hier vervolgens een lekker voorraad arancini mee aanleggen. 

BK Indigo braadpan

Voor dit recept maak ik gebruik van mijn nieuwe BK Indigo braadpan. Kijk even hoe mooi die is?! En dat in reseda groen, één van mijn lievelingskleuren. Ik gebruik de pan om de risotto in klaar te maken en vervolgens gebruik ik ‘m ook om de arancini in te frituren. Deze pan leent zicht daar perfect voor! Hij is geschikt voor alle warmtebronnen, mag de vaatwasser in en tot 230 graden kun je ‘m ook in de oven zetten. Multifunctioneel dus!

Kortingscode

Nu staan de kerstdagen voor de deur, het moment om jezelf of iemand anders een mooi cadeau te geven. Deze prachtige pan kun je nu bestellen met 30% korting met de code EEFSFOODxBK. Alleen geldig op de reseda groene variant in 4,2 liter (24 cm) op de adviesprijs. Doe er je voordeel mee! Geldig tot en met 27 december.

staand eindresultaat

Het recept

Voorbereidingstijd1 uurKooktijd30 minutenTotale tijd4 uur

Dit heb je nodig voor 32 stuks!
risotto:
 650 ml water
 250 gram risottorijst
 100 gram plakjes prosciutto, in kleine stukjes
 65 gram parmezaan, geraspt
 50 gram pijnboompitten
 2 middelgrote uien, fijngesneden
 2 teentjes knoflook, fijngesneden
 2 el verse pesto
 40 ml witte wijn (optioneel) of sap van een halve citroen
 1 groente bouillon blokje
 zwarte peper, naar smaak
 scheut olijfolie en klontje roomboter
paneer laagje:
 100 gram panko (broodkruim)
 100 ml (gepasteuriseerd) eiwit
 2 el bloem
dipsaus:
 2 el truffel mayonaise
 1 el verse pesto
nog meer nodig:
 braadpan, 24 cm
 1,5 liter zonnebloemolie
 pollepel
 rasp
 steelpan
 koekenpan
 een aantal schaaltjes
 schuimspaan

Ingrediënten

Dit heb je nodig voor 32 stuks!
risotto:
 650 ml water
 250 gram risottorijst
 100 gram plakjes prosciutto, in kleine stukjes
 65 gram parmezaan, geraspt
 50 gram pijnboompitten
 2 middelgrote uien, fijngesneden
 2 teentjes knoflook, fijngesneden
 2 el verse pesto
 40 ml witte wijn (optioneel) of sap van een halve citroen
 1 groente bouillon blokje
 zwarte peper, naar smaak
 scheut olijfolie en klontje roomboter
paneer laagje:
 100 gram panko (broodkruim)
 100 ml (gepasteuriseerd) eiwit
 2 el bloem
dipsaus:
 2 el truffel mayonaise
 1 el verse pesto
nog meer nodig:
 braadpan, 24 cm
 1,5 liter zonnebloemolie
 pollepel
 rasp
 steelpan
 koekenpan
 een aantal schaaltjes
 schuimspaan

Aanwijzingen

Arancini met prosciutto en pijnboompitten
IngrediëntenAanwijzingen

Close up arancini
Close up binnenkant arancini met prosciutto en pijnboompitten

Zo maak je het!

1. Zet een steelpan op het vuur met 650 ml water erin. Breng dit tegen de kook aan en voeg het bouillonblokje toe. Roer dit tot deze is opgelost en zet het vuur dan uit.

2. Zet dan de braadpan op laag vuur en doe hier een scheut olijfolie en klontje roomboter in. Snipper in tussentijd de uien fijn. Bak deze glazig in ongeveer 5 minuten. 

uien en knoflook bakken

3. Voeg dan de risotto rijst en fijngesneden knoflook toe. Bak dit voor 4 minuten mee. Roer wel geregeld.

4. Blus het geheel af met de witte wijn of citroensap. Roer dit goed door en voeg dan een flinke scheut van de bouillon toe. 

5. Laat het vuur laag staan en voeg steeds weer een scheut bouillon toe als de vorige is opgenomen.

ham bakken

6. Bij elkaar duurt dit 25-30 minuten. In de tussentijd rooster je de pijnboompitten in een droge koekenpan. Houd deze apart in een schaaltje en zet de koekenpan weer terug op het vuur. Giet hier een klein beetje olie in en bak de prosciutto voor ongeveer 3 minuten. Zet dan het vuur uit.

Parmezaan

7. Als alle bouillon is opgenomen en de rijst gaar is voeg je de pesto, prosciutto, pijnboompitten, peper en geraspte parmezaan toe. Roer dit goed door. Voor risotto is het nu perfect. Het loopt nog lekker uit als je het op een bord zou scheppen. In dit geval roer je het geheel nog een minuut of drie door (op laag vuur). Als de risotto wat steviger is kan het vuur uit. Schep het geheel in een ovenschaal.

risotto in pan

Rollen maar!

8. Schep dit af en toe door zodat de ergste hitte er vanaf is. Na ongeveer een half uur kun je de schaal een uur in de vriezer zetten. De risotto is nu perfect op balletjes van te draaien. Ik hou van gelijkmatigheid dus ik heb alle balletjes afgewogen op 30 gram (dan haal je er 32 uit). 

9. Maak de braadpan schoon en doe hier 1,5 liter zonnebloemolie in. Zet dit alvast aan op laag vuur.

10. Zet dan een bordje klaar met bloem, een schaaltje met eiwit en een schaaltje met panko. Haal de balletjes eerst door de bloem. Klop deze af zodat er geen overtollig bloem aan blijft zitten. Haal ze dan door het eiwit en vervolgens door de panko.

paneren met panko

11. Zorg dat de zonnebloemolie tussen de 160 en 170 graden is. Doe er niet teveel balletjes per keer. Ik zou voor 6-8 gaan. Frituur de arancini in ongeveer 4 minuten goudbruin en knapperig. Haal ze uit de pan met een schuimspaan en leg ze op een velletje keukenrol.

arancini frituren

12. Meng de truffel mayonaise met de pesto en serveer de warme arancini met prosciutto en pijnboompitten hierbij. Eet smakelijk!

*Ik houd ervan dat dit soort luxe snacks goed en hoog op smaak zijn. Ik vind ze perfect zo maar mocht je het iets minder willen zou ik voor een kwart of half bouillonblokje gaan ipv een hele.

Arancini met prosciutto en pijnboompitten

Meer arancini recepten:

Paddestoelen arancini met truffelmayonaise
Arancini met venkel, citroen en pecorino

Foodcollega Betty van bettyskitchen.nl heeft steaks chimichurri gemaakt. Ook een heerlijk gerecht voor kerst! Klik hier voor haar recept! Bij haar kun je een fijne kortingscode vinden voor een mooie gietijzeren grillpan.

Volgende week deel ik uitgebreid hoe je deze arancini als sterrengerecht kunt serveren voor kerst. Stay tuned!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met BK.

Liefs,
Eefje 

Arancini Braadpan Pesto Pijnboompitten Risotto truffelmayonaise
Delen:
geschreven door

Eefje

Hoi ik ben Eefje! Op eefsfood.nl deel ik mijn plezier in koken en bakken graag met jullie. Voornamelijk recepten maar af en toe ook een hotspot, video of persoonlijk stuk. Heb je vragen, opmerkingen of wil je iets anders met mij delen? Stuur gerust een mailtje naar eefje@eefsfood.nl
2 reacties
  1. Lauri

    20 december 2020 22:37

    Haa Eef.
    Ik wil deze graag voor Kerst maken maar omdat er nog meer gemaakt moet worden vroeg ik me af of je ze ook in het voren kunt maken en ongefrituurd kunt invriezen om ze dan met Kerst alleen nog te hoeven frituren?

    Beantwoord
    1. Eefje

      20 december 2020 23:46

      Hoi Lauri, leuk!! Dat zou wel kunnen. Zelf heb ik alleen de balletjes ingevroren liggen nu. Ik ga ze laten ontdooien en dan pas paneren, dus ik eet ze ook met kerst. Ik denk dat dit de beste optie is. Maar ze zullen ook zeker niet mislukken als je ze al gepaneerd invriest!

      Beantwoord
Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vorig bericht

Kerstbomen cakerol met koffie en speculoos

volgend bericht

Foodpost #9 – Popcorn, fris, mayo en meer!

Over mij
Eefje met camera

Eefje

Hoi! Ik ben Eefje, 30 jaar en woon in Leiden. Welkom en leuk dat je een kijkje neemt op mijn website.


Girl in a jacket
Dit vind je misschien ook leuk
Red velvet taart
Bakrecepten Recepten Taart

Red velvet taart

2 min leestijd
18 augustus 2015
Luchtige chocoladetaart met krokante bodem
Bakrecepten Recepten Taart

Luchtige chocoladetaart met krokante bodem

1 min leestijd
5 april 2020
Tiramisu shortbread bars
Koekjes Recepten

Tiramisu shortbread bars

4 min leestijd
2 december 2020
Lemon meringue room taart
Bakrecepten Recepten

Lemon meringue room taart

1 min leestijd
28 maart 2020
Karamel-pecan shortbread
Bakrecepten Koekjes Recepten

Karamel-pecan shortbread

1 min leestijd
18 december 2016
Botercrème EEFSFOOD
Recepten Smeersels, dips & sausjes

Zelf maken: witte chocolade botercrème

1 min leestijd
17 februari 2017

eefsfood

📍Leiden
👩🏻‍🍳Bakt vooral zoet, eet het liefst hartig
💌Zakelijk > eef@highrollersagency.com (geen DM)
🎂Je bak- en decoreerskills upgraden? @eefsfoodclub

Eefje | EEFSFOOD.NL
DE PERFECTE MONCHOUTAART😍 ⠀⠀⠀ Zoek niet v DE PERFECTE MONCHOUTAART😍
⠀⠀⠀
Zoek niet verder, deze moet je hebben🍒 No bake en extra lekker door een romig en smaakvol ingrediënten die ook nog eens voor wat extra stevigheid zorgt👩🏻‍🍳
⠀⠀⠀
Ook maken? Ga naar eefsfood.nl en zet monchoutaart in de zoekbalk. Zo kun je ‘m makkelijk vinden🔎
⠀⠀⠀
Ook groot liefhebber van monchoutaart! Laat van hooooooren👇🏻 Sla ‘m gelijk even op✅
⠀⠀⠀
Fijne weekend! Liefs, Eef😙
⠀⠀⠀
#eefsfood #monchoutaart #kersen #roomkaas #bastognebodem #slagroom #nobakerecept #taart #foodienl #foodblog #kersenuitblik
EET- EN KOOKCLUBS VAN NEDERLAND; OPGELET!🚨
⠀⠀⠀
adv - Aanstaande 11 juni organiseert @foodiesmagazine de ‘Beste Kookclub van Nederland’ verkiezing🏆 Voor deze dag zijn er nog maar een paar plekjes vrij🙌🏻 Je hoeft geen masterchef te zijn en plezier staat voorop! Heb je (nog) geen kookclub? Geen enkel probleem. Trommel dan je kookgrage vrienden, familie of buren op🥁
⠀⠀⠀
Aanmelden kan tot en met 28 mei! En denk je nu, die titel is gaaf? Dan loop je vast ook warm voor de hoofdprijs. Dat is is namelijk jullie ingestuurde en winnende gerecht op de cover van Foodies; het augustus nummer😍 Ik zou het wel weten als ik jou was! Voor alle ins & outs verwijs ik je door naar mijn stories want daar vind je het juiste linkje✅ (mocht die verlopen zijn als je dit leest? DM me dan even, dan deel ik de linkt met je👍🏻)
⠀⠀⠀
Jullie weten al hoe dolgelukkig ik ben met mijn cluppie en dat gun ik iedereen🥰 Feel free om in de reacties op zoek te gaan naar een kookclub bij jou in de buurt! Laat weten dat je zoekt, zet de omgeving waarin je zoekt erbij en deel optioneel je eetvoorkeuren zoals vega of glutenvrij. Zie highlight ‘eetclub’ voor meer inspiratie. Ik ben zoooo benieuwd wie er gaat winnen🎉
⠀⠀⠀
In samenwerking met Foodies🍴
⠀⠀⠀
#eefsfood #bestekookclubvannederland #kookclub #eetclub #oproep #vegafood #eetclubleiden #orzo #pompoen #burrata #pistacheijs #kletskop #hartigetompouce #bladerdeeg #eetclubavond
HALLOUMI TRAYBAKE MET KRIELTJES🥔 ⠀⠀⠀ adv HALLOUMI TRAYBAKE MET KRIELTJES🥔
⠀⠀⠀
adv - ik val maar meteen met de deur in huis. Van de looks moet dit gerecht het niet per se hebben. Maar de smaak daarentegen?! Die is echt heel goed en veel verrassender dan je denkt😍
⠀⠀⠀
In de mooie showroom bij @velthuizenkeukens heb ik weer een gave keuken uitgekozen om dit lekkere maaltje te koken. Wie geeft me op voor het NK paprika vangen?! Echt fijn zo’n oven waar je in kunt gluren terwijl je nog bezig bent met koken🔥
⠀⠀⠀
Waar komt die lekkere smaak dan vandaan? De verse kruiden samen met het zoetzure van de azijn en suiker is echt een goede combi. Ben je benieuwd naar het recept? Ga dan naar velthuizenkeukens.nl, klik in de menubalk op recepten en dan vind je ‘m bovenaan. Alleen wat snijwerk en de oven doet de rest! Sla jij ‘m op?✅
⠀⠀⠀
In samenwerking met Velthuizen Keukens👩🏻‍🍳
⠀⠀⠀
#eefsfood #velthuizenkeukens #keukenshowroom #woudenberg #traybake #bruinbrood #krieltjes #paprika #halloumi #gebakkenkaas #versekruiden #oregano #balsamico #olijfolie #knoflook #ui #watetenwevandaag
NDUJA-TOMATENPASTA MET MOZZARELLA🍅 ⠀⠀⠀ Ik NDUJA-TOMATENPASTA MET MOZZARELLA🍅
⠀⠀⠀
Ik ben zoooooo aan het genieten van het bootleven🥰 Eindelijk lekker aan het kokkerellen terwijl het zonnetje in mijn pannen schijnt☀️ Dit hield ik voor ogen wanneer ik het klussen van de winter even zat was🔧 Gelukkige meid dus! Ik probeer het spontane posten, zoals nu, (vaker) te blijven doen✅
⠀⠀⠀
Het recept is simpel en de ingrediënten kun je nu terugvinden in mijn stories🎥 Mocht je interesse hebben in het recept? Reageer even met: 🍅🍅🍅
⠀⠀⠀
Fijne avond. Liefs!😙
⠀⠀⠀
#eefsfood #penne #pasta #nduja #tomaten #mozzarella #pijnboompitten #basilicum #foodblog #foodienl #lekkereten #receptpagina #eefsbootleef #bootkoken #tweepansgerecht
SNELLE KLEURRIJKE (LUNCH)SALADE🌈 ⠀⠀⠀ Echt SNELLE KLEURRIJKE (LUNCH)SALADE🌈
⠀⠀⠀
Echt héél erg lekker!! Perfect als lunch, maar ook als bijgerecht een toppertje👌🏻 Snijden, schudden, mengen & klaar! Zo simpel is het😍 Ook maken?
⠀⠀⠀
Dit heb je ervoor nodig👇🏻
➡️1 klein blikje cannellini bonen (125 gram)
➡️3 mini komkommers, in plakjes
➡️1 flinke tomaat, in kleine blokjes
➡️1 kleine rode ui, fijngesnipperd
➡️1 geroosterde gele paprika uit pot
➡️50 gram verkruimelde feta
➡️8 kalamata olijven, in ringetjes
➡️2 takjes platte peterselie, fijngehakt
Dressing:
➡️2 el olijfolie
➡️2 el citroensap
➡️1 el ahornsiroop
➡️Rasp van 1/4de citroen
➡️1 tl grove mosterd
➡️1/2 tl knoflookpoeder
➡️mespuntje komijnpoeder
➡️Peper & zout
⠀⠀⠀
Doe alle ingrediënten voor de dressing in een afsluitbaar potje en schud goed door elkaar.
⠀⠀⠀
Snijd de ui heel fijn, haal het vruchtvlees uit de tomaat (doe weg) en snijd dit ook in kleine blokjes. Net als de paprika! Zet de rest van de ingrediënten klaar.
⠀⠀⠀
Doe alles in een diep bord, giet de dressing erover, schep door elkaar en eet smakelijk❤️
⠀⠀⠀
Sla jij ‘m op voor later?✅
⠀⠀⠀
#eefsfood #bonensalade #komkommer #tomaat #lunchsalade #rodeui #feta #komkommer #goodfood #vullend #makingofreel #salad #peterselie #dressing #foodienl #receptenpagina #veggies #gelepaprika #foodblog
DAGVLOG IN 46 SECONDEN🎥 ⠀⠀⠀ Joehoeeee! Ik DAGVLOG IN 46 SECONDEN🎥
⠀⠀⠀
Joehoeeee! Ik doe weleens vaker verslag van mijn dag, maar nog nooit eerder op deze manier📅 Het was dé dag dat ik mijn nieuwe auto op ging halen🥰 Een ónwijs lekkere salade maakte, een spelletje Keer op Keer won en meer! Dat hoor je in de voice over🔊 Vragen kun je altijd stellen👇🏻
⠀⠀⠀
Vaker doen op deze manier?
⠀⠀⠀
Fijn weekend voor jou❤️ Liefs, Eef!
⠀⠀⠀
#eefsfood #eefsdagvlog #dailylife #nieuweauto #blijei #fijnedag #dagvlog #proberenkunjeleren #huishouden #sushibowl #gyoza #appel
Laad meer... Volg op Instagram
Privacybeleid. Copyright © Eefsfood
Met ♡ ontworpen door Studio Citypaper
Logo
  • Algemene voorwaarden
  • Cookiestatement
Logo
  • Home
  • Over mij
  • Recepten
    • Ontbijt/Lunch
    • Maaltijden
    • Desserts
    • Salades
    • (Borrel)snacks
    • Smeersels, dips & sausjes
    • Drankjes
  • Eef’s bakkerij
    • Taarten
    • Koekjes
    • Cake
    • No bake
    • Overig zoet
    • Brood
    • IJs
    • Vegan lekkers
  • Eefsfoodclub
  • Blog
    • Persoonlijk
    • Eef test
    • Weekoverzichten
    • Ontvangen foodpost
    • Eetdagboeken
    • Eef’s boekenplank
    • Op pad met Eef
    • Horeca tips
  • In de media
  • Zakelijk
  • Eefsfoodmail
  • FAQ
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief
0
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees er hier meer over: cookiestatement
ik ga akkoord