Tot verkort noemde ik ze nog risotto balletjes. Maar inmiddels kan ik eindelijk onthouden dat dit arancini heet. Het vond zijn oorspong in de Siciliaanse keuken in de 19de eeuw. Je hebt verschillende vormen en vullingen, maar vandaag deel ik een recept voor arancini met prosciutto en pijnboompitten.
Ik vind dit zo ongelofelijk lekker dat je mij hier absoluut voor wakker mag maken. Het is perfect om te maken van een restje risotto dat je overhebt van de vorige dag. Maar je kunt ook gewoon een pan vol risotto maken en hier vervolgens een lekker voorraad arancini mee aanleggen.
BK Indigo braadpan
Voor dit recept maak ik gebruik van mijn nieuwe BK Indigo braadpan. Kijk even hoe mooi die is?! En dat in reseda groen, één van mijn lievelingskleuren. Ik gebruik de pan om de risotto in klaar te maken en vervolgens gebruik ik ‘m ook om de arancini in te frituren. Deze pan leent zicht daar perfect voor! Hij is geschikt voor alle warmtebronnen, mag de vaatwasser in en tot 230 graden kun je ‘m ook in de oven zetten. Multifunctioneel dus!
Kortingscode
Nu staan de kerstdagen voor de deur, het moment om jezelf of iemand anders een mooi cadeau te geven. Deze prachtige pan kun je nu bestellen met 30% korting met de code EEFSFOODxBK. Alleen geldig op de reseda groene variant in 4,2 liter (24 cm) op de adviesprijs. Doe er je voordeel mee! Geldig tot en met 27 december.
Het recept
Ingrediënten
Aanwijzingen

Zo maak je het!
1. Zet een steelpan op het vuur met 650 ml water erin. Breng dit tegen de kook aan en voeg het bouillonblokje toe. Roer dit tot deze is opgelost en zet het vuur dan uit.
2. Zet dan de braadpan op laag vuur en doe hier een scheut olijfolie en klontje roomboter in. Snipper in tussentijd de uien fijn. Bak deze glazig in ongeveer 5 minuten.
3. Voeg dan de risotto rijst en fijngesneden knoflook toe. Bak dit voor 4 minuten mee. Roer wel geregeld.
4. Blus het geheel af met de witte wijn of citroensap. Roer dit goed door en voeg dan een flinke scheut van de bouillon toe.
5. Laat het vuur laag staan en voeg steeds weer een scheut bouillon toe als de vorige is opgenomen.
6. Bij elkaar duurt dit 25-30 minuten. In de tussentijd rooster je de pijnboompitten in een droge koekenpan. Houd deze apart in een schaaltje en zet de koekenpan weer terug op het vuur. Giet hier een klein beetje olie in en bak de prosciutto voor ongeveer 3 minuten. Zet dan het vuur uit.
7. Als alle bouillon is opgenomen en de rijst gaar is voeg je de pesto, prosciutto, pijnboompitten, peper en geraspte parmezaan toe. Roer dit goed door. Voor risotto is het nu perfect. Het loopt nog lekker uit als je het op een bord zou scheppen. In dit geval roer je het geheel nog een minuut of drie door (op laag vuur). Als de risotto wat steviger is kan het vuur uit. Schep het geheel in een ovenschaal.
Rollen maar!
8. Schep dit af en toe door zodat de ergste hitte er vanaf is. Na ongeveer een half uur kun je de schaal een uur in de vriezer zetten. De risotto is nu perfect op balletjes van te draaien. Ik hou van gelijkmatigheid dus ik heb alle balletjes afgewogen op 30 gram (dan haal je er 32 uit).
9. Maak de braadpan schoon en doe hier 1,5 liter zonnebloemolie in. Zet dit alvast aan op laag vuur.
10. Zet dan een bordje klaar met bloem, een schaaltje met eiwit en een schaaltje met panko. Haal de balletjes eerst door de bloem. Klop deze af zodat er geen overtollig bloem aan blijft zitten. Haal ze dan door het eiwit en vervolgens door de panko.
11. Zorg dat de zonnebloemolie tussen de 160 en 170 graden is. Doe er niet teveel balletjes per keer. Ik zou voor 6-8 gaan. Frituur de arancini in ongeveer 4 minuten goudbruin en knapperig. Haal ze uit de pan met een schuimspaan en leg ze op een velletje keukenrol.
12. Meng de truffel mayonaise met de pesto en serveer de warme arancini met prosciutto en pijnboompitten hierbij. Eet smakelijk!
*Ik houd ervan dat dit soort luxe snacks goed en hoog op smaak zijn. Ik vind ze perfect zo maar mocht je het iets minder willen zou ik voor een kwart of half bouillonblokje gaan ipv een hele.
Meer arancini recepten:
Paddestoelen arancini met truffelmayonaise
Arancini met venkel, citroen en pecorino
Foodcollega Betty van bettyskitchen.nl heeft steaks chimichurri gemaakt. Ook een heerlijk gerecht voor kerst! Klik hier voor haar recept! Bij haar kun je een fijne kortingscode vinden voor een mooie gietijzeren grillpan.
Volgende week deel ik uitgebreid hoe je deze arancini als sterrengerecht kunt serveren voor kerst. Stay tuned!
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met BK.