Bakrecepten

Chocoladetaart met ganache en kersen

Chocoladetaart met ganache en kersen

Chocoladelovers, opgelet! Deze chocoladetaart met ganache en kersen is gemaakt voor de echte chocolade fan. Een smeuïge chocoladecake met pure chocolade ganache en Kersenjam.

Variatie

Op dit moment is het alles behalve kersentijd daarom heb ik gekozen om deze taart af te maken met amarena kersen. Mocht je toch het liefst vers fruit gebruiken zou ik voor frambozen gaan, deze passen er qua smaak ook heel goed bij. Mocht je wel aan verse kersen kunnen komen zou ik absoluut daar voor kiezen. Ook leuk met die steeltjes eraan! 

De ganache heb ik gemaakt met pure (54%) chocolade omdat dit echt de beste smaak geeft. Ik raad het ook echt aan hiermee te maken. Mocht je nou echt heel graag melkchocolade gebruiken kan dit ook. Bedenk dan wel dat de taart zoeter zal worden dan hij eigenlijk bedoeld is. Half om half kan ook nog!

Kersenjam pot

Kersenjam

Hero maakt al meer dan 100 jaar jam. Het begon allemaal met Aardbeienjam. Deze werd verkocht in een blikje. Naast smaak zorgt de suiker ook voor hele goede conservering. Later kwamen er jam smaken bij van ander fruit. Nu herken je Hero aan het blauwe logo op de glazen pot. 

Het recept

Voorbereidingstijd: 30 minuten
Baktijd: 45-50 minuten
Wachttijd: 2 uur
Totale tijd: 4,5 uur
Aantal personen: 10

Ingrediënten

Dit heb je nodig!

Beslag:
200 gram zelfrijzend bakmeel 
150 gram kristalsuiker 
3 middelgrote eieren 
100 gram roomboter
100 ml (volle) melk 
30 gram cacaopoeder 
mespuntje bakingsoda 
1 tl citroensap of neutrale azijn
snuf zout
3 el Hero Kersenjam

Vulling:
350 gram pure chocolade 
350 ml slagroom 
50 gram roomboter 
30 gram poedersuiker
3 el Hero Kersenjam

Topping:
verse- of amarena kersen 
50 gram amandelschaafsel of stiftjes
Hero Kersenjam, naar eigen smaak

Nog meer nodig:
spuitzak met kartel spuitmondje
springvorm van 18 cm doorsnee
stand- of handmixer
siliconen spatel
afkoel rooster
steelpan
glazen kom 
bakpapier 
bolzeef

puntje staand

Zo maak je het!

1. Zorg allereerst dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Bekleed de bodem en rand van de springvorm met bakpapier. Verwarm de oven voor op 170 graden convectie stand (boven en onder warmte).

2. Draai de boter los en romig. Dit kan met een handmixer maar ook met een standmixer met garde. Voeg dan de suiker en het zout toe en meng dit.

3. Voeg dan een ei toe en mix tot deze is opgenomen. Herhaal dat ook met de twee andere eieren.

4. Zeef het zelfrijzend bakmeel samen met het cacaopoeder en voeg dit toe. Terwijl je dit door het ei/boter/suiker mengsel roert giet je ook langzaam de melk erbij. Als alles goed is gemengd tot een glad beslag stop je met de machine.

5. Roer de azijn door de baking soda, het gaat bruisen en neemt toe in volume. Doe dit goedje bij het beslag en spatel het er handmatig door. Giet de helft van het beslag in de vorm, verdeel hierover dan 1,5 eetlepels Kersenjam. Giet de rest van het beslag erop en schep daar nog eens 1,5 el Kersenjam op. Ik heb het gebakken in twee vormen om de baktijd te verkorten. Als je hier ook voor kiest bak dan ongeveer 28 minuten.

Making of cakes

6. Bak de cake gaar in ongeveer 50 minuten. Check altijd even met een prikker of de cake echt gaar is voor je hem de oven uithaalt. Leg de cake op zijn kop af te koelen.

7. Zet de oven dan op 200 graden hete lucht. Doe de amandel stiftjes in een ovenschaaltje of op een bakplaat en rooster deze 3 x 4 minuten (steeds even omschudden tussendoor).

8. Giet een scheut van de slagroom in een steelpan en verhit dit. Voeg dan de poedersuiker toe en roer goed zodat het compleet oplost. Voeg dan de rest van de slagroom toe en breng het bijna aan de kook. Zet dan het vuur uit en voeg de chocolade en roomboter toe. Laat dit staan voor minstens 5 minuten. Roer dit dan tot een gladde, dikke en glimmende massa. Giet dit in een kom en zet in de koelkast. Roer het met enige regelmaat door tot het geheel een fijne dikte heeft om te smeren en op te spuiten.

Ganache

9. Als de cake volledig is afgekoeld en de ganache stevig is kun je de taart gaan afmaken. Snijd de cake horizontaal 1 keer doormidden. Smeer daar een lekkere laag van de ganache op. Schep vervolgens 3 el Kersenjam hierop en verdeel dit tot 1,5 cm van de rand op de taart.

10. Druk de andere cake er goed op. Smeer de rest van de taart in met een zo’n strak mogelijk laagje ganache. Voorzie de onderste rand met een laagje geroosterde amandel stiftjes.

Chocoladetaart met ganache en kersen

11. De overige ganache doe je in een spuitzak met een kartel spuitmondje. Maak hiermee 12 mooie rozetten op de taart. Leg op elke rozet een kers. Als je de taart serveert met kerst zou ik er nog een drietal sterretjes in aansteken wanneer je de taart op tafel zet.

12. De taart kun je makkelijk een paar dagen van tevoren maken en afgedekt in de koelkast bewaren. Wel het lekkerst om te eten op kamertemperatuur. 

Chocoladetaart

Recepten die ik eerder maakte met Hero jam:

Opgerolde oven wentelteefjes met bosvruchten
Zoete ontbijtpizza met rood fruit
Smeuïge cakerol met met framboos-limoenmousse

Is dit nog niet genoeg inspiratie? Dan verwijs ik je graag door naar de Hero fruit studio. Hier kun je héél veel diverse recepten vinden!

Staand chocotaart

Dit recept is gemaakt in samenwerking met Hero.

Liefs,
Eefje

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet weergegeven.

Je winkelmandje is nog leeg.