• Home
  • Over mij
  • Recepten
    • Ontbijt/Lunch
    • Maaltijden
    • Desserts
    • Salades
    • (Borrel)snacks
    • Smeersels, dips & sausjes
    • Drankjes
  • Eef’s bakkerij
    • Taarten
    • Koekjes
    • Cake
    • No bake
    • Overig zoet
    • Brood
    • IJs
    • Vegan lekkers
  • Eefsfoodclub
  • Blog
    • Persoonlijk
    • Eef test
    • Weekoverzichten
    • Ontvangen foodpost
    • Eetdagboeken
    • Eef’s boekenplank
    • Op pad met Eef
    • Horeca tips
  • In de media
  • Zakelijk
  • Eefsfoodmail
  • FAQ
0
Eefsfood
  • Home
  • Over mij
  • Recepten
    • Ontbijt/Lunch
    • Maaltijden
    • Desserts
    • Salades
    • (Borrel)snacks
    • Smeersels, dips & sausjes
    • Drankjes
  • Eef’s bakkerij
    • Taarten
    • Koekjes
    • Cake
    • No bake
    • Overig zoet
    • Brood
    • IJs
    • Vegan lekkers
  • Eefsfoodclub
  • Blog
    • Persoonlijk
    • Eef test
    • Weekoverzichten
    • Ontvangen foodpost
    • Eetdagboeken
    • Eef’s boekenplank
    • Op pad met Eef
    • Horeca tips
  • In de media
  • Zakelijk
  • Eefsfoodmail
  • FAQ
Logo
0
Logo
Blog

Veelgestelde vragen over mijn bakrecepten

Eefje
2 reacties
3 december 2020
Veelgestelde vragen over mijn bakrecepten

Veelgestelde vragen over mijn bakrecepten

Hoewel ik mijn recepten zo duidelijk mogelijk uitschrijf krijg ik toch regelmatig vragen over, meestal, de simpelste dingen. Je mag mij altijd alles vragen en ik zal ook altijd antwoorden. Maar er zitten soms vragen bij die ik of al in het recept hebt beantwoord als je goed leest of op een niet zo vriendelijke manier worden gevraagd. Dit zorgt er weleens voor dat ik mij echt een soort antwoord apparaat voel. En daar wil ik vanaf! Dussss, ga ik hier de veelgestelde vragen over mijn bakrecepten zoveel mogelijk beantwoorden zodat ik iedereen direct naar dit artikel kan doorsturen.

Waarom heb ik dit eigenlijk niet eerder gedaan?! De antwoorden zullen niet 100% ‘officieel’ juist zijn volgens de ‘regels’ maar dit is hoe ik het doe met mijn kijk erop. Voor ik begin nog één ding; PROBEER HET GEWOON! Ik heb het idee dat veel van deze vragen vaak uit onzekerheid komen. Maar ik kan zeggen dat je echt zelf het meest leert als het een keer, of twee, mislukt! En moet je iets bakken dat echt moet lukken? Ga dan voor save en kies een veilig recept. Of oefen vooraf een keer.

Invriezen

Kan ik dit invriezen? Jazeker, naar mijn idee kun je 95% van alles baksels invriezen. Het eindresultaat na de vriezer zal bijna altijd iets natter zijn. Maar het ligt er ook helemaal aan op welke manier je het ontdooit. Neem bijvoorbeeld taart. Ik snijd dit in punten, zet het op een snijplank met bakpapier erop, laat het invriezen voor een uurtje of 10 en verpak het vervolgens goed (per stuk). Haal er een puntje uit, zet voor een paar uur op een schoteltje in de koelkast en klaar ben je!

Bakpapier

Bekleed altijd alles met bakpapier! Dit scheelt een hoop schoonmaken en het is gewoon gemakkelijk. Ik plak het altijd vast met een beetje zonnebloemolie! Niet met boter want dit stolt weer tijdens het afkoelen en dat plakt alsnog weer aan je bakvorm

Vanille

Kan ik de vanille pasta ook vervangen door extract? Ja natuurlijk! Het is toch allebei gemaakt om je baksel te verrijken met de vanille smaak? Waarom zou dan het ene wel en het andere niet kunnen? Wat ik af zou raden is het gebruik van vanille aroma. Dit is nep smaak en is niet in de buurt geweest van een vanille stokje. Extract komt wel ergens van een vanilleboon vandaan. Zelf gebruik ik altijd de vanille pasta van Nielsen Massey. Kost wat maar dan heb je ook wat (incl zwarte puntjes). Of natuurlijk een verse vanilleboon. 

Houdbaarheid

Hoe lang de red velvet taart houdbaar is? Lang! Je moet je voorstellen dat wanneer je de cake helemaal afsmeert met frosting het een soort van geconserveerd wordt. Er komt nauwelijks lucht bij je cake en dus blijft het lekker smeuïg. In mijn ogen geldt dit voor elke taart die je afmaakt met frosting. Slagroom, Enchanted cream of botercrème? Ik zou zeggen dat je gerust 6 dagen kunt genieten van een red velvet (als hij in de koelkast bewaard wordt). 

Ik merk sowieso wel dat veel mensen denken dat alle verse baksels binnen 2 dagen op moet ofzo.. Dat is echt nergens voor nodig vind ik. Natuurlijk zijn er bepaalde baksels die vers gewoon het aller lekkerst zijn. Maar zolang je met boter, suiker, slagroom en volvette producten te werk gaat (wat de meeste van mijn recepten zijn) Moet je echt denken aan minimaal 4 dagen. En kijk goed, ruik en proef!

Keukenmachines 

Met een standmixer bedoel ik mijn Kitchen Aid. Dus een machine waarmee je o.a. deeg kunt mengen en slagroom mee op kunt kloppen. Met een keukenmachine bedoel ik mijn Magimix. Dus een machine waar een mes in zit en je dingen kunt pureren of fijnmalen. 

Bakvorm grootte

Ik heb precies je recept gevolgd maar mijn blondies zijn helemaal gaar en niet smeuïg in het midden, hoe kan dit? Na 15 minuten berichten heen en weer bleek er een bakvorm te zijn gebruikt die 45% meer inhoud had dan die ik aangaf in het recept. Als je dan dezelfde baktijd aanhoud zijn je blondies natuurlijk overgaar en ‘droog’. JA, het is dus wel heel belangrijk om eenzelfde soort afmeting te gebruiken als die ik in mijn recept beschrijf. 

De vraag komt vaker, en dit snap ik! Je hebt sneller meer nodig dan je denkt. Veel van mijn bakrecepten zijn gemaakt in een springvorm van 18 cm. Ten eerste raad ik aan er daar eentje van te kopen (mijn lievelingsmaat) ten tweede; het gaat natuurlijk nooit goed als je een 18 cm recept in een 24 cm vorm gaat bakken. Hiervoor kun je zeker het recept keer 2 doen om een soortgelijk resultaat te krijgen. Wiskunde is niet helemaal mijn ding dus Google eventjes. Hier bestaan fijne schema’s voor die je verder kunnen helpen. 

Convectie of hete lucht

Voordat ik mijn nieuwe keuken had, had ik een oven waarin je alleen met convectiestand (boven en onderwarmte) kon bakken. Ik maakt hier alles mee en dat ging prima. Ik heb nu betere ovens en ik gebruik denk ik nog geen 20% van wat ze allemaal kunnen. Nu wissel ik deze twee standen graag af. Dingen die je echt goed wil bakken, grillen of drogen gebruik ik hete lucht voor. Denk dan aan meringues, ovenschotels met een laagje kaas, afbakbroodjes en bodems voor taarten. Cakerecepten bak ik altijd op convectie, ik vind dit prettiger. Elk vloeibaar beslag dat ik bak dus biscuit, cakebeslag en alles daartussenin bak ik gaar met boven en onder warmte. Let op; speel wel met de oven temperatuur. Die geven niet dezelfde werking onder beide standen. Hete lucht bak je vaak minder heet dan convectie.

Bakpoeder/bloem

Zelf gebruik ik vaak en graag zelfrijzend bakmeel. In feite is dit niet meer dan meel/bloem waar bakpoeder aan toe is gevoegd. Ik gebruik ook graag baking soda. Zelf proef ik het vaak als er (te)veel bakpoeder inzit. Met baking soda heb ik dat niet. Persoonlijk dus want ik heb het ook weleens van iemand andersom gehoord. Als je baking soda gebruikt zorg dan wel dat er iets zuurs in het beslag zit. Dit kan bijvoorbeeld karnemelk zijn of een tl azijn of citroensap. Dit zorgt voor de optimale werking. Baking soda gaat ook bruisen als je er iets zuurs bij doet. Waarom ik bij het ene blondie recept patentbloem en bij de andere zelfrijzend bakmeel heb gebruikt is niet echt te verklaren. Waarschijnlijk omdat ik 1 van de 2 in huis had. Bedenk zo; wil je de luchtigheid in het eindresultaat? Baseer daar je keuze op. Als het om brood, pasta of andere specifieke baksels gaat kunnen verschillende bloem soorten een wereld van verschil betekenen. Dan is het dus wel belangrijk. 

Dit was ‘m voor nu!

Is er nog iets dat ontbreekt volgens jou? Laat een reactie achter hieronder en dan voeg ik het nog toe.

Liefs,
Eefje

Bakvragen
Delen:
geschreven door

Eefje

Hoi ik ben Eefje! Op eefsfood.nl deel ik mijn plezier in koken en bakken graag met jullie. Voornamelijk recepten maar af en toe ook een hotspot, video of persoonlijk stuk. Heb je vragen, opmerkingen of wil je iets anders met mij delen? Stuur gerust een mailtje naar eefje@eefsfood.nl
2 reacties
  1. Kiona

    21 mei 2022 22:05

    Hallo Eefje,

    Wat een leuke website heb je.
    Ik heb al twee keer je carrot cake gemaakt, super lekker. Maar mijn frosting ging bijde keren schiften na dat ik de roomkaas erbij had gedaan.
    Doe ik iets fout? Heb je een tip hoe ik dit kan voorkomen?

    Groetjes,
    Kiona

    Beantwoord
    1. Eefje

      23 mei 2022 18:41

      Hi Kiona, wat leuk om te lezen dankjewel! Echt doorroeren op lage stand en hele kleine delen roomkaas toevoegen. Zou daar nog verschil in kunnen zitten? Je kan ook iets meer boter nemen, dan worden de verhoudingen iets meer gelijk. Zo verder kan ik uit mijn hoofd niet zeggen wat dé oplossing kan zijn. Ik hoop dat het je helpt! Groetjes, Eefje

      Beantwoord
Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vorig bericht

Tiramisu shortbread bars

volgend bericht

Panterprint cakerol met vanilleslagroom

Over mij
Eefje met camera

Eefje

Hoi! Ik ben Eefje, 30 jaar en woon in Leiden. Welkom en leuk dat je een kijkje neemt op mijn website.


Girl in a jacket
Dit vind je misschien ook leuk
Win een Ash en Eefs favorites goodiebag!
Blog

Win een Ash en Eefs favorites goodiebag!

2 min leestijd
7 oktober 2018
Taart winnen
Blog

WIN EEN EEFSFOOD TAART!

2 min leestijd
1 februari 2017
Win het hartige bakboek van Rutger, gesigneerd en al!
Blog

Gesloten – Win het hartige bakboek van Rutger, gesigneerd en al!

2 min leestijd
30 september 2017
Wanneer je je best doet, maar het niet wil lukken..
Blog Persoonlijk

Wanneer je je best doet, maar het niet wil lukken..

5 min leestijd
24 oktober 2017
Wat is RestaurantKaart en hoe werkt het? + Toffe winactie!
Blog

Wat is RestaurantKaart en hoe werkt het? + Toffe winactie!

4 min leestijd
22 november 2017
Eef test #2 - Vegan tonijn
Eef test

Eef test #2 – Vegan tonijn

4 min leestijd
24 mei 2021

eefsfood

📍Leiden
👩🏻‍🍳Bakt vooral zoet, eet het liefst hartig
💌Zakelijk > eef@highrollersagency.com (geen DM)
🎂Je bak- en decoreerskills upgraden? @eefsfoodclub

Eefje | EEFSFOOD.NL
Op persreis in Portugal en het is te gek😍 Meer Op persreis in Portugal en het is te gek😍 Meer in stories🎥 #eefoppersreis
DAIM CHEESCAKE IN EEN GLAS🤤 ⠀⠀⠀ Dit is ec DAIM CHEESCAKE IN EEN GLAS🤤
⠀⠀⠀
Dit is echt een topper❤️ Niet moeilijk om te maken en een feest om te eten🎉 Dit heb je nodig voor 2 porties:
⠀⠀⠀
Bodem:
➡️3 chocolate chip cookies (65 gram)
➡️8 gram gesmolten roomboter
Vulling:
➡️100 ml slagroom
➡️75 gram roomkaas
➡️1,5 el suiker
➡️1/2 tl vanillepasta- of extract
Topping:
➡️40 gram slagroom
➡️40 gram melkchocolade
➡️5 Daims fijngehakt + 1 als topping
⠀⠀⠀
Verkruimel de koeken, het is lekker als er nog een beetje structuur in zit. Ik heb dus geen keukenmachine gebruikt, maar een zipzakje. Hier deed ik de koekjes in en heb ik kapot gemept met een deegroller. Meng dit met de gesmolten boter er verdeel over de glaasjes.
⠀⠀⠀
Klop de slagroom samen met de suiker en vanille tussen lobbig en stijf in. Roer de roomkaas los (ik heb een simpel supermarkt huismerk gebruikt die wel lekker stevig was). Voeg deze toe aan de slagroom en klop even op hoge stand zodat je een glad en dik mengsel hebt. Hiervoor gebruikte ik een staafmixer met garde opzetstuk. Verdeel over de koekkruimels.
⠀⠀⠀
Verhit de slagroom in een steelpan, zet het vuur uit en voeg dan de chocolade toe. Laat even staan zodat het smelt. In de tussentijd hak je de Daims in stukjes. Voeg deze aan het chocolade mengsel toe. Roer er doorheen en verdeel dit op de cheesecake laag (zorg dat dit mengsel niet te warm is). Zet de glazen in de koelkast.
⠀⠀⠀
Na een half uurtje kunnen je ze al eten, maar ze zijn nog lekkerder na een dag staan. Je kunt ze dus heel goed voorbereiden, ook al 2-3 dagen van tevoren!
⠀⠀⠀
Sla jij het recept op?✅
⠀⠀⠀
#eefsfood #daim #cheesecake #koekkruimels #slagroom #roomkaas #toetje #chocolade #makingofreel #dessert #foodienl #receptenpagina #zoetrecept #ganache #daimcheesecake
MAKKELIJKE HALLOUMI BURGERS🍔 ⠀⠀⠀ Koken op MAKKELIJKE HALLOUMI BURGERS🍔
⠀⠀⠀
Koken op een boot; aflevering 2🎥 Hier op de boot heb ik geen overvolle kast met smaakmakers, dus af en toe moet ik even m’n best doen om met simpele dingen toch gewoon echt wel iets héél lekkers op tafel te zetten. En dat lukte😍
⠀⠀⠀
Voor 2 burgers:
2 (hamburger) broodjes
225 gram halloumi
2 handjes ijsbergsla
1 tomaat, in plakken
1 (rode) ui, in halve ringen
1 el mayonaise
1 el Griekse yoghurt
1 el harissa
Rasp van een halve citroen
1/2 teentje knoflook geraspt
Peper & zout
Klontje boter + 2 el water + 1 tl honing
⠀⠀⠀
Snijd de broodjes doormidden en rooster deze kort in een droge koekenpan, leg apart.
⠀⠀⠀
Doe dan wat boter in de pan om de uien in te bakken. Voeg na een paar minuten 2 el water en 1 tl honing toe. Roer door, laat ze even smoren, dan bakken en zet apart in een bakje.
⠀⠀⠀
Doe dan wat olie of boter in de pan, en snijd het blok halloumi doormidden (je hebt ook ronde kant en klare burger hallumi stukken, maar die waren op). Bak aan allebei de kanten mooi goudbruin op middelhoog vuur🔥
⠀⠀⠀
Ondertussen maak je het sausje en snijd je de tomaten in plakjes (& sla als dat nodig is).
⠀⠀⠀
Smeer de broodjes in met het harissasausje, een handje sla, de tomaat, halloumi, uien en extra saus. Broodje erop en aanvallen maar😍
⠀⠀⠀
Hou jij ook van dit soort simpele recept? Sla ‘m dan op voor later✅ Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!
⠀⠀⠀
#eefsfood #makkelijkrecept #kaas #halloumiburger #ijsbergsla #makingofreel #roosteren #broodje #foodienl #receptenpagina #halloumi #bootkokenmeteef #eefsbootfood #eefsbootleef
MINI DAGVLOG 1 JUNI📅🎥 ⠀⠀⠀ Door jullie MINI DAGVLOG 1 JUNI📅🎥
⠀⠀⠀
Door jullie leuke reacties op de vorige dagvlog én omdat ik het zelf leuk vind om te maken; hierbij mijn tweede mini dagvlog🎉 Hieronder vind je een beetje toelichting👇🏻
⠀⠀⠀
Ik werd wakker op de boot en liet me even overvaren naar m’n auto. Ochtendje vrijwilligerswerk bij @vogelasielleiden 👉🏻 het baby vogel seizoen is ÁÁN. Hartstikke druk dus en de uren vlogen voorbij! Voeren, voeren, voeren, schoonmaken, voeren, voeren, voeren en nog eens voeren🦆
⠀⠀⠀
Daarna ging ik even langs bij mijn vader, hij had een gave Ouwe Dibbes plank voor mij gemaakt❤️ Eenmaal thuis haalde ik een pakketje op en snackte ik onderweg een appel & kaascroissant🥐 Daarna dook ik achter mijn laptop om een deadline compleet te maken en op te sturen💻 Toen filmde ik nog een Reel voor een heerlijke toetje, die ik snel zal delen🍪
⠀⠀⠀
Ik hees mezelf in een gezellig jurkie en sprong op de fiets richting @detuinvandesmid 🌿 Zij hebben komende zomer nu ook een avondmenu en ik was uitgenodigd om te komen proeven. Mijn lieve 1+ kon last minute helaas niet mee. Ik wilde eerst cancelen, maar toen besloot ik gewoon lekker alleen te gaan🔥 Het was echt heel erg lekker en ook volledig plantaardig (dat zou je niet zeggen). Je kunt kiezen uit 3, 4- of 5 gangen✅ Top locatie📍 Vette aanrader! Dat gerecht met knolselderij was echt ge-wel-dig!!
⠀⠀⠀
Eenmaal thuis, chill kleding aan, spullen gepakt en stapte ik weer in de auto, terug naar de boot❤️ Lekker met een nieuw boekje van mijn favoriet puzzel😴
⠀⠀⠀
Dat was mijn dag! Hoe was die van jou? Liefs!
⠀⠀⠀
#eefsdagvlog #kijkjeinmijnleven #eefsbootleef #alleenuiteten #goodfood #japansepuzzel
GROENE SALADE MET VIJGEN EN GEITENKAAS🤍
⠀⠀⠀
adv - Yes, het is volop salade tijd! Zoals je weet ben ik er dol op. Vandaag heb ik een nieuw recept voor je🥗 een frisse groene salade met gegrilde vijgen, tomaat, avocado, ingelegde rode ui, geroosterde pecannoten en geitenkaas pearls van @bettinegeitenkaas 🐐
⠀⠀⠀
Deze salade is voor 4-5 personen is als bijgerecht en dit heb je nodig;
➡️75 gram gemengde groene sla
➡️100 gram cherrytomaten, in partjes
➡️75 gram Bettine geitenkaas pearls
➡️1/2 avocado, in plakjes
➡️4 vijgen, gehalveerd
➡️1/2 ingelegde rode ui
➡️1 flinke hand geroosterde pecannoten
Dressing:
➡️2 el olijfolie
➡️2 el balsamicoazijn
➡️1 el honing
➡️1 flinke tl grove mosterd
➡️Mespuntje knoflookpoeder
➡️Peper & zout
⠀⠀⠀
Ingelegde rode ui kun je kant en klaar kopen maar je kunt het ook zelf maken. Snijd de uien dan in halve ringen, doe in een potje en voeg daar 50/50 water/azijn en een schep suiker aan toe. Laat minimaal een paar uur staan voor gebruik. Tip; zorg dat je dat standaard in je koelkast hebt staan. Want het is bij zoveel lekker🙌🏻
⠀⠀⠀
Halveer de vijgen en smeer deze met een klein beetje olijfolie in. Verhit een grillpan en leg ze daar op tot je van die mooie grill streepjes hebt, de pecannoten rooster je. 4-5 minuten op 180 graden in de airfryer gaat het snelst👌🏻
⠀⠀⠀
De dressing maak je door simpelweg alles door elkaar te schudden in een afsluitbaar flesje. Dit kun je eroverheen gieten of apart zetten zodat iedereen zelf kan doseren. De rest spreekt voor zich💚 Eet smakelijk🙌🏻
⠀⠀⠀
Ps; iedereen die een reactie achterlaat maakt kans op een compact Bastard barbecue🔥 Er worden er 2 weggegeven onder alle reacties van mijn mede #cheesysummerday collega’s😍
⠀⠀⠀
Sla jij het recept op voor later?✅ Daar ga je de hele zomer plezier van hebben☀️
⠀⠀⠀
In samenwerking met Bettine
⠀⠀⠀
#eefsfood #bettinegeitenkaas #salade #groenesla #tomaat #avocado #kaas #makingofreel #foodienl #rodeui #makingofreel #kaas #bettine #buitenkoken #gegrildevijgen
DE PERFECTE MONCHOUTAART😍 ⠀⠀⠀ Zoek niet v DE PERFECTE MONCHOUTAART😍
⠀⠀⠀
Zoek niet verder, deze moet je hebben🍒 No bake en extra lekker door een romig en smaakvol ingrediënten die ook nog eens voor wat extra stevigheid zorgt👩🏻‍🍳
⠀⠀⠀
Ook maken? Ga naar eefsfood.nl en zet monchoutaart in de zoekbalk. Zo kun je ‘m makkelijk vinden🔎
⠀⠀⠀
Ook groot liefhebber van monchoutaart! Laat van hooooooren👇🏻 Sla ‘m gelijk even op✅
⠀⠀⠀
Fijne weekend! Liefs, Eef😙
⠀⠀⠀
#eefsfood #monchoutaart #kersen #roomkaas #bastognebodem #slagroom #nobakerecept #taart #foodienl #foodblog #kersenuitblik
Laad meer... Volg op Instagram
Privacybeleid. Copyright © Eefsfood
Met ♡ ontworpen door Studio Citypaper
Logo
  • Algemene voorwaarden
  • Cookiestatement
Logo
  • Home
  • Over mij
  • Recepten
    • Ontbijt/Lunch
    • Maaltijden
    • Desserts
    • Salades
    • (Borrel)snacks
    • Smeersels, dips & sausjes
    • Drankjes
  • Eef’s bakkerij
    • Taarten
    • Koekjes
    • Cake
    • No bake
    • Overig zoet
    • Brood
    • IJs
    • Vegan lekkers
  • Eefsfoodclub
  • Blog
    • Persoonlijk
    • Eef test
    • Weekoverzichten
    • Ontvangen foodpost
    • Eetdagboeken
    • Eef’s boekenplank
    • Op pad met Eef
    • Horeca tips
  • In de media
  • Zakelijk
  • Eefsfoodmail
  • FAQ
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief
0
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees er hier meer over: cookiestatement
ik ga akkoord