Deze taart komt je vast bekend voor! Ik maakte hem al eerder dit jaar maar dan met een andere smaak. Hij is al een aantal keer gemaakt door jullie en het is een favoriete taart van mij. Ik heb nu een nieuwe variant namelijk een limoen-aardbeien roomslof met meringue. En in plaats van amandelen gebruikte in pistachenoten!
Een tijd geleden werd duidelijk dat ik ging samenwerken met Bouwhuis.com. Aangezien ik daar al jaren veel van mijn bakspullen bestel kun je je wel voorstellen hoe blij ik daarmee was en nog steeds ben. De samenwerking betreft alleen Instagram en ik kies er zelf voor dit recept op deze manier zo met jullie te delen.
Ik maak graag veel zelf maar ik maak ook regelmatig gebruik van een bakmix. Soms valt dat tegen en soms met succes. Zo heb ik voor deze taart voor het eerst een meringue poeder gebruikt. Een hele goede keus voor mensen die het een lastig dingen vinden om met (rauw) eiwit te werken. Ook is de koksbodem gemaakt met een mix.
Ik kan me voorstellen dat je liever alle onderdelen zelf wil maken. In dat geval verwijs ik je heel graag door naar het recept van mijn Lemon meringue room taart. Als je wil kun je daar natuurlijk ook de smaken van deze taart in verwerken. Of een andere smaak die je zelf heerlijk vindt. Zoals framboos of sinaasappel. Veel bak plezier en eet smakelijk alvast!
Het recept
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. En verwarm de oven voor. Zet ook alvast de gelatine te weken in koud water.
Maak het koekdeeg volgens de verpakking. Rol het gelijkmatig uit en leg dit op de bodem van de vorm.
Maal de pistachenoten met de suiker en het eiwit tot een dunne spijs. Verdeel dit over het deeg tot 1,5 cm van de rand. Bak de koek gaar in ongeveer een half uur.
Pak het kommetje erbij leg er een laagje keukenfolie in. Doe de suiker, het limoensap en de rasp in een steelpan en kook in een paar minuten tot een siroop. Zet het vuur uit en los hier dan de gelatine in op en voeg de vanille toe.
Ondertussen snijd je de aardbeien in stukjes en klop je de slagroom lobbig. Wanneer het limoen-gelatine goedje voor het grootste deel is afgekoeld giet je dat langzaam en al roerend door de lobbige slagroom. Als alles er doorheen zit voeg je de aardbeien toe en meng je deze er ook doorheen. Doe het geheel in het kommetje met de folie.
Zet dit zeker 3 uur in de koelkast om op te laten stijven. Haal daarna de mousse voorzichtig uit het kommetje. En zet deze op het midden van de koelbodem. Haal de folie er vanaf.
Maak dan de meringue klaar. Het is fijn om hier een ruime hoeveelheid van te hebben. Hoe je het moet maken staat niet op het potje. Maar Google even 'Bouwhuis meringue poeder' daar vind je hoe je het moet maken (heel makkelijk, meer dan mixen is het niet). De suiker die er later nog bij moet heb ik gehalveerd (zoet genoeg wat mij betreft).
Doe het schuim in een spuitzak met een groot glad spuitmondje. Spuit rondom meringue op de taart zoals je op de foto's kunt zien. Pak een brandertje erbij en maak hier de taart mee af. Eet smakelijk!
Ingrediënten
Aanwijzingen
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. En verwarm de oven voor. Zet ook alvast de gelatine te weken in koud water.
Maak het koekdeeg volgens de verpakking. Rol het gelijkmatig uit en leg dit op de bodem van de vorm.
Maal de pistachenoten met de suiker en het eiwit tot een dunne spijs. Verdeel dit over het deeg tot 1,5 cm van de rand. Bak de koek gaar in ongeveer een half uur.
Pak het kommetje erbij leg er een laagje keukenfolie in. Doe de suiker, het limoensap en de rasp in een steelpan en kook in een paar minuten tot een siroop. Zet het vuur uit en los hier dan de gelatine in op en voeg de vanille toe.
Ondertussen snijd je de aardbeien in stukjes en klop je de slagroom lobbig. Wanneer het limoen-gelatine goedje voor het grootste deel is afgekoeld giet je dat langzaam en al roerend door de lobbige slagroom. Als alles er doorheen zit voeg je de aardbeien toe en meng je deze er ook doorheen. Doe het geheel in het kommetje met de folie.
Zet dit zeker 3 uur in de koelkast om op te laten stijven. Haal daarna de mousse voorzichtig uit het kommetje. En zet deze op het midden van de koelbodem. Haal de folie er vanaf.
Maak dan de meringue klaar. Het is fijn om hier een ruime hoeveelheid van te hebben. Hoe je het moet maken staat niet op het potje. Maar Google even 'Bouwhuis meringue poeder' daar vind je hoe je het moet maken (heel makkelijk, meer dan mixen is het niet). De suiker die er later nog bij moet heb ik gehalveerd (zoet genoeg wat mij betreft).
Doe het schuim in een spuitzak met een groot glad spuitmondje. Spuit rondom meringue op de taart zoals je op de foto's kunt zien. Pak een brandertje erbij en maak hier de taart mee af. Eet smakelijk!
*Op de foto’s van deze limoen-aardbeien roomslof met meringue is de bodem dikker dan wanneer je dit recept gebruikt. Ik was iets te enthousiast en de te dikke bodem nam teveel de overhand qua smaak.
Meer recepten met limoen:
Luchtige limoentaart met kokos en witte chocolade
Ginger beer cake met limoenglazuur
Krokante kokosbollen met limoen en abrikoos