Mmmmm, patat wil ik vaker eten dan goed voor me is. Meestal eet ik het met een standaard snack maar ik heb nu iets anders lekkers ontdekt, namelijk; een patatje paddenstoelenstoof (vega).
Het recept is vers lekker maar als je de paddenstoelenstoof eerst nog een paar dagen in de koelkast zet smaakt het helemaal goed! Er zit een plakje ontbijtkoek doorheen. Mocht je hier een plantaardige vervanging voor hebben is het hele recept vegan (op de optionele parmezaanse kaas na). Ik ben blij dat ik nog een portie in de vriezer heb. Dat ga ik snel opeten. Hopelijk valt dit eenvoudige recept bij jou ook goed in de smaak!
Het recept
Verwarm de pan op laag vuur met een flinke klont boter erin.
Snijd de uien in halve ringen en de knoflook fijn. Fruit deze aan in de boter.
Snijd de shiitake in reepjes en scheur de oesterzwammen (snijden mag).
Als de uien een beetje glazig zijn voeg je de tomatenpuree toe. Bak dit 2 minuutjes mee.
Voeg dan de paddenstoelen toe en bak ook dit vervolgens een minuut of twee mee. Voeg dan de Zwolsche stoof kruiden, het bouillonblokje en het water toe. Breng het geheel aan de kook en zet dan op laag vuur op je kleinste pit met de deksel erop.
Roer het geheel af en toe door. Na ongeveer 20 minuten voeg je de verkruimelde ontbijtkoek toe. Hierna laat je het nog minimaal 10 minuten pruttelen. Mocht het geheel te dik zijn kun je altijd nog wat water toevoegen. Zoals bij de meeste stoofgerechten zijn ze nóg lekkerder een paar dagen later. Dat geldt ook voor deze!
Verdeel die frieten in een diep bord en schep hier de paddenstoelen stoof op. Maak af met geraspte parmezaan. Een extra klodder mayo erbij is ook heer-lijk! Smullen maarrrr.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Verwarm de pan op laag vuur met een flinke klont boter erin.
Snijd de uien in halve ringen en de knoflook fijn. Fruit deze aan in de boter.
Snijd de shiitake in reepjes en scheur de oesterzwammen (snijden mag).
Als de uien een beetje glazig zijn voeg je de tomatenpuree toe. Bak dit 2 minuutjes mee.
Voeg dan de paddenstoelen toe en bak ook dit vervolgens een minuut of twee mee. Voeg dan de Zwolsche stoof kruiden, het bouillonblokje en het water toe. Breng het geheel aan de kook en zet dan op laag vuur op je kleinste pit met de deksel erop.
Roer het geheel af en toe door. Na ongeveer 20 minuten voeg je de verkruimelde ontbijtkoek toe. Hierna laat je het nog minimaal 10 minuten pruttelen. Mocht het geheel te dik zijn kun je altijd nog wat water toevoegen. Zoals bij de meeste stoofgerechten zijn ze nóg lekkerder een paar dagen later. Dat geldt ook voor deze!
Verdeel die frieten in een diep bord en schep hier de paddenstoelen stoof op. Maak af met geraspte parmezaan. Een extra klodder mayo erbij is ook heer-lijk! Smullen maarrrr.
Let op; gebruik een vega(n) parmezaan. Dit is namelijk niet vegetarisch van zichzelf. Een andere kaas naar eigen keuze kan natuurlijk ook! Of je laat het weg, dat maakt de stoof niet minder lekker.
Wil je binnenkort dit patatje paddenstoelenstoof (vega) gaan maken? Pin ‘m dan op Pinterest!
Nog meer vega gerechten:
Pulled jackfruit ala cola kip (vegan)
Ravioli met spinazie en romige saus van erwtjes
Snelle linzenstoof met kikkererwten en maïs