Mmmmm, patat wil ik vaker eten dan goed voor me is. Meestal eet ik het met mayonaise, pindasaus, uitjes en een standaard snack maar ik heb nu iets anders lekkers ontdekt, namelijk; een patatje paddenstoelenstoof (vega).
Het recept
Het recept is vers als heel lekker maar als je de paddenstoelenstoof eerst nog een paar dagen in de koelkast zet smaakt het helemaal goed! Eigenlijk werkt dat met alle stoofrecepten zo. Er zit een plakje ontbijtkoek doorheen. Mocht je hier een plantaardige vervanging voor hebben en de boter vervangen voor een vegan versie is het hele recept vegan (op de optionele parmezaanse kaas na). Ik ben blij dat ik nog een portie in de vriezer heb. Dat ga ik snel opeten. Hopelijk valt dit eenvoudige recept bij jou ook goed in de smaak! Tip; maak gelijk een dubbele portie.
Het recept
Verwarm de pan op laag vuur met een flinke klont boter erin.
Snijd de uien in halve ringen en de knoflook fijn. Fruit deze aan in de boter.
Snijd de shiitake in reepjes en scheur de oesterzwammen (snijden mag).
Als de uien een beetje glazig zijn voeg je de tomatenpuree toe. Bak dit 2 minuutjes mee.
Voeg dan de paddenstoelen toe en bak ook dit vervolgens een minuut of twee mee. Voeg dan de Zwolsche stoof kruiden, het bouillonblokje en het water toe. Breng het geheel aan de kook en zet dan op laag vuur op je kleinste pit met de deksel erop.
Roer het geheel af en toe door. Na ongeveer 20 minuten voeg je de verkruimelde ontbijtkoek toe. Hierna laat je het nog minimaal 10 minuten pruttelen. Mocht het geheel te dik zijn kun je altijd nog wat water toevoegen. Zoals bij de meeste stoofgerechten zijn ze nóg lekkerder een paar dagen later. Dat geldt ook voor deze!
Verdeel die frieten in een diep bord en schep hier de paddenstoelen stoof op. Maak af met geraspte parmezaan. Een extra klodder mayo erbij is ook heer-lijk! Smullen maarrrr.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Verwarm de pan op laag vuur met een flinke klont boter erin.
Snijd de uien in halve ringen en de knoflook fijn. Fruit deze aan in de boter.
Snijd de shiitake in reepjes en scheur de oesterzwammen (snijden mag).
Als de uien een beetje glazig zijn voeg je de tomatenpuree toe. Bak dit 2 minuutjes mee.
Voeg dan de paddenstoelen toe en bak ook dit vervolgens een minuut of twee mee. Voeg dan de Zwolsche stoof kruiden, het bouillonblokje en het water toe. Breng het geheel aan de kook en zet dan op laag vuur op je kleinste pit met de deksel erop.
Roer het geheel af en toe door. Na ongeveer 20 minuten voeg je de verkruimelde ontbijtkoek toe. Hierna laat je het nog minimaal 10 minuten pruttelen. Mocht het geheel te dik zijn kun je altijd nog wat water toevoegen. Zoals bij de meeste stoofgerechten zijn ze nóg lekkerder een paar dagen later. Dat geldt ook voor deze!
Verdeel die frieten in een diep bord en schep hier de paddenstoelen stoof op. Maak af met geraspte parmezaan. Een extra klodder mayo erbij is ook heer-lijk! Smullen maarrrr.
Let op; gebruik een vega(n) parmezaan. Dit is namelijk niet vegetarisch van zichzelf. Een andere kaas naar eigen keuze kan natuurlijk ook! Of je laat het weg, dat maakt de stoof niet minder lekker.
Meer recepten met oesterzwammen
Afgelopen jaar ben ik erachter gekomen hoe ongelofelijk en veelzijdig oesterzwammen zijn. Het komt voor dat ik het meermaals per week eet. Soms maak ik er ‘shoarma’ van en laatst frituurde ik het. Dit is goddelijk op wraps met een oosters tintje. Hier kun je dat recept vinden.
Opslaan?
Wil je het recept voor dit Patatje paddenstoelenstoof (vega) opslaan? Dit kan makkelijk met onderstaande foto via Pinterest! Pin ‘m op je favoriete bord zo kun je ‘m snel terugvinden. Vind je het leuk om een kijkje achter de schermen te zien? Volg mij dan op Instagram. Daar deel ik geregeld videobeelden van hoe ik iets maak. Zoek op @eefsfood, dan kun je mijn account heel gemakkelijk vinden. Of klik gewoon hier, dan kom je er ook!Wil je binnenkort dit patatje paddenstoelenstoof (vega) gaan maken? Pin ‘m dan op Pinterest!
Nog meer lekkere vega gerechten:
Pulled jackfruit ala cola kip (vegan)
Ravioli met spinazie en romige saus van erwtjes
Snelle linzenstoof met kikkererwten en maïs