[vc_row][vc_column width=”2/12″][/vc_column][vc_column width=”8/12″][vc_column_text]
Yes, vandaag heb ik een klassiek recept in een plantaardig jasje. Namelijk; brioche! Een luchtig en vettig brood. Ik ben er echt dol op en vond het een leuke uitdaging om daar een vegan variant van te maken. En dat is gelukt. Lees snel verder, want vegan brioche maken doe je zo!
Vegan
Een klassieke brioche wordt gemaakt met roomboter en eieren. Nu vervang ik roomboter steeds vaker door Flora Plant, maar in het vervangen van eieren ben ik minder thuis. Ik weet dat er diverse opties voor zijn, waarvan 1 het gebruik van appelmoes is. Dit leek mij dan ook de beste keus voor het maken van een vegan brioche. Ik heb maar één keer hoeven testbakken en de tweede keer was gelijk raak.
Flora Plant
Voor degene die nog niet weten wat Flora Plant precies is, ga ik dat nu even haarfijn uitleggen. Het is een plantaardige roomboter (100% vegan dus) die heerlijk is om te smeren op bijvoorbeeld je brood of een plak ontbijtkoek, maar je kunt er dus ook heel fijn mee bakken. De smaak, structuur en het mondgevoel komt echt heel erg in de buurt van reguliere roomboter. Maar het wordt nog beter; Flora Plant is namelijk beter voor de planeet. Vandaar ook hun slogan; ‘Als boter maar beter!’.
De verpakking is plasticvrij en met de aankoop van 1 pakje Flora Plant bespaar je qua CO2 uitstoot 7 km autorijden ten opzichte van een gewoon pakje roomboter. De palmolie die in Flora Plant zit is gecertificeerd en dus op een duurzame manier verkregen. En wist je dat er naast de ongezouten variant ook gezouten Flora Plant te verkrijgen (blauwe verpakking) is? Mocht 250 gram teveel voor je zijn, kun je de ongezouten versie trouwens ook kopen in 125 gram.
Het recept
Zorg allereerst dat de koelkast ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Zoals de Flora Plant maar mogelijk ook de appelmoes. Ook al heb je een appelmoes zonder stukjes zou ik alsnog even flink de staafmixer erin zetten.
Doe eerst het zout in de kom van de standmixer, gevolgd door bloem, dan het gist en dan de suiker en appelmoes. Meng de met een deeghaak in een paar minuten tot een deeg.
Voeg dan al draaiend beetje bij beetje de plantaardige boter toe, blokje voor blokje. Het deeg heeft even nodig om dit allemaal op de nemen. Als het allemaal is opgenomen laat je de deeghak nog een paar minuten draaien. Het deeg is vrij slap.
Doe het deeg dan in een andere mengkom of schaal (kunststof of glas). Dek de schaal af met folie en zet het deeg in de koelkast. Het liefst dus voor lekker lang (minstens 6 uur). Ik raad aan om het deeg een avond van tevoren te maken.
Als de wachttijd voorbij is haal je het deeg uit de koelkast. Het zal stevig en redelijk taai zijn. Kneed het nog heel even door met de hand en verdeel het deeg dan in 8 gelijke stukken. Draai hier bolletjes van. Besmeer de vorm met een dun laagje Flora Plant en bestuif dit dan met wat bloem.
Leg de balletjes deeg om en om in de vorm. Ze hoeven niet strak tegen elkaar aan maar ze raken elkaar wel. Dek de vorm af met folie en laat het geheel nog rijzen voor ruim een uur. Het liefst op een beetje een warme plek (naast de radiator, in een minimaal opgewarmde oven of in een gootsteen met warm water bijvoorbeeld).
Zet na een uur rijzen de oven aan op 180 graden hete lucht. Smeer het gerezen deeg in met de plantaardige melk, dit zorgt voor een beetje glans. Bak de brioche gaar in ongeveer 25 minuten.
Mocht de heerlijk verse brioche niet in 1 keer opgaan, kun je er ook heerlijke wentelteefjes van maken. Eet smakelijk!
Ingrediënten
Aanwijzingen
Zorg allereerst dat de koelkast ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Zoals de Flora Plant maar mogelijk ook de appelmoes. Ook al heb je een appelmoes zonder stukjes zou ik alsnog even flink de staafmixer erin zetten.
Doe eerst het zout in de kom van de standmixer, gevolgd door bloem, dan het gist en dan de suiker en appelmoes. Meng de met een deeghaak in een paar minuten tot een deeg.
Voeg dan al draaiend beetje bij beetje de plantaardige boter toe, blokje voor blokje. Het deeg heeft even nodig om dit allemaal op de nemen. Als het allemaal is opgenomen laat je de deeghak nog een paar minuten draaien. Het deeg is vrij slap.
Doe het deeg dan in een andere mengkom of schaal (kunststof of glas). Dek de schaal af met folie en zet het deeg in de koelkast. Het liefst dus voor lekker lang (minstens 6 uur). Ik raad aan om het deeg een avond van tevoren te maken.
Als de wachttijd voorbij is haal je het deeg uit de koelkast. Het zal stevig en redelijk taai zijn. Kneed het nog heel even door met de hand en verdeel het deeg dan in 8 gelijke stukken. Draai hier bolletjes van. Besmeer de vorm met een dun laagje Flora Plant en bestuif dit dan met wat bloem.
Leg de balletjes deeg om en om in de vorm. Ze hoeven niet strak tegen elkaar aan maar ze raken elkaar wel. Dek de vorm af met folie en laat het geheel nog rijzen voor ruim een uur. Het liefst op een beetje een warme plek (naast de radiator, in een minimaal opgewarmde oven of in een gootsteen met warm water bijvoorbeeld).
Zet na een uur rijzen de oven aan op 180 graden hete lucht. Smeer het gerezen deeg in met de plantaardige melk, dit zorgt voor een beetje glans. Bak de brioche gaar in ongeveer 25 minuten.
Mocht de heerlijk verse brioche niet in 1 keer opgaan, kun je er ook heerlijke wentelteefjes van maken. Eet smakelijk!
Boterkrul tip! Gebruik koelkast koude Flora Plant en een kaasschaaf. Easy does it!
Inspiratie
Eerder maakte ik al een paar andere heerlijke recepten met Flora Plant. Wat dacht je hiervan?
Amandelkoeken met chocolade en karamel fudge
3 x Plantaardige borrelboter
Speculaas boterkoek met macadamia noten (vegan)
Chocolade-crèmetaart met banaan, karamel en pecannoten
Dit recept is gemaakt in samenwerking met Flora Plant.
Liefs,
Eefje
[vc_row][vc_column width=”2/12″][/vc_column][vc_column width=”8/12″][vc_column_text]