Blog

Bakvragen #3

Het is alweer ruim 2 jaar geleden dat ik Bakvragen #1 en #2 hier met je heb gedeeld. De hoogste tijd voor een derde deel dus. Ik vroeg via Instagram stories of jullie nog leuke vragen voor mij hadden? En of deze er waren! Ik heb er een selectie van gemaakt en deze ga ik nu voor je beantwoorden in Bakvragen #3

De antwoorden deel ik uit mijn eigen (bak)ervaring en zijn dus niet goed of fout. Zit jouw vraag er niet tussen? Dan had ik er of geen passend antwoord op of ik vond andere vragen leuker om te behandelen. Er komt ongetwijfeld nog een deel 4. Dan heb je weer alle kansen om je vraag in te sturen. 

Waar koop jij vanillepasta?

Deze vraag krijg ik vaak en heb ik ook al regelmatig beantwoord. Bij deze voor altijd een uitgebreide toelichting in Bakvragen #3. Ik gebruik het aller liefst vanille van Nielsen Massey. En dan de pasta (extract kan ook), maar pasta is mijn favoriet. Want die is qua smaak het lekkerst, je hebt de kleine zwarte puntjes en het is makkelijk(er) doseren. Je kunt het kopen in de betere bak- en kookwinkels (al zijn die met uitsterven bedreigd), online bestellen en als je het ala minute nodig hebt ga ik naar Dille en Kamille. Hier verkopen ze wel alleen de kleine potjes en niet de grote. 

Ik vind dat goede vanille een baksel onwijs kan verrijken in smaak. Dat is ook de reden dat ik er niet op bezuinig. Vanille is duur tegenwoordig. Door veel droogte afgelopen jaren zijn de oogsten niet je van het geweest. Ik omschrijf vanillepasta ook weleens als vloeibaar goud. Een vanille stokjes, als je deze al kunt vinden, kost al snel 5 euro per stuk. Mocht je het merg gebruikt hebben, stop de peul dan in een pot met suiker. Zo heb je zelf ook nog je eigen echt lekkere vanillesuiker gemaakt. Vanille aroma gebruik ik NOOIT. Dit is nep vanille en vind ik echt chemisch. Ik bak dan absoluut liever zonder. 

Vanillepasta

Als jij roomkaas gebruikt. Wat gebruik je dan precies? Welk merk?

Hierop nog aanvullend werd gevraagd of ik verschil maak in gebakken en ongebakken cheesecake. Voor gebakken cheesecake gebruik ik altijd de zuivelspread van AH of Lidl. Het is dat bakje met die blauwe veeg op de bovenkant. Waarom? Het goedkoopst, en in een gebakken cheesecake vind ik het verschil in smaak minimaal. Als ik een ongebakken cheesecake maak kies ik wel vaak voor Monchou bijvoorbeeld. Deze roomkaas is veel steviger dan de zuivelspread. En die stevigheid heb je nodig, omdat je niets meer gaar gaat bakken. Wat ook nog een fijne optie is is de roomkaas van Philadelphia.

Wat is de lekkerste chocoladetaart die je ooit gegeten hebt? En het recept?

Nou leuk vraag dit! Chocoladetaart is echt één van mijn minst favoriete taarten namelijk. Als ik keuze heb zal deze altijd ergens anders op vallen dan chocoladetaart. Als het dan toch ‘moet’ kies ik graag voor iets met mousse. Eerder dit jaar had ik wilde plannen om zo een chocolademousse taart te maken. Deze heb ik ook aan best veel mensen uitgedeeld. Iedereen vond ‘m heel lekker. Verrassing; ikzelf dus ook! Een beetje cheezy om te zeggen maar ik denk echt dat één van de lekkerste chocoladetaarten is die ik heb gegeten. De bodem is ook super crunchie omdat ik daarvoor cruesli heb gebruikt. Ik deel hier graag nog een keer het recept met je; Luchtige chocoladetaart met krokante bodem.

Bakvragen #3

Wat is de beste keukenmachine?

Hier heb ik geen sluitent antwoord op maar ik geef graag mijn mening. De vraag wordt mij regelmatig gesteld! Ten eerst; een keukenmachine vind ik een heel ruim begrip. Ikzelf vind een keukenmachine een machine die kan hakken, malen en misschien ook mengen. Vaak geef ik dan advies en blijkt de vraag over een standmixer te gaan. Er zit nogal een groot verschil in. Een keukenmachine is naar mijn mening met een mes en met een standmixer meng je vooral deeg of klop je slagroom op. Ik noem maar wat! Ik heb natuurlijk lang niet alles getest.. Wel heb ik een tijdje in een kookwinkel gewerkt en daar heb ik een beetje bijgeleerd. Zo ben ik meer te weten gekomen over het merk Magimix. Ik vind dat wel echt de nummer 1 aanrader op het gebied van keukenmachines. Ze kunnen veel doen op het gebied van reparatie of vervanging. Zo heb ik in de kookwinkel wel veel gezien dat er bijvoorbeeld iets kapot was aan een kom van een machine die al zeker 25 jaar oud was. Normaal gesproken is het vaak ‘ja, die kun je niet meer krijgen’. Maar bij Magimix kunnen ze echt nog veel nieuw aanbieden. Dus ook voor een oude machine die verder nog als een zonnetje loopt. Ik heb zelf de 4200XL op mijn aanrecht staan en ben er na bijna 3 jaar nog steeds onwijs blij mee.

Bakvragen #3

Keukenmachine

Standmixers vind ik weer een ander verhaal. Ik heb sinds een paar jaar een mooie Kitchen Aid op mijn aanrecht staan. Sùper blij mee! Want die wilde ik al hebben toen ik op mijn 17de naar de bakkersschool ging. Of het de beste aankoop is? Ik betwijfel het! De machine is zeker krachtig, de uitvoeringen en kleuren waarin ze verkrijgbaar zijn, zijn natuurlijk onwijs tof. En de gigantische hoeveelheid aan accessoires verrijkt de mogelijkheden enorm. Maar de klantenservice is niet om over naar huis te schrijven. Gelukkig heb ik dat (nog) niet zelf meegemaakt. Maar ik heb meerdere ervaringen van anderen hierover gehoord. Je verzint het niet, zo slecht is het soms. Ook al is mijn machine pas 2 jaar oud ben ik dus al de dood dat er iets mis mee is en ik dan ook die hele molen van ellendige service in ga. Daar zit je echt niet op te wachten, zeker gezien wat die dingen kosten. 

Bakvragen #3

Standmixer

Voordat ik een Kitchen Aid had deed ik al mijn standmix werk met een Kenwood. Deze kocht ik voor 100 euro bij Makro, op mijn 17de toen ik aan de bakkersschool begon. Een tôpding die mij nooit in de steek heeft gelaten. Inmiddels staat hij al interieur stuk in mijn woonkamer maar ik gebruik hem af en toe ook nog, als ik er twee tegelijk nodig heb). Ik merk wel echt dat de Kitchen Aid meer power heeft (mag ook wel voor dat geld). En de hoogste stand draait ook aanzienlijk sneller! Als je al jaren een Kitchen Aid wil, vooral kopen. Je zult er echt blij mee zijn (kan ik uit ervaring vertellen). Maar of het de beste keuze heb, weet ik niet. Mijn ervaringen met Kenwood zijn dus ook goed!

Hoe kan het dat een product soms niet rijst (gist). Heb je tips?

Dit klinkt heel stom, maar ik heb het zelf al vaker gehad. Over de datum gist. Dat werkt niet meer zo best. Zorg ervoor dat je deeg op een warme(re) plek staat om lekker te kunnen rijzen. Zelf zet ik de kom weleens naast mijn kachel (als deze lekker staat te loeien). Soms heeft de oven aangestaan en is deze nog aan het afkoelen, vaak een perfect temperatuur om de kom in te zetten. Of ik zet een laag warm/heet water in de gootsteen en zet mijn kom hierin. Water koelt natuurlijk af. Dus gedurende het rijzen ververs is dat nog minstens 1 keer. En dan nog een tip (ik lees hierover wisselende berichten). Zorg dat de gist niet rechtsreeks in aanraking komt het het zout wat je toevoegt aan het deeg. En wat je ook nog kunt proberen. Eerst even een papje maken met wat water, gist en een klein beetje suiker. Gist houdt van suiker en zo activeer je dit gist goed. Hopelijk zit er een fijn werkende tip voor je bij!

Enchanted cream een lekker smaakje geven, ik vind het naar eiwit smaken. 

Dat kan echt op veel verschillende manieren! Je kunt elke ‘vloeistof’ gebruiken die je maar wil. Denk aan Fristi, Tia Maria, kokosmelk of andere likeuren bijvoorbeeld. 1 Op 1 vervangen zou ik zeker niet doen. Vaak doe ik 1 deel (plantaardige)melk en een ander deel bijvoorbeeld limoncello. Ik gebruik ook weleens een afgekoelde kop koffie. Chocolademelk wil ik ook nog eens proberen, dit lijkt me trouwens top om te combineren met een zakje oploskoffie. Je zou ook frambozen kapot kunnen koken, dit door een bolzeef kunnen drukken en het frambozensap kunnen gebruiken. Je kunt er echt heel veel kanten mee op. Dus al je echte smaakmakers gebruikt denk ik dat je ei smaak niet meer herkend. 

Bakvragen #3

Hoe snijd je millionaires shortbread netjes en strak?

Ten eerste; dank voor het compliment! Daar heb ik drie dingen voor nodig. Een groot scherp koksmes, heet water en een theedoek. Eerst geef ik de maten aan hoe ik het wil snijden. Dan maak ik het mes heet met water en droog ik deze af. Vervolgens zet ik een streep door de chocolade met het hete mes. Dit zijn in totaal vier strepen als ik 9 blokjes snijd. Daarna maak ik het mes steeds opnieuw heet en die leg ik precies in de strepen die ik eerder hal had gemaakt. Met een beetje geduld smelt het mes door de chocolade. Dat voel je wel goed, en dan kun je in 1 keer strak doorsnijden.

Shortbread snijden

Staat jouw vraag er niet bij?

Dit was Bakvragen #3! Er zijn ook wat vragen gesteld die ik al in de eerdere Bakvragen heb behandeld. Die deel ik hier nog eventjes met je! Bakvragen #1 & Bakvragen #2. Ik heb ook nog een aantal vragen klaar staan om een bakvragen #4 te schrijven over een tijdje. 

Liefs,
Eefje

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.