Maaltijden

Zeeuwse mosselen met romige prei-saus

Mosselen bio bovenaf

Deze Zeeuwse mosselen met romige prei-saus zijn echt ontzettend lekker. Ik vertel je in dit artikel meer over duurzame mosselen en ik deel natuurlijk het recept met je!

Duurzaamheid 

Wist je dat alle mosselen uit Nederland een MSC-keurmerk hebben? Dit keurmerk wordt alleen uitgedeeld aan duurzame visserij. Mosselen met dit keurmerk kun je van boot tot bord traceren! Het kweken gebeurt in ons eigen land: in de Waddenzee en Oosterschelde. Hierbij worden geen antibiotica en chemicaliën gebruikt, wat natuurlijk goed is voor de zee. Verder is de CO2-uitstoot voor mosselen 6 keer lager dan bij kip of garnalen en zelfs 8 keer lager dan bij rundvlees. Dit komt doordat een kleine mossel zijn voedsel zelf uit plankton haalt, die in twee jaar uitgroeit tot een schelp die bij jou op je bord ligt.

Nog meer voordelen van mosselen; ze zijn laag in calorieën (125 per 100 gram) en bevatten veel eiwitten. Eén maaltijd met mosselen voorziet je voor een hele week genoeg Omega 3. Ook zijn mosselen rijk aan o.a. vitaminen A, jodium, ijzer en B2.

Zeeuwse mosselen met romige prei-saus close up staand

Romige saus 

Veel mosselrecepten worden vaak gemaakt met een dunne saus, wat perfect is als je hierin brood wil dippen of het combineert met rijst. Met friet vind ik een wat dikkere saus het lekkerst. Daarom heb ik voor dit recept mijn best gedaan om een romige saus te maken. Je hebt hiervoor wel twee pannen nodig, maar het is gelukt! De saus bind ik met een beetje bloem waardoor hij ook goed dik blijft.

Zeeuwse mosselen met romige prei-saus gieten

Biologisch

Voor dit recept heb ik alleen biologische producten gebruikt! Van frietjes tot de citroen, en van crème fraîche tot de ui en boter: het recept is helemaal verantwoord.

Het recept

Prep Time10 minsCook Time15 minsTotal Time25 mins
Dit heb je nodig!
 1 kilo Zeeuwse mosselen
 1 prei, schoongemaakt in ringetjes
 100 gram crème fraîche
 1 middelgrote ui, in halve ringen
 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 1 el bloem
 peper
 sap van een halve citroen
 scheutje olie
 klontje boter
 frietjes of aardappelpuree
Nog meer nodig:
 hapjespan met deksel
 koekenpan
 vergiet
 pollepel
Zo maak je het!
1

Maak de mosselen eerst schoon en laat ze goed uitlekken in het vergiet.

2

Snijd de prei, ui en knoflook. In tussentijd laat je beide pannen, dus de hapjes- en koekenpan, verwarmen op laag vuur.

3

Doe een scheutje olie in de koekenpan en smoor hierin de prei en ui voor een paar minuten.

4

Giet een klein scheutje water in de hapjespan, ik gebruikte zo'n 50 ml. Doe de mosselen in de pan met een deksel erop, schep af en toe om.

5

Voeg dan de knoflook toe aan de prei in de koekenpan. Gevolgd door een klont roomboter en een eetlepel bloem. Roer dit goed door, zodat de bloem gaar wordt. Dit heeft zo'n 3 minuten nodig!

6

Voeg dan het sap van een halve citroen toe, gevolgd door de crème fraîche en ongeveer 10 el kookvocht uit de mosselpan. Roer dit goed tot een dikke saus.

7

Wanneer de mosselen allemaal open staan, giet je deze af. Schep dan de romige prei-saus door de mosselen. Schep op een bord en serveer samen met friet of aardappelpuree. Wil je gemak? Dan zou ik voor friet gaan! Deze hebben in de airfryer/oven ongeveer net zo lang nodig als het maken van dit hele gerecht. Eet smakelijk!

Ingredients

Dit heb je nodig!
 1 kilo Zeeuwse mosselen
 1 prei, schoongemaakt in ringetjes
 100 gram crème fraîche
 1 middelgrote ui, in halve ringen
 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 1 el bloem
 peper
 sap van een halve citroen
 scheutje olie
 klontje boter
 frietjes of aardappelpuree
Nog meer nodig:
 hapjespan met deksel
 koekenpan
 vergiet
 pollepel

Directions

Zo maak je het!
1

Maak de mosselen eerst schoon en laat ze goed uitlekken in het vergiet.

2

Snijd de prei, ui en knoflook. In tussentijd laat je beide pannen, dus de hapjes- en koekenpan, verwarmen op laag vuur.

3

Doe een scheutje olie in de koekenpan en smoor hierin de prei en ui voor een paar minuten.

4

Giet een klein scheutje water in de hapjespan, ik gebruikte zo'n 50 ml. Doe de mosselen in de pan met een deksel erop, schep af en toe om.

5

Voeg dan de knoflook toe aan de prei in de koekenpan. Gevolgd door een klont roomboter en een eetlepel bloem. Roer dit goed door, zodat de bloem gaar wordt. Dit heeft zo'n 3 minuten nodig!

6

Voeg dan het sap van een halve citroen toe, gevolgd door de crème fraîche en ongeveer 10 el kookvocht uit de mosselpan. Roer dit goed tot een dikke saus.

7

Wanneer de mosselen allemaal open staan, giet je deze af. Schep dan de romige prei-saus door de mosselen. Schep op een bord en serveer samen met friet of aardappelpuree. Wil je gemak? Dan zou ik voor friet gaan! Deze hebben in de airfryer/oven ongeveer net zo lang nodig als het maken van dit hele gerecht. Eet smakelijk!

Zeeuwse mosselen met romige prei-saus

Zeeuwse mosselen met romige prei-saus bovenaf

#mosselchallenge 

Voor de #mosselchallenge heb ik ook nog twee andere recepten gemaakt. Namelijk; Zeeuwse mosselen in gele curry en pittige mosselen met tomaat en chorizo. Meer inspiratie opdoen? Dit kan via Mosselen.nl.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Het Nederlands Mosselbureau.

Liefs,
Eefje 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet weergegeven.

Je winkelmandje is nog leeg.