Bakrecepten

Amandelkoeken met chocolade en karamel fudge

Close up koeken

Ik zit al een tijdje in een koekjes bak fase en vandaag ga ik me toch een lekker recept met jullie delen! Dan heb ik het niet over biscuitjes of zandkoekjes, maar echt van die grote koeken met een chewy binnenkant en een krokante rand. Eerder heb ik al een paar lekkere combinaties gedeeld, maar vandaag is het tijd voor amandelkoeken met chocolade en karamel fudge.

Pakje Flora close up

Voor deze koeken gebruik ik de ongezouten versie van Flora Plant. Dit is een 100% plantaardige (dus vegan en beter voor de planeet) boter. Eerder maakte ik er al deze vegan hazelnoot-koffiekoeken mee! Ik heb Flora Plant nu eigenlijk altijd in de koelkast liggen. Niet uitsluitend, want het ligt wel naast de roomboter. Soms smeer ik roomboter op mijn brood en soms Flora Plant. Dat geldt ook voor mijn baksels. Ik vind het vooral leuk om er mee af te wisselen. Wist je namelijk dat je met de aankoop van 1 pakje Flora Plant de CO2 uitstoot van 7 km autorijden bespaart ten opzichte van een gewoon pakje roomboter en dat de verpakking 100% plasticvrij is?

Bovenaf

Amandelkoeken met chocolade en karamel fudge

Dit heb je nodig voor 15 koeken!
• 240 gram zelfrijzend bakmeel
• 225 gram kristalsuiker
• 180 gram ongezouten Flora Plant, koud in blokjes
• 1,5 middelgroot ei
• 75 gram geroosterde amandelstiftjes
• 40 gram bakvaste pure chocolade druppels 
• 30 gram amandelmeel
• 15 gram cacaopoeder
• 1 tl vanille extract 
• 1/2 tl zout
• 1/2 tl maizena 
• 15 karamel fudge blokken, gehalveerd, dus 30 halfjes

Ingrediënten

Nog meer nodig:
• bakplaat
• 3 velletjes bakpapier
• ijsschep 
• eetlepel
• standmixer met vlinder of handmixer 
• eet serveer ring of schaaltje 

Zo maak je het!
1. Verwarm eerst de oven voor op 210 graden hete lucht.

2. Snijd de Flora Plant in blokjes en doe deze in de kom van de standmixer. Roer de blokjes goed los. Schraap daarvoor minstens 1 keer de randen bij. 

3. Voeg dan ze suiker, vanille en het zout toe. Roer dit er doorheen tot het goed gemengd is. Voeg dan 1,5 ei toe en roer ook dit tot het goed gemengd is. 

4. Voeg dan het zelfrijzend bakmeel, amandelmeel en de maizena toe. Tijdens het mengen doe je ook de geroosterde amandel stiftjes erbij. Als je een mooi deeg heb zet je de machine uit.

Chocolade deeg
 
5. Haal de helft van het deeg uit de kom en zet apart. Voeg de chocolade druppels en cacao toe aan het deel dan nog in de machine zit. Meng dit door het deeg. Schraap het chocoladedeeg dan bij elkaar en leg daar het andere deeg naast.

Fudge blokjes schep

6. Snijd de karamel fudge blokjes in tweeën. Neem een halve ijsschep met 50/50 deeg, zo krijg je een leuk marmer effect. Druk hier twee stukjes karamel fudge in. Vul de schep aan met nog wat deeg. Strijk glad met de palm van je hand en schep de bol op de bakplaat. Zorg dat je de 5 bollen ruim uit elkaar hebt liggen.

Deeg koek klaar voor oven

7. Bak de koeken voor 10 minuten en haal ze dan uit de oven. Pak direct de eet-ring erbij en zet deze om een koek. Maak ronddraaiende bewegingen om de koek. Je zult zien dat de koek mooi rond wordt. Dit lukt alleen wanneer de koeken nog heet zijn dus doe dit echt direct. Zelf druk ik ze ook nog graag een beetje plat met een bolle kant van een eetlepel. Zo komen er wat ‘rustieke’ scheuren in. 

Eet-ring ronde koek

8. Schuif dan het bakpapier met koeken en al zo van de bakplaat op het aanrecht om af te koelen. Leg een nieuw velletje bakpapier op de plaat en herhaal het scheppen van het deeg. Dit doe je in totaal nog 2 keer tot je 15 koeken hebt. 

Pletten

9. De koeken zijn de eerste paar uur na het bakken het allerlekkerst. Daarna zullen de randen wat zachter worden maar blijven de koeken heerlijk voor zeker 5 dagen. Je zou ze nog voor een paar minuten terug kunnen schuiven in een hete oven zodat de randen weer wat crunchy worden. Je kun de bollen deeg ook invriezen en steeds afbakken hoeveel je er nodig hebt om ze echt vers te blijven eten. Enjoy!

Onderkant fudge

Ik ben benieuwd of jij Flora Plant inmiddels al een keer hebt geprobeerd? De Boter is niet alleen lekker in baksels maar ik weet zeker dat je er mensen mee ‘voor de gek’ kunt houden. Ik maakte onlangs 3 heerlijke kruidenboters. Veel mensen hebben ervan geproefd tijdens een barbecue en iedereen keek verbaasd toen ik achteraf vertelde dat het 100% plantaardig was. Leuk is dat!

Binnenkant

Nog meer recepten die ik met Flora Plant maakte:

Galette met perzik, frambozen en pistache (vegan)
Chocolade-crèmetaart met banaan, karamel en pecannoten
Speculaas boterkoek met macadamia noten (vegan)

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Flora Plant.

Als Boter Maar Beter

Liefs,
Eefje

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.