Bakrecepten

Galette met perzik, frambozen en pistache (vegan)

Galette bovenaf

Nog nooit eerder maakte ik een taartje als deze! Waarom? Ik weet het niet. Als ik zoiets op foto’s voorbij zie komen krijg ik er altijd enorme trek van namelijk. Veel meer dan andere baksels. Het blijkt super eenvoudig en ik denk dat dit serieus één van de beste manier is om je keuken geweldig te laten ruiken! Hier is dan ook het recept voor een galette met perzik, frambozen en pistache (vegan)

Taartje pistache bovenaf

Dit recept van deze galette met perzik is een typisch voorbeeld van; ik wil nú iets bakken. En dan wel zonder nog naar de supermarkt te hoeven. Ik vind verse perziken echt súper lekker! Alleen heb ik ze niet vaak in huis want ik wordt zo vaak in de maling genomen door dit fruit. Het lijkt wel of er maar 1 uur is waarin het perfect rijp is. Altijd keihard en ineens zitten er al beschimmelde plekken op. Ik had er twee gekocht om nauwlettend in de gaten te houden en er een geweldige salade met burrata mee te maken. Die komt later haha. Ze waren nog niet perfect rijp, maar op de goede weg. Dat is een prima staat voor perziken om ze te verwerken in een baksel zoals deze galette met perzik, frambozen en pistache (vegan). 

Puntje perzik framboos

Prep Time10 minsCook Time25 minsTotal Time2 hrs
Dit heb je nodig voor 4 personen!
Deeg:
 120 gram patent bloem
 60 gram (plantaardige) boter (ik gebruikte Flora), koud in blokjes
 30 ml ijskoud water
 25 gram kristalsuiker
 1 zakje vanillesuiker (8 gram)
 2 mespuntjes zout
Vulling:
 2 verse perziken, geschild en in partjes
 50 gram (diepvries) frambozen, door de helft
 1 el citroensap
 1 el havermout
 1 el kokosrasp
 2 el water of plantaardige melk
 15 gram pistachenoten, fijngehakt
 1 el suiker
Nog meer nodig:
 deegroller
 vershoudfolie
 keukenmachine of scherp mes
 keukenkwastje
Zo maak je het!
1

Maak eerst het deeg door de patent bloem, boter blokjes, vanille- en kristalsuiker, water en het zout door elkaar te kneden. Dit kan met de hand maar ook een in een machine met vlinder. Het is een beetje kleverig dus probeer niet te lang te kneden. Druk het deeg een beetje plat en bestuif met wat extra bloem. Wikkel dit dan in wat keukenfolie en leg voor 30 minuten in de koelkast.

2

In de tussentijd snijd je de perzik in partjes en deze doe je samen met de gehalveerde frambozen, suiker en citroensap in een kommetje. Roer dit door elkaar en zet apart.

3

Meng in een klein schaaltje de havermout met de kokosrasp. Mocht je nou helemaal niet van kokos houden? Gebruik dan 2 el havermout. Dit mengsel vangt het overtollige vocht op zodat de bodem wel goed gaar kan worden.

4

Verwarm dan de oven voor op 210 graden hete lucht. Bekleed een bakplaat met een velletje bakpapier. Bebloem het aanrecht en leg hier dan (na minimaal 30 minuten koelkast) het deeg op. Rol dit uit tot een ronde plak van ongeveer 28 cm doorsnee.

5

Strooi in het midden het haver/kokos mengsel. Verspreid dit tot ongeveer 3 cm van de rand. Schep dan hier het fruit mengsel op. Verdeel dit tot ongeveer 4 cm van de rand.

6

Vouw de randen naar binnen om. Doe dit per paar centimeter zodat je ook een beetje van die kartels in de rand krijgt. Smeer de rand in met water op plantaardig melk. Strooi hier dan de pistache en suiker op. Schuif de galette voor ongeveer 25 minuten de oven in. Haal de galette uit de oven als de randen mooi bruin zijn.

7

Je kunt de galette warm en lauwwarm serveren. Zelf eet ik hem het liefst helemaal afgekoeld of koud. Wil je hem nog wat extra's geven? Maak er dan een lekkere vanillesaus of slagroom bij.

Ingredients

Dit heb je nodig voor 4 personen!
Deeg:
 120 gram patent bloem
 60 gram (plantaardige) boter (ik gebruikte Flora), koud in blokjes
 30 ml ijskoud water
 25 gram kristalsuiker
 1 zakje vanillesuiker (8 gram)
 2 mespuntjes zout
Vulling:
 2 verse perziken, geschild en in partjes
 50 gram (diepvries) frambozen, door de helft
 1 el citroensap
 1 el havermout
 1 el kokosrasp
 2 el water of plantaardige melk
 15 gram pistachenoten, fijngehakt
 1 el suiker
Nog meer nodig:
 deegroller
 vershoudfolie
 keukenmachine of scherp mes
 keukenkwastje

Directions

Zo maak je het!
1

Maak eerst het deeg door de patent bloem, boter blokjes, vanille- en kristalsuiker, water en het zout door elkaar te kneden. Dit kan met de hand maar ook een in een machine met vlinder. Het is een beetje kleverig dus probeer niet te lang te kneden. Druk het deeg een beetje plat en bestuif met wat extra bloem. Wikkel dit dan in wat keukenfolie en leg voor 30 minuten in de koelkast.

2

In de tussentijd snijd je de perzik in partjes en deze doe je samen met de gehalveerde frambozen, suiker en citroensap in een kommetje. Roer dit door elkaar en zet apart.

3

Meng in een klein schaaltje de havermout met de kokosrasp. Mocht je nou helemaal niet van kokos houden? Gebruik dan 2 el havermout. Dit mengsel vangt het overtollige vocht op zodat de bodem wel goed gaar kan worden.

4

Verwarm dan de oven voor op 210 graden hete lucht. Bekleed een bakplaat met een velletje bakpapier. Bebloem het aanrecht en leg hier dan (na minimaal 30 minuten koelkast) het deeg op. Rol dit uit tot een ronde plak van ongeveer 28 cm doorsnee.

5

Strooi in het midden het haver/kokos mengsel. Verspreid dit tot ongeveer 3 cm van de rand. Schep dan hier het fruit mengsel op. Verdeel dit tot ongeveer 4 cm van de rand.

6

Vouw de randen naar binnen om. Doe dit per paar centimeter zodat je ook een beetje van die kartels in de rand krijgt. Smeer de rand in met water op plantaardig melk. Strooi hier dan de pistache en suiker op. Schuif de galette voor ongeveer 25 minuten de oven in. Haal de galette uit de oven als de randen mooi bruin zijn.

7

Je kunt de galette warm en lauwwarm serveren. Zelf eet ik hem het liefst helemaal afgekoeld of koud. Wil je hem nog wat extra's geven? Maak er dan een lekkere vanillesaus of slagroom bij.

Galette met perzik, frambozen en pistache (vegan)

Taartje glazuur

Gieten frosting

Natuurlijk kun je voor dit recept ook gewone roomboter gebruiken en de rand insmeren met ei. Maar je ziet met hoe weinig aanpassingen je dit dus heel makkelijk vegan maakt. Dit is dus een perfect recept als je iemand te eten krijgt die liever of uitsluitend plantaardig eet. De mogelijkheden voor de vulling zijn ook eindeloos. Wat dacht je van pruimen of bosvruchten? Naast slagroom of vanillesaus kun je er ook een glazuur van poedersuiker en wat citroensap bij maken. Helemaal makkelijk. Enjoy!

Meer recepten met perzik:

Vanille-perziktaart met witte chocolade-limoen botercrème
Perzik-sinaasappel monchoutaart
Watermeloen slush met perzik em citroen

Liefs,
Eefje

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet weergegeven.

Je winkelmandje is nog leeg.