Drankjes

6 x IJskoffie + tips en variaties

Ijskoffie overzicht vooraf

IJskoffie, het is hot en happening. Ik denk niet meer dat we van een hype kunnen spreken. Het hoort er gewoon bij nu! In mijn Instagram stories deel vaak het eindresultaat of de making of. Daar komen vaak vragen over. Hoe vaak ik ook deel welk melk of koffie ik gebruik, die vraag wordt telkens weer gesteld. Natuurlijk vind ik dat helemaal niet erg maar het heeft er wel voor gezorgd dat ik dit artikel nu aan het typen ben. Hier kan ik voortaan iedereen naar doorverwijzen. IJskoffie maken is geen hogere wiskunde! Ik doe het in ieder geval altijd op gevoel en ik deel nu mijn tips met je!

Zelf drink ik ijskoffie in echt alle mogelijke verschillen. Soms begint mijn dag met een espresso ‘on the rocks’, of ik neem nog voor mijn ontbijt een lekkere iced cappuccino of ik heb ’s middags zin in iets kouds en lekkers en dan pak ik meestal meer uit. Een lekkere gemaakte ijskoffie kan ook prima als toetje dienen vind ik! In dit artikel ga ik je al mijn tips en opties geven voor ijskoffie!

Mijn eerste ervaringen met ijskoffie zijn die van Hema. Als tiener dronk ik dat weleens en heel veel koffiesmaak zat daar ook niet aan (daarom vond ik het ook lekker). Ik nam altijd met kaneelsiroop en ze werden gemaakt met melk, ijsblokjes een een zakje poeder. Wat dat poeder precies was, geen idee.. Lekker was het wel!

Ijskoffie siroop gieten

Melk

In de meeste ijskoffies zit wel iets van melk. Je kunt echt alle melk gebruiken die je zelf lekker vindt! Er is geen goed of fout. Gewone koemelk is iets wat ik al tijden niet meer koop en ik ga eigenlijk altijd voorn een plantaardige melk. Deze keuze is natuurlijk aan jou. Plantaardige melk vind ik echt iets toevoegen aan smaak. Mijn absolute favorieten zijn Oatly havermelk (grijs pak en te vinden bij de houdbare melk), creamy almond van Alpro (in plastic flessen in het koelschap) en mijn laatste en meest favoriete ontdekking is de ongezoete kokosmelk van AH merk (blauw pak, te vinden onderin het koelschap). 

De ene melk is de andere niet. Zo schuimen ze lang niet allemaal goed op. Probeer altijd een ‘barista style’ te kopen deze zijn daarvoor gemaakt. Zelf vind ik wel dat je verschil hebt tussen melk dat gewoon echt niet schuimt. melk dat het toch een beetje pakt en melk wat mega fluffy schuim wordt. Dit is natuurlijk alleen van belang als je graag (iced) cappuccino drinkt 

IJskoffie melk opties

IJs

IJsblokjes, gecrusht ijs of (vanille) schepijs. Noem het lui, maar ik vind het gewoon handig dus ik heb meestel wel zo’n zak supermarkt ijsklontjes liggen. Nog een extra tip. Ik had laatst een klein beetje bietensap nodig en daarvoor moest ik een hele liter kopen. De rest heb ik in ijsblok zakjes gedaan. Aangezien beetroot lattes etc helemaal hip zijn kun je dat ook doortrekken in je ijskoffie. 1 Bieten ijsblokje is al genoeg voor een leuk effect! Ik ben er zelf niet dol op de smaak van biet. Maar 1 ijsblokjes kan ik wel hebben haha! 

ijskoffie bieten ijsblokjes

Siroop

Hiermee maak je je ijskoffie natuurlijk tot echt iets lekkers! Mijn drie favoriete siropen zijn karamel (maakt niet zoveel uit welk melk), kaneel (van Douwe Egberts, te koop in de supermarkt) en roasted hazelnut van Monin (alleen nog maar gevonden bij Sligro). Die laatste is geweldig! Dat geroosterde geeft echt een andere smaak ervaring dan wanneer je ‘gewoon’ hazelnoot neemt. 

Wil je een echt goede koffie slush/frappuccino maken dan is het gebruik van siroop noodzakelijk. Door de suiker wordt het smooth. Je wil niet weten hoeveel liter suiker siroop ik in de frappuccino blenders heb staan pompen in mijn Starbucks tijd.

Als je geen siroop hebt en het is een beetje een ‘legaal’ tijdstip, raadpleeg dan de drankkast waar misschien nog wel een lekkere likeurtje als Baileys, Kalua, Likeur 43 of Tia Maria in staat. 

IJskoffie siroop opties

Koffie

Wat koffie betreft ben ik niet heel merk vast. Ik maak mijn ijskoffie wel meestal met een ‘verse’ espresso uit mijn Nespresso machine. Maar ik zet ook weleens koffie met mijn percolator en als je dat niet hebt kun je desnoods ook oploskoffie gebruiken. 

Ik heb wel voorkeur voor waar een koffieboon vandaan komt. Koffie dat uit Afrika en omgeving komt is altijd wat zuurder/frisser. Daar hou ik minder van. Koffiebonen afkomstig uit Zuid Amerika zijn over het algemeen iets zachter en hebben sneller een cacao/noot achtige smaak. Ik ben dus niet per se fan van een bepaald koffiemerk en dan een bepaalde koffie soort maar waar de boon vandaan komt kijk ik altijd wel naar. Dit kan ook weer een wereld van verschil zijn of je hem warm of koud drinkt. Dat is echt persoonlijke voorkeur dus. 

Ijskoffie koffies

Tools

Om de verschillende ijskoffies te maken kun je ook verschillende tools nodig hebben. Zoals een blender/keukenmachine (gebruik dan wel echt een kwalitatief sterke die ijsklontjes aankan) of melkschuimer. Melkschuimers heb je in verschillende uitvoeringen. Ik heb een kannetje die zelf warmt, het is een Silvercrest van Lidl en ik ben er al jaren blij mee. Onlangs heb ik ook een handschuimer op batterijen gekocht. Deze heb ik (merkloos) bij blokker vandaan voor 6 euro. Fijn ding en ook stukken mooier dan zo’n plastic uitvoering. Ik hoop dat ie lang mee gaat want ik vind het fijn. Je kunt elke hoeveelheid melk opschuimen hiermee. In een kannetje moet je toch vaak tot het streepje schenken voor goed schuim en vind ik het soms teveel.

IJskoffie melkschuimer

Iced latte

Laten we eenvoudig beginnen. Een iced latte is niet meer dan melk, ijsblokjes, koffie en optioneel wat siroop. Ik doe om te beginnen een handje ijsblokjes in mijn glas en vul dit vervolgens 3/4de met melk. Dan zet ik het glas onder mijn Nespresso en laat ik er een espresso of lungo op lopen (voor de foto is het andersom mooier om te doen haha). Ik drink de iced latte vaak ‘gemarmerd’ op. De ene slok is dan sterker qua koffie en de andere slok is lekker romig door bijvoorbeeld de kokosmelk. De meeste mensen zie ik het altijd door elkaar roeren, dat kan uiteraard ook.

Ijskoffie iced latte

Espresso on the rocks

Dit is natuurlijk het meest simpele ooit! Pak een klein glas en doe hier ijs in. Dit kan een handje gecrusht ijs zijn of 3 a 4 ijsblokjes. Je espresso moet er goed koud van worden maar je wil ook niet meteen een waterige bende bedoeling. Zet het glas onder je machine voor een espresso (ik doe ook weleens een lungo). Wals het ijs rond door het glas en je espresso on the rocks is klaar om te drinken. 

Op deze manier kun je ook een grote hoeveelheid maken met meer ijs en meer koffie. Gebruik dan een groter glas en vul deze voor 3 kwart met ijs. Neem een kop filterkoffie (percolator of French Press kan ook) en giet dit over het ijs. Roer en laat even staan. Zo maak je een iced americano.

Close up ijskoffie espresso

Koffie slush

Van alle ijskoffies is deze het meeste werk. Onlangs maakte ik een lekkere en vertel je nu even wat ik daarvoor heb gebruik:
• dubbele espresso (afgekoeld)
• 200 ml (haver)melk, ingevroren als ijsblokjes
• 2 el roasted hazelnut siroop (van Monin)
• 20 gram cookies and cream proteïne poeder
• scheutje water
• nougatine crunch als topping
Knikker alles bij elkaar in een sterke blender of keukenmachine. Laat draaien voor een minuut of 3. Inschenken en genieten maar.

Je kunt hier ook weer alle kanten mee op. Als maar een deel (de helft) goed bevroren is, zoals in dit geval de melk. Ik gebruikte wat proteïne poeder om het iets luchtiger te maken. Het geeft ook wat smaak maar is absoluut geen must voor een lekkere koffie slush. Hier kun je dus ook weer variëren met de soorten melk en siroop. Om echt helemaal wild te gaan klop je verse slagroom op als finishing touch en maak je het helemaal af met lekker (chocolade) sprinkler. Dan heb je gelijk een hele maaltijd zo vullend is dat! 

Ijskoffie koffie slush

Affogato

Italiaanse eenvoud, niets meer niet minder. Neem twee bollen roomijs en giet hier een sterke espresso op. Ik kreeg een keer deze Baked Alaska Ben & Jerry’s opgestuurd en die vond ik niet zo heel lekker. Maar als ijs voor in een affogato was het echt top. Ik vind het ook heel lekker kaneel- of hazelnoot ijs te gebruiken hiervoor.

Foodpost #3 - Bakmixen, likeur, ijs en meer!

Iced cappuccino 

Veel melkschuimers kunnen ook melk koud opschuimen. Dit is een functie niet niet altijd uitbundig op je melkschuimer vermeld staat maar welzeker aanwezig is. Vaak activeer je het door lang of dubbel op de knop te drukken. Bij mijn melkschuimer springt het rode lampje dan op blauw. Het hangt wel helemaal af van welke melk je gebruikt of het ook daadwerkelijk goed schuimt. Maar mocht je zo’n hand schuimer hebben werk dat ook top hiervoor. Schenk de koude melk in een glas en zet de schuimer erin tot je een lekkere schuimlaag hebt. Doe de ijsblokjes erbij en schenk de koffie/espresso erop.

Dalgona koffie

De hype van afgelopen half jaar! Ik moet zeggen hij heeft mij ook verrast en ik drink ‘m regelmatig. Het koffie schuim maak je met oploskoffie, suiker en heet water. Gebruik gelijke delen dus 1:1:1, dan kun je zoveel maken als je wil. Gebruik hiervoor een handmixer of een staafmixer met een garde erop. Zelfs met het hand schuimertje kom je een eind, alleen krijg ik het er niet totaal mee stijf geklopt. Vul een glas met melk en een handje ijs, schep hier vervolgens het dalgona schuim op. Wil je zien hoe je dat doet? Ik was onlangs op tv met een item waarin ik je precies laat zien hoe je dalgona koffie maakt. Benieuwd? Klik dan HIER.

Dalgona ijskoffie

Er zijn absoluut nog meer opties maar dit zijn alle tips en opties die ik met je weer delen. Ik deel weinig verhoudingen omdat je gewoon zelf moet vinden wat je het lekkerste vindt. De ene houdt van sterk en de ander helemaal niet. Aan de hand van de foto’s kun je de hoeveelheden misschien een beetje inschatten. De kans is groot dat ik in de loop van de tijd nog wat dingetjes toevoeg aan dit artikel. Om af te sluiten zijn hier zijn nog een aantal ijskoffie recepten:

Kokos-karamel ijskoffie 
Kaneel ijskoffie

Heb jij nog een gouden ijskoffie tip? Deel deze vooral hieronder zodat iedereen er iets aan heeft!

Liefs,
Eefje

7 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet weergegeven.

Je winkelmandje is nog leeg.