Koekjes

Supermarkt favorieten zelf maken #1

Binnenkant zoen close up

Hee hallo, leuk dat je er bent! Deel één van een gloednieuw rubriek. Namelijk; supermarkt favorieten zelf maken. Er zijn gewoon kant en klare zoetigheden die wat mij betreft op voorhand door niks overtroffen kunnen worden. In deze serie wil ik het juist proberen zelf te maken. Maar of het lekkerder is? Dat gaan we beleven! 

In deze eerde editie, de ‘Zoen’. Je kent ze wel, in de gele dozen van Buys. Ik vind dit al mijn hele leven geweldig. Als mijn oog erop valt tijdens het boodschappen doen heb ik echt de grootste moeite het niet te kopen. Ik eet zo’n doos zonder grappen in één keer leeg (ja ik ben dan wel zo’n beetje mijn tanden kwijt). Dat schuim wat goed stevig en een beetje taai is. Oh yes. Stiekem is dat wafeltje net karton maar dat neem je voor lief, het super dunne laagje chocolade is ook top.

Ik heb altijd wel gedacht om het een keer zelf proberen te maken maar het is er nooit eerder van gekomen. Tot ik ineens op het idee kwam hoe ik het wilde proberen na te maken, en toen ging het snel. Ik vind het succesvol gelukt en ga nu met je delen hoe ik deze ‘Zoenen’ heb gemaakt. 

Allereerst heb ik een gevuld wafeltje gebruikt. Ik kocht zo’n assortiment verpakking bij Lidl. Ik gebruikte de vierkantjes met alleen lichtbruine vulling. 

Voor de vulling heb ik Enchanted Cream / Cream Chantilly gebruikt. Hierover was ik mega sceptisch in het begin. Ik maakte er een video over en sindsdien ben ik eigenlijk fan en gebruik ik het regelmatig. Wat het is en hoe het werkt zie je in deze video:

Voor het chocolade laagje heb ik pure chocolade gebruikt met een beetje zonnebloemolie om het te verdunnen.

Hoeveelheden:

10 gevulde vierkante wafeltjes 
50 gram Enchanted Cream / Cream Chantilly poeder
water en slagroom fifty fifty (check de verpakking hoeveel dat is)
1/2 tl vanille pasta of extract 
180 gram 54% pure chocolade, fijngehakt 
4 met een eeltlepel maatschepje afgemeten zonnebloemolie

Nog meer nodig:

twee spuitzakken 
1 klein glad spuitmondje 
afkoel rekje met bord eronder 
klein paletmes 
steelpan + au bain marie schaal
siliconen spatel 
stand- of handmixer 
ronde koek steker van 4 cm doorsnee 
snijplank met velletje bakpapier erop

Zo maak je het!

1. Steek eerst alle wafeltjes uit.

Wafeltjes uitsteken

2. Maak de vulling volgens de verpakking aanwijzingen. Ik denk ook dat je meringue kookschuim zou kunnen gebruiken. Dit is wel zoeter en kost wat meer tijd om te maken. Hoe je dat maakt kun je hier vinden!

wafeltjes en vulling

3. Doe de vulling in een spuitzak met het spuitmondje. Spuit op elk wafeltje 5 banen tot een spitse punt. Zet de wafeltjes dan gelijk op een afkoel- of bak rooster.

zoenen opspuiten

4. Smelt de chocolade au bain marie. Laat de chocolade niet te heet worden. Roer met een siliconen spatel de zonnebloemolie er doorheen om de chocolade te verdunnen. Dit is erg belangrijk voor het eindresultaat. Te dikke chocolade gaat een ramp worden.

Au bain marie chocolade

5. Wanneer de chocolade ongeveer handwarm aanvoelt doe je deze in een spuitzak (boterhamzakje kan ook). Knip een mini puntje af. En verdeel de chocolade langzaam over de vulling. Het klopt dat veel chocolade ‘verloren’ gaat (dit kun je eventueel later nog gebruiken) maar je hebt de hoeveelheid echt nodig om alles goed te kunnen bedekken.

Klaar om te gieten

6. Als dat is gelukt schuif je een palet met onder elk wafeltje en zet je de Zoenen voorzichtig op een met bakpapier beklede snijplank. Zet deze voor minimaal 1 uur in de koelkast. Genieten maar!!

Chocolade gieten

Even lekker?

Natuurlijk verschillen ze van smaak, dat komt alleen al door het wafeltje. Maar! Ik moet zeggen dat de eet ervaring dus ook het mondgevoel erg goed in de buurt komt. Super leuk vond ik het om te maken en ik wil het zeker ook nog eens met meringue vulling proberen. Of ik ze de volgende keer liever zelf maak? Nope, ik zou gewoon een doos kopen denk ik. Blijft toch een beetje nostalgie voor mij en ik vind ze uit de supermarkt ook gewoon heer-lijk!

Gieten staand

Wat is jouw zelf te maken supermarkt favoriet?

Misschien ga ik daar binnenkort wel mee aan de slag. Laat je het hieronder weten? Deel 2 is ook al gebakken, welk product dat is deel ik snel met je!

Ijswafels

Heb je nou nog vulling over (je kunt ook bewust extra maken)? Maak dan met de andere wafeltjes deze ijswafels. Vulling ertussen, lichtjes aandrukken, restje chocolade erover met een beetje kokosrasp. Zet ze voor minimaal 1,5 uur in de vriezer en je hebt iets super eenvoudigs en lekkers! 

Liefs,
Eefje

5 Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.