Verse zelfgemaakte boterkoek! Echt één van de moeilijkste dingen om vanaf te blijven als dat heerlijk ruikend staat af te koelen op je aanrecht. Deze variant is hartstikke vegan, mega lekker en smeuïg. Wil je liever echte roomboter gebruiken? Dat kan!
Toch zou ik Flora Plant een keer de kans geven. Ja, ik werk met ze samen, maar dit recept staat er los van. Ik ben ook gewoon fan namelijk. De macadamia noten heb ik bij De Notenshop vandaan. Ik vind het knap als je het bij het eten van 1 puntje kan houden!
Snijd de boter in blokken en voeg hier het zout, de vanille-, kristal- en basterdsuiker aan toe. Ik vind dit het fijnst om in een standmixer met deeghaak te doen. Je kunt de boter dan ook prima koud verwerken. Gebruik je een handmixer? Gebruik dan ook de deeghaken. Deze is wel wat minder krachtig. Het kan dus handig zijn de boter vooraf iets meer op kamertemperatuur te laten komen. Helemaal geen machine tot je beschikking? Met de hand kan het ook, alleen duurt het dan wat langer.
Wanneer alle suiker goed door de boter zit voeg je de bloem en speculaaskruiden toe. Meng dit tot een fijne egaal deeg. Voeg dan de macadamia's toe en mix nog even door tot een mooi lichtbruin deeg met stukjes noot.
Druk de deegbal wat plat op een stukje vershoudfolie en leg het deeg goed ingepakt voor een half uur in de koelkast.
Bekleed de bodem van de springvorm met een velletje bakpapier. De randen invetten mag, maar is niet nodig.
Als het half uur bijna om is verwarm je de oven voor op 200 graden hete lucht.
Rol het deeg verder en zo rond mogelijk uit tot hij precies in je bakblik past. Het deeg is vrij stevig en koud dus deze kun je er zo in laten zakken. De rondom rand kun je nog egaliseren met de toppen van je vingers.
Gebruik een vork om het welbekende boterkoek motiefje te maken. Giet er dan 2 eetlepels plantaardig melk overheen en smeer dit uit met een kwast.
Bak de boterkoek gaar in 25 minuten. Laat volledig afkoelen voordat je er punten van snijdt. Genieten maar! Zeker voor 5 dagen lekker te houden maar ook prima vers in te vriezen voor een later moment.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Snijd de boter in blokken en voeg hier het zout, de vanille-, kristal- en basterdsuiker aan toe. Ik vind dit het fijnst om in een standmixer met deeghaak te doen. Je kunt de boter dan ook prima koud verwerken. Gebruik je een handmixer? Gebruik dan ook de deeghaken. Deze is wel wat minder krachtig. Het kan dus handig zijn de boter vooraf iets meer op kamertemperatuur te laten komen. Helemaal geen machine tot je beschikking? Met de hand kan het ook, alleen duurt het dan wat langer.
Wanneer alle suiker goed door de boter zit voeg je de bloem en speculaaskruiden toe. Meng dit tot een fijne egaal deeg. Voeg dan de macadamia's toe en mix nog even door tot een mooi lichtbruin deeg met stukjes noot.
Druk de deegbal wat plat op een stukje vershoudfolie en leg het deeg goed ingepakt voor een half uur in de koelkast.
Bekleed de bodem van de springvorm met een velletje bakpapier. De randen invetten mag, maar is niet nodig.
Als het half uur bijna om is verwarm je de oven voor op 200 graden hete lucht.
Rol het deeg verder en zo rond mogelijk uit tot hij precies in je bakblik past. Het deeg is vrij stevig en koud dus deze kun je er zo in laten zakken. De rondom rand kun je nog egaliseren met de toppen van je vingers.
Gebruik een vork om het welbekende boterkoek motiefje te maken. Giet er dan 2 eetlepels plantaardig melk overheen en smeer dit uit met een kwast.
Bak de boterkoek gaar in 25 minuten. Laat volledig afkoelen voordat je er punten van snijdt. Genieten maar! Zeker voor 5 dagen lekker te houden maar ook prima vers in te vriezen voor een later moment.