Bakrecepten

Chocolade-crèmetaart met banaan, karamel en pecannoten

Chocoladetaart bovenaf

Hallo leuke lezer! Welkom bij weer een héér-lijk recept. Ik val maar gelijk met de deur in huis en dat is dat ik deze lekkere chocolade-crèmetaart met banaan, karamel en pecannoten heb gemaakt in samenwerking met Flora Plant. Ik wil je daar ook graag eerst wat meer over vertellen want het is namelijk een gloednieuw product.

Flora plant pakje 125 gram

Ook vind ik dat het wat uitleg aan jullie behoeft. Jij als trouwe lezer weet natuurlijk dat ik enorm team roomboter ben. Ik eet het graag en in ongeveer al mijn bakrecepten zit het verwerkt. Eerder dit jaar kreeg ik een verzoek om samen te werken met een niet nader te noemen margarine merk. Daar heb ik namelijk direct nee tegen gezegd. 1. Ik vind het nou niet echt lekker 2. Het matcht niet helemaal met wat ik doe en verder laat zien 3. Ik koop het nooit en was het ook niet van plan te doen. Maar waarom dan toch wel een samenwerking aangaan met Flora Plant?

Nou dat zal ik je eens vertellen! De grootste overtuiging is absoluut de smaak. Ik heb nog nooit eerder iets geproefd dat zo erg de smaak van normale roomboter benaderd. En daar ligt gelijk een goed punt. Over het algemeen willen mensen tegenwoordig best kiezen voor een plantaardige variant, als het maar niet ten koste gaat van de smaak. En dat vinden ze bij Flora Plant dus ook! Er is echt heel veel getest en geproefd, en de uiteindelijke lancering heeft langer op zich laten wachten omdat die perfectie er eerder gewoon nog niet was. 

Flora plant pakjes

Nou ben ik geen vegan of eet ik niet 100% vegetarisch, maar ook ik maak daar steeds meer andere keuzes in. En als ik een plantaardige variant van iets even lekker vind als het origineel zal ik de volgende keer waarschijnlijk toch weer de plantaardige kiezen. Zo vind je bijvoorbeeld al 2 jaar geen koemelk meer in mijn koelkast voor in de koffie maar is het altijd haver- kokos- of amandelmelk. Plus, de dag dat er een perfecte vervanger is voor slagroom ben ik ook de eerste die het zou kopen! 

Flora Plant weetjes:

– 100% Plantaardig, en dus beter voor de planeet 
– Met de aankoop van 1 pakje Flora Plant bespaar je qua CO2 uitstoot 7 km autorijden ten opzichte van een gewoon pakje roomboter
– De verpakking is 100% plasticvrij 
– De palmolie die in Flora Plant zit is gecertificeerd en dus op een duurzame manier verkregen
– De ongezouten variant is ook verkrijgbaar in pakjes van 125 gram

Met dit recept wil ik je heel graag laten merken dat je serieus de roomboter echt niet mist. En je er dus ook heel goed en lekker mee kunt bakken. Ik weet gewoon zeker dat als je dit iemand voorschotelt en achteraf pas zegt dat het gebakken is met een plantaardige boter eigenlijk niemand het gelooft. De komende maanden maak ik nog een aantal (bak)recepten met Flora waar ik je hopelijk mee kan inspireren. Ik zou in ieder geval gewoon eens een pakje proberen! En laat me vooral weten wat je ervan vindt!

Taart bovenaf choco flora

Dit heb je nodig (10-12 personen)!

Beslag:
225 gram kristalsuiker
130 gram zelfrijzend bakmeel + extra tl
100 gram ongezouten Flora Plant + extra klontje 
100 ml (plantaardige) melk, ik gebruikte havermelk
3 middelgrote eieren 
40 gram cacaopoeder
40 gram geroosterde pecannoten, in stukjes gehakt
1 tl vanille pasta of extract 
1/2 tl baking soda
snufje zout 

Botercrème:
250 gram ongezouten Flora Plant 
100 gram witte chocolade 
60 gram poedersuiker
1 tl vanille pasta of halve vanille peul

Vulling & decoratie:
2 bananen 
3 el mini karamel blokjes 
50 gram geroosterde pecannoten 
wit chocolade schaafsel 
30 gram melk chocolade om te smelten 

Nog meer nodig:
springvorm van 18 cm doorsnee 
velletje bakpapier 
standmixer met vlinder, handmixer zou ook kunnen
siliconen spatel
spuitzak (optioneel)
boterhamzakje 
diverse schaaltjes
bolzeef
kartelmes

??

Zo maak je het!
1. Zorg allereerst dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier en vet de rand in met een dun laagje Flora Plant. Bestuif dit hierna met wat zelfrijzend bakmeel. Verwarm ook de oven voor op 175 graden convectie stand (boven en onder warmte). Mocht je hete lucht willen bakken zet de oven dan op 160 graden.

2. Klop dan eerst de Flora Plant zacht en een beetje luchtig in de kom van de standmixer. Als het aan de randen plakt hou dan even de zijkant van de kom onder de warme kraan. Zo laat het los mengt het weer beter.

3. Als de Flora Plant lekker zalvig is voeg je de suiker, vanille en het zout toe. Als dit goed door elkaar zit voeg je 1 ei toe. Meng op een lage stand tot deze is opgenomen. Herhaal dit met de andere twee eieren. In een standmixer kan het nooit kwaad de randen bij te schrapen met een spatel.

4. Haal de cacao, baking soda en het zelfrijzend bakmeel door een bolzeef. Voeg dit eraan toe en zet de machine op een lage stand aan. Terwijl alles mengt giet je ook langzaam de (plantaardige) melk erbij. Wanneer het bijna allemaal is gemengd zet je de machine uit. Het laatste beetje mengen is goed om zelf te doen met een spatel (je kunt namelijk te lang roeren en dat kan negatieve effecten hebben op het eindresultaat).

5. Giet het beslag dan in de springvorm en bak de cake gaar in 40 tot 45 minuten.

6. Maak de standmixer kom schoon en doe hier dan de Flora Plant voor de crème in. Dit luchtig kloppen heeft wel wat langer nodig. Warm de kom bij wanneer de nodig is (als het echt vast blijft plakken). Let wel op dat dit bij deze plantaardige boter wat sneller gaat dan een normale roomboter. 

7. Klop het geheel eerst 5 minuten op middelhoge stand. Schraap dan de randen bij en zet het voor 10 minuten op ongeveer de hoogste stand (verschild per machine, als er maar een beetje power in zit). Schraap dan weer de randen bij en zet nog 5 minuten op gemiddelde stand. Als het goed is is het nu in volume toegenomen en is de kleur witter worden. 

8. Tijdens al dat geklop en gewacht smelt je alvast de witte chocolade. Dit kan in de magnetron of au bain Marie. Laat de chocolade niet te heet worden. Eenmaal gesmolten zet je het apart en blijf je af en toe roeren zodat het goed afkoelt.

9. Meng dan de poedersuiker en vanille door de luchtige boter. Wanneer de chocolade voldoende is afgekoeld tussen de 30 en hooguit 35 graden (leg je hand om het schaaltje om te checken). Giet je al roerend de chocolade bij de crème. Schraap nog een keer alle randen aan en zorg dat alles goed gemengd is. De botercrème is nu af. Het kan zijn dat het geheel iets te slap is. Dan heb je te warme chocolade gebruikte. Geen paniek! Zet de kom dan in de koelkast en roer elke 10 minuten handmatig alles goed door elkaar. Op den duur zal de créme steviger worden.

10. Als de cake volledig is afgekoeld en de botercrème de gewenste dikte kun je aan het leukste beginnen. Namelijk het afmaken van de taart. Snijd de cake horizontaal 1 keer door en leg deze open. Verdeel 1/3de van de crème over de onder laag. Snijd 1 banaan in blokjes en verdeel deze samen met 1,5 el karamel blokjes over de crème. Leg dan de bovenste cake erop.

11. Smeer de overige 2/3de botercrème bovenop de taart. Om het mooi te verdelen zonder eventueel te knoeien heb ik gebruik gemaakt van een spuitzak en heb ik vervolgens met de bolle kant van een lepel een beetje het rustieke aangebracht. 

12. Smelt nu alvast de melkchocolade en doe dit vervolgens in een boterhamzakje.

13. Ondertussen snijd je de andere banaan in plakken. Deze duw je zachtjes in de crème zodat ze omhoog blijven staan. Verdeel de andere karamelblokjes en de pecannoten over de taart. Knip een klein puntje van het boterhamzakje en swirl de chocolade eroverheen. Maak af met wat wit chocolade schaafsel. Dit kun je gemakkelijk zelf maken met een witte reep chocolade en een kaasschaaf. 

14. De taart is nu klaar om gegeten te worden. Op de dag zelf het mooist en lekkerst om te eten, dit komt deels omdat je met verse banaan werkt. Deze taart bewaar ik het liefst buiten de koelkast als hij binnen 2 dagen op gaat. Wil je hem lang er bewaren? Zet de taart dan in de koelkast maar laat hem wel op kamer temperatuur komen voordat je er een puntje van eet. Invriezen kan ook prima! Veel bakplezier en eet smakelijk!

Chocoladetaart bovenaf staand

Puntje eruit chocoladetaart

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Flora Plant.

Als Boter Maar Beter

Liefs,
Eefje

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.