[vc_row][vc_column width=”2/12″][/vc_column][vc_column width=”8/12″][vc_column_text]
Vandaag een verrassend recept, namelijk zoete koekjes met courgette. Gemaakt met de heerlijke smaakcombinatie van gember en sinaasappel! Krokant aan de buitenkant en lekker zacht en luchtig aan de binnenkant. Ook zijn ze door de gember een tikkie pittig. Ik moet eerlijk zeggen dat ik mezelf heb verrast met dit recept. Ik wist niet zo goed wat ik moest verwachten. Maar toen ik er eentje had geproefd wilde ik gelijk meer. En dat is altijd een goede graadmeter!
Een zoet koekje dus met courgette in de hoofdrol. Courgette wordt in Nederland op het land maar ook in binnen in kassen geteeld. Wist je dat aan één plant wel 30 courgettes kunnen groeien? De courgette plant kan niet tegen vorst. Daarom worden er in de winter nauwelijks tot geen courgettes geteeld in Nederland. Een verse courgette kun herkennen aan zijn stevigheid en gave schil. Wanneer je er eentje koopt kun je deze het beste (koel) in een voorraadkast bewaren tot ongeveer een week lang. Niet in de koelkast dus!
Doe de boter in een mengkom en klop dit los met de handmixer voor ongeveer 2 minuten. Voeg dan alle suiker en het zout toe. Mix dit erdoorheen.
Voeg dan al mixend op een lage stand het ei toe. Als dit een egaal mengsel is voeg je de havermout, courgette, gember en sinaasappel rasp toe. Meng vervolgens het zelfrijzend bakmeel met de kaneel en baking soda en voeg dit als laatst toe. Meng er doorheen tot je een mooi (zacht) deeg hebt.
Schep met de ijsschep 12 bollen van het beslag en leg deze in verband op een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif de hele plaat dan eerst nog voor 20 minuten de koelkast in. Mocht je daar geen ruimte voor hebben? Zet dan de hele kom met deeg in de koelkast voor zo’n 35 minuten.
Verwarm de oven voor op 190 graden hete lucht.
Bak de koeken vervolgens gaar en goudbruin in 15 minimaal minuten. Laat de koeken vervolgens afkoelen. De randen zijn knapperig maar de rest en zacht en lekker smeuïg. Vers zijn deze koeken absoluut het lekkerst!
Door het vocht uit de courgette blijven de koeken niet heel erg lang krokant. Mocht je ze langer willen bewaren kun je ze altijd nog weer even krokant bakken. Ongeveer 4 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Laat ze vervolgens afkoelen en ze zijn weer als vers!
Ingrediënten
Aanwijzingen
Doe de boter in een mengkom en klop dit los met de handmixer voor ongeveer 2 minuten. Voeg dan alle suiker en het zout toe. Mix dit erdoorheen.
Voeg dan al mixend op een lage stand het ei toe. Als dit een egaal mengsel is voeg je de havermout, courgette, gember en sinaasappel rasp toe. Meng vervolgens het zelfrijzend bakmeel met de kaneel en baking soda en voeg dit als laatst toe. Meng er doorheen tot je een mooi (zacht) deeg hebt.
Schep met de ijsschep 12 bollen van het beslag en leg deze in verband op een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif de hele plaat dan eerst nog voor 20 minuten de koelkast in. Mocht je daar geen ruimte voor hebben? Zet dan de hele kom met deeg in de koelkast voor zo’n 35 minuten.
Verwarm de oven voor op 190 graden hete lucht.
Bak de koeken vervolgens gaar en goudbruin in 15 minimaal minuten. Laat de koeken vervolgens afkoelen. De randen zijn knapperig maar de rest en zacht en lekker smeuïg. Vers zijn deze koeken absoluut het lekkerst!
Door het vocht uit de courgette blijven de koeken niet heel erg lang krokant. Mocht je ze langer willen bewaren kun je ze altijd nog weer even krokant bakken. Ongeveer 4 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Laat ze vervolgens afkoelen en ze zijn weer als vers!
Dit artikel en recept is gemaakt in samenwerking met Eatertainment.nl en vaneigenbodem.nl.
Liefs,
Eefje
[vc_row][vc_column width=”2/12″][/vc_column][vc_column width=”8/12″][vc_column_text]