De zomer is in aantocht en daar past deze frisse en luchtige citroen maanzaad cake met glazuur heel goed bij! Het is geen volvette boeren cake maar juist heel licht en gemaakt met alleen een beetje zonnebloemolie. De cake is lekker om zo te eten maar je kunt het ook heel goed gebruiken als basis voor een mooie taart. Meer ideeën en tips hiervoor kun je vinden onderaan het recept. Veel bakplezier en eet smakelijk alvast!
Verwarm de oven voor op 175 graden het lucht. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Vet de rand in met een heel klein beetje zonnebloem olie en bestuif dit met wat zelfrijzend bakmeel.
Doe de eieren samen met de suiker in de kom van de standmixer. Klop eerst een minuutje op de middelste stand. Klop daarna een paar minuten op de hoogste stand tot je een wit schuimige massa hebt.
Zet de machine op de laagste stand en voeg dan het zout en de citroenrasp toe. Giet daarna langzaam de zonnebloemolie erbij. Wanneer dit er doorheen zit zet je de machine uit. Haal het zelfrijzend bakmeel, de baking soda en maizena door een bolzeef. Met de hand spatel je dit + het maanzaad door het schuimige ei mengsel. doe dit rustig, zo blijft het beslag lekker luchtig. Blijf ook niet eindeloos roeren dus doe het efficiënt.
Giet dan het luchtige beslag in de vorm. Het rijst nog flink in de oven. Bak de cake gaar in ongeveer 30 minuten en laat 'm vervolgens helemaal afkoelen.
Maak dan het glazuur door de poedersuiker te mengen met het eiwit en citroensap. Voeg altijd eerst minder toe, zo zit je nooit met te dun glazuur. Wil je wel echt dun glazuur voeg dan meer eiwit of citroensap toe. Giet het glazuur op de cake en verdeel mooi over de bovenkant.
Je kunt de cake gelijk eten of je kunt een paar uur wachten tot het glazuur 'hard' is geworden. Het is een cake met weinig vet dus niet heel erg smeuïg. Wel luchtig en smaakvol. Je kun ervoor kiezen het overige citroensap nog in te koken tot siroop met een beetje suiker. Giet dit dan over de cake voordat je het glazuur erop smeert. Zo wordt de cake wel iets smeuïger.
De cake is ook erg geschikt om er bijvoorbeeld twee van te bakken en af te maken als taart met een lekkere roomkaas frosting bijvoorbeeld.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Verwarm de oven voor op 175 graden het lucht. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Vet de rand in met een heel klein beetje zonnebloem olie en bestuif dit met wat zelfrijzend bakmeel.
Doe de eieren samen met de suiker in de kom van de standmixer. Klop eerst een minuutje op de middelste stand. Klop daarna een paar minuten op de hoogste stand tot je een wit schuimige massa hebt.
Zet de machine op de laagste stand en voeg dan het zout en de citroenrasp toe. Giet daarna langzaam de zonnebloemolie erbij. Wanneer dit er doorheen zit zet je de machine uit. Haal het zelfrijzend bakmeel, de baking soda en maizena door een bolzeef. Met de hand spatel je dit + het maanzaad door het schuimige ei mengsel. doe dit rustig, zo blijft het beslag lekker luchtig. Blijf ook niet eindeloos roeren dus doe het efficiënt.
Giet dan het luchtige beslag in de vorm. Het rijst nog flink in de oven. Bak de cake gaar in ongeveer 30 minuten en laat 'm vervolgens helemaal afkoelen.
Maak dan het glazuur door de poedersuiker te mengen met het eiwit en citroensap. Voeg altijd eerst minder toe, zo zit je nooit met te dun glazuur. Wil je wel echt dun glazuur voeg dan meer eiwit of citroensap toe. Giet het glazuur op de cake en verdeel mooi over de bovenkant.
Je kunt de cake gelijk eten of je kunt een paar uur wachten tot het glazuur 'hard' is geworden. Het is een cake met weinig vet dus niet heel erg smeuïg. Wel luchtig en smaakvol. Je kun ervoor kiezen het overige citroensap nog in te koken tot siroop met een beetje suiker. Giet dit dan over de cake voordat je het glazuur erop smeert. Zo wordt de cake wel iets smeuïger.
De cake is ook erg geschikt om er bijvoorbeeld twee van te bakken en af te maken als taart met een lekkere roomkaas frosting bijvoorbeeld.
Ook zo dol op citroen? Dan heb ik hier nog een paar lekkere recepten voor je! Wat dacht je van Witte chocolade cheesecake met citroen en pistache, Citroen-passievrucht cheesecake of Citroen kwarktaart met Bastogne-amandelbodem?