Bakrecepten

Luchtige citroen maanzaad cake met glazuur

Citroencake glazuur

De zomer is in aantocht en daar past deze frisse en luchtige citroen maanzaad cake met glazuur heel goed bij! Het is geen volvette boeren cake maar juist heel licht en gemaakt met alleen een beetje zonnebloemolie. De cake is lekker om zo te eten maar je kunt het ook heel goed gebruiken als basis voor een mooie taart. Meer ideeën en tips hiervoor kun je vinden onderaan het recept. Veel bakplezier en eet smakelijk alvast!

Puntje luchtige citroen

Prep Time15 minsCook Time30 minsTotal Time3 hrs
Dit heb je nodig:
 3 middelgrote eieren
 120 gram zelfrijzend bakmeel
 100 gram kristalsuiker
 50 ml zonnebloemolie
 15 gram maizena
 rasp van 1 middelgrote citroen
 1,5 el maanzaad
 vanille extract
 mespuntje baking soda
 zout
Topping
 100 gram poedersuiker
 1,5 el citroensap
 1,5 el eiwit
Nog meer nodig:
 standmixer met garde
 bolzeef
 siliconen spatel
 hoge springvorm van 18 cm doorsnee
 velletje bakpapier
 fijne (Microplane) rasp
Zo maak je het!
1

Verwarm de oven voor op 175 graden het lucht. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Vet de rand in met een heel klein beetje zonnebloem olie en bestuif dit met wat zelfrijzend bakmeel.

2

Doe de eieren samen met de suiker in de kom van de standmixer. Klop eerst een minuutje op de middelste stand. Klop daarna een paar minuten op de hoogste stand tot je een wit schuimige massa hebt.

3

Zet de machine op de laagste stand en voeg dan het zout en de citroenrasp toe. Giet daarna langzaam de zonnebloemolie erbij. Wanneer dit er doorheen zit zet je de machine uit. Haal het zelfrijzend bakmeel, de baking soda en maizena door een bolzeef. Met de hand spatel je dit + het maanzaad door het schuimige ei mengsel. doe dit rustig, zo blijft het beslag lekker luchtig. Blijf ook niet eindeloos roeren dus doe het efficiënt.

4

Giet dan het luchtige beslag in de vorm. Het rijst nog flink in de oven. Bak de cake gaar in ongeveer 30 minuten en laat 'm vervolgens helemaal afkoelen.

5

Maak dan het glazuur door de poedersuiker te mengen met het eiwit en citroensap. Voeg altijd eerst minder toe, zo zit je nooit met te dun glazuur. Wil je wel echt dun glazuur voeg dan meer eiwit of citroensap toe. Giet het glazuur op de cake en verdeel mooi over de bovenkant.

6

Je kunt de cake gelijk eten of je kunt een paar uur wachten tot het glazuur 'hard' is geworden. Het is een cake met weinig vet dus niet heel erg smeuïg. Wel luchtig en smaakvol. Je kun ervoor kiezen het overige citroensap nog in te koken tot siroop met een beetje suiker. Giet dit dan over de cake voordat je het glazuur erop smeert. Zo wordt de cake wel iets smeuïger.

7

De cake is ook erg geschikt om er bijvoorbeeld twee van te bakken en af te maken als taart met een lekkere roomkaas frosting bijvoorbeeld.

Ingredients

Dit heb je nodig:
 3 middelgrote eieren
 120 gram zelfrijzend bakmeel
 100 gram kristalsuiker
 50 ml zonnebloemolie
 15 gram maizena
 rasp van 1 middelgrote citroen
 1,5 el maanzaad
 vanille extract
 mespuntje baking soda
 zout
Topping
 100 gram poedersuiker
 1,5 el citroensap
 1,5 el eiwit
Nog meer nodig:
 standmixer met garde
 bolzeef
 siliconen spatel
 hoge springvorm van 18 cm doorsnee
 velletje bakpapier
 fijne (Microplane) rasp

Directions

Zo maak je het!
1

Verwarm de oven voor op 175 graden het lucht. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Vet de rand in met een heel klein beetje zonnebloem olie en bestuif dit met wat zelfrijzend bakmeel.

2

Doe de eieren samen met de suiker in de kom van de standmixer. Klop eerst een minuutje op de middelste stand. Klop daarna een paar minuten op de hoogste stand tot je een wit schuimige massa hebt.

3

Zet de machine op de laagste stand en voeg dan het zout en de citroenrasp toe. Giet daarna langzaam de zonnebloemolie erbij. Wanneer dit er doorheen zit zet je de machine uit. Haal het zelfrijzend bakmeel, de baking soda en maizena door een bolzeef. Met de hand spatel je dit + het maanzaad door het schuimige ei mengsel. doe dit rustig, zo blijft het beslag lekker luchtig. Blijf ook niet eindeloos roeren dus doe het efficiënt.

4

Giet dan het luchtige beslag in de vorm. Het rijst nog flink in de oven. Bak de cake gaar in ongeveer 30 minuten en laat 'm vervolgens helemaal afkoelen.

5

Maak dan het glazuur door de poedersuiker te mengen met het eiwit en citroensap. Voeg altijd eerst minder toe, zo zit je nooit met te dun glazuur. Wil je wel echt dun glazuur voeg dan meer eiwit of citroensap toe. Giet het glazuur op de cake en verdeel mooi over de bovenkant.

6

Je kunt de cake gelijk eten of je kunt een paar uur wachten tot het glazuur 'hard' is geworden. Het is een cake met weinig vet dus niet heel erg smeuïg. Wel luchtig en smaakvol. Je kun ervoor kiezen het overige citroensap nog in te koken tot siroop met een beetje suiker. Giet dit dan over de cake voordat je het glazuur erop smeert. Zo wordt de cake wel iets smeuïger.

7

De cake is ook erg geschikt om er bijvoorbeeld twee van te bakken en af te maken als taart met een lekkere roomkaas frosting bijvoorbeeld.

Luchtige citroen maanzaad cake met glazuur

cake heel citroen

Vooraanzicht citroencake

Puntje eruit citroencake staand

Ook zo dol op citroen? Dan heb ik hier nog een paar lekkere recepten voor je! Wat dacht je van Witte chocolade cheesecake met citroen en pistache, Citroen-passievrucht cheesecake of Citroen kwarktaart met Bastogne-amandelbodem?

Liefs,
Eefje

2 Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.