• Home
  • Over mij
  • Recepten
    • Ontbijt/Lunch
    • Maaltijden
    • Desserts
    • Salades
    • (Borrel)snacks
    • Smeersels, dips & sausjes
    • Drankjes
  • Eef’s bakkerij
    • Taarten
    • Koekjes
    • Cake
    • No bake
    • Overig zoet
    • Brood
    • IJs
    • Vegan lekkers
  • Eefsfoodclub
  • Blog
    • Persoonlijk
    • Eef test
    • Weekoverzichten
    • Ontvangen foodpost
    • Eetdagboeken
    • Eef’s boekenplank
    • Op pad met Eef
    • Horeca tips
  • In de media
  • Zakelijk
  • Eefsfoodmail
  • FAQ
0
Eefsfood
  • Home
  • Over mij
  • Recepten
    • Ontbijt/Lunch
    • Maaltijden
    • Desserts
    • Salades
    • (Borrel)snacks
    • Smeersels, dips & sausjes
    • Drankjes
  • Eef’s bakkerij
    • Taarten
    • Koekjes
    • Cake
    • No bake
    • Overig zoet
    • Brood
    • IJs
    • Vegan lekkers
  • Eefsfoodclub
  • Blog
    • Persoonlijk
    • Eef test
    • Weekoverzichten
    • Ontvangen foodpost
    • Eetdagboeken
    • Eef’s boekenplank
    • Op pad met Eef
    • Horeca tips
  • In de media
  • Zakelijk
  • Eefsfoodmail
  • FAQ
Logo
0
Logo
Bakrecepten Recepten

Luchtige citroen maanzaad cake met glazuur

Eefje
2 reacties
22 mei 2020
Luchtige citroen maanzaad cake met glazuur

Citroencake glazuur

De zomer is in aantocht en daar past deze frisse en luchtige citroen maanzaad cake met glazuur heel goed bij! Het is geen volvette boeren cake maar juist heel licht en gemaakt met alleen een beetje zonnebloemolie. De cake is lekker om zo te eten maar je kunt het ook heel goed gebruiken als basis voor een mooie taart. Meer ideeën en tips hiervoor kun je vinden onderaan het recept. Veel bakplezier en eet smakelijk alvast!

Puntje luchtige citroen

Voorbereidingstijd15 minutenKooktijd30 minutenTotale tijd3 uur

Dit heb je nodig:
 3 middelgrote eieren
 120 gram zelfrijzend bakmeel
 100 gram kristalsuiker
 50 ml zonnebloemolie
 15 gram maizena
 rasp van 1 middelgrote citroen
 1,5 el maanzaad
 vanille extract
 mespuntje baking soda
 zout
Topping
 100 gram poedersuiker
 1,5 el citroensap
 1,5 el eiwit
Nog meer nodig:
 standmixer met garde
 bolzeef
 siliconen spatel
 hoge springvorm van 18 cm doorsnee
 velletje bakpapier
 fijne (Microplane) rasp

Zo maak je het!
1

Verwarm de oven voor op 175 graden het lucht. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Vet de rand in met een heel klein beetje zonnebloem olie en bestuif dit met wat zelfrijzend bakmeel.

2

Doe de eieren samen met de suiker in de kom van de standmixer. Klop eerst een minuutje op de middelste stand. Klop daarna een paar minuten op de hoogste stand tot je een wit schuimige massa hebt.

3

Zet de machine op de laagste stand en voeg dan het zout en de citroenrasp toe. Giet daarna langzaam de zonnebloemolie erbij. Wanneer dit er doorheen zit zet je de machine uit. Haal het zelfrijzend bakmeel, de baking soda en maizena door een bolzeef. Met de hand spatel je dit + het maanzaad door het schuimige ei mengsel. doe dit rustig, zo blijft het beslag lekker luchtig. Blijf ook niet eindeloos roeren dus doe het efficiënt.

4

Giet dan het luchtige beslag in de vorm. Het rijst nog flink in de oven. Bak de cake gaar in ongeveer 30 minuten en laat 'm vervolgens helemaal afkoelen.

5

Maak dan het glazuur door de poedersuiker te mengen met het eiwit en citroensap. Voeg altijd eerst minder toe, zo zit je nooit met te dun glazuur. Wil je wel echt dun glazuur voeg dan meer eiwit of citroensap toe. Giet het glazuur op de cake en verdeel mooi over de bovenkant.

6

Je kunt de cake gelijk eten of je kunt een paar uur wachten tot het glazuur 'hard' is geworden. Het is een cake met weinig vet dus niet heel erg smeuïg. Wel luchtig en smaakvol. Je kun ervoor kiezen het overige citroensap nog in te koken tot siroop met een beetje suiker. Giet dit dan over de cake voordat je het glazuur erop smeert. Zo wordt de cake wel iets smeuïger.

7

De cake is ook erg geschikt om er bijvoorbeeld twee van te bakken en af te maken als taart met een lekkere roomkaas frosting bijvoorbeeld.

Ingrediënten

Dit heb je nodig:
 3 middelgrote eieren
 120 gram zelfrijzend bakmeel
 100 gram kristalsuiker
 50 ml zonnebloemolie
 15 gram maizena
 rasp van 1 middelgrote citroen
 1,5 el maanzaad
 vanille extract
 mespuntje baking soda
 zout
Topping
 100 gram poedersuiker
 1,5 el citroensap
 1,5 el eiwit
Nog meer nodig:
 standmixer met garde
 bolzeef
 siliconen spatel
 hoge springvorm van 18 cm doorsnee
 velletje bakpapier
 fijne (Microplane) rasp

Aanwijzingen

Zo maak je het!
1

Verwarm de oven voor op 175 graden het lucht. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Vet de rand in met een heel klein beetje zonnebloem olie en bestuif dit met wat zelfrijzend bakmeel.

2

Doe de eieren samen met de suiker in de kom van de standmixer. Klop eerst een minuutje op de middelste stand. Klop daarna een paar minuten op de hoogste stand tot je een wit schuimige massa hebt.

3

Zet de machine op de laagste stand en voeg dan het zout en de citroenrasp toe. Giet daarna langzaam de zonnebloemolie erbij. Wanneer dit er doorheen zit zet je de machine uit. Haal het zelfrijzend bakmeel, de baking soda en maizena door een bolzeef. Met de hand spatel je dit + het maanzaad door het schuimige ei mengsel. doe dit rustig, zo blijft het beslag lekker luchtig. Blijf ook niet eindeloos roeren dus doe het efficiënt.

4

Giet dan het luchtige beslag in de vorm. Het rijst nog flink in de oven. Bak de cake gaar in ongeveer 30 minuten en laat 'm vervolgens helemaal afkoelen.

5

Maak dan het glazuur door de poedersuiker te mengen met het eiwit en citroensap. Voeg altijd eerst minder toe, zo zit je nooit met te dun glazuur. Wil je wel echt dun glazuur voeg dan meer eiwit of citroensap toe. Giet het glazuur op de cake en verdeel mooi over de bovenkant.

6

Je kunt de cake gelijk eten of je kunt een paar uur wachten tot het glazuur 'hard' is geworden. Het is een cake met weinig vet dus niet heel erg smeuïg. Wel luchtig en smaakvol. Je kun ervoor kiezen het overige citroensap nog in te koken tot siroop met een beetje suiker. Giet dit dan over de cake voordat je het glazuur erop smeert. Zo wordt de cake wel iets smeuïger.

7

De cake is ook erg geschikt om er bijvoorbeeld twee van te bakken en af te maken als taart met een lekkere roomkaas frosting bijvoorbeeld.

Luchtige citroen maanzaad cake met glazuur
IngrediëntenAanwijzingen

cake heel citroen

Vooraanzicht citroencake

Puntje eruit citroencake staand

Ook zo dol op citroen? Dan heb ik hier nog een paar lekkere recepten voor je! Wat dacht je van Witte chocolade cheesecake met citroen en pistache, Citroen-passievrucht cheesecake of Citroen kwarktaart met Bastogne-amandelbodem?

Liefs,
Eefje

Cake Citroen Taart
Delen:
geschreven door

Eefje

Hoi ik ben Eefje! Op eefsfood.nl deel ik mijn plezier in koken en bakken graag met jullie. Voornamelijk recepten maar af en toe ook een hotspot, video of persoonlijk stuk. Heb je vragen, opmerkingen of wil je iets anders met mij delen? Stuur gerust een mailtje naar eefje@eefsfood.nl
2 reacties
  1. Patricia

    7 april 2021 15:48

    Hi Eefje, Moet het perse een bolzeef zijn? Ik heb een puntzeef…. Zit hier een verschil in?

    Beantwoord
    1. Eefje

      7 april 2021 20:21

      Puntzeef mag natuurlijk ook. Al lijkt me dat wat onhandiger!

      Beantwoord
Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vorig bericht

Labneh met brood en gegrilde groente

volgend bericht

Zoete courgette koekjes met gember en sinaasappel

Over mij
Eefje met camera

Eefje

Hoi! Ik ben Eefje, 30 jaar en woon in Leiden. Welkom en leuk dat je een kijkje neemt op mijn website.


Girl in a jacket
Dit vind je misschien ook leuk
Red velvet taart
Bakrecepten Recepten Taart

Red velvet taart

2 min leestijd
18 augustus 2015
Luchtige chocoladetaart met krokante bodem
Bakrecepten Recepten Taart

Luchtige chocoladetaart met krokante bodem

1 min leestijd
5 april 2020
Tiramisu shortbread bars
Koekjes Recepten

Tiramisu shortbread bars

4 min leestijd
2 december 2020
Lemon meringue room taart
Bakrecepten Recepten

Lemon meringue room taart

1 min leestijd
28 maart 2020
Karamel-pecan shortbread
Bakrecepten Koekjes Recepten

Karamel-pecan shortbread

1 min leestijd
18 december 2016
Botercrème EEFSFOOD
Recepten Smeersels, dips & sausjes

Zelf maken: witte chocolade botercrème

1 min leestijd
17 februari 2017

eefsfood

📍Leiden
👩🏻‍🍳Bakt vooral zoet, eet het liefst hartig
💌Zakelijk > eef@highrollersagency.com (geen DM)
🎂Je bak- en decoreerskills upgraden? @eefsfoodclub

Eefje | EEFSFOOD.NL
Op persreis in Portugal en het is te gek😍 Meer Op persreis in Portugal en het is te gek😍 Meer in stories🎥 #eefoppersreis
DAIM CHEESCAKE IN EEN GLAS🤤 ⠀⠀⠀ Dit is ec DAIM CHEESCAKE IN EEN GLAS🤤
⠀⠀⠀
Dit is echt een topper❤️ Niet moeilijk om te maken en een feest om te eten🎉 Dit heb je nodig voor 2 porties:
⠀⠀⠀
Bodem:
➡️3 chocolate chip cookies (65 gram)
➡️8 gram gesmolten roomboter
Vulling:
➡️100 ml slagroom
➡️75 gram roomkaas
➡️1,5 el suiker
➡️1/2 tl vanillepasta- of extract
Topping:
➡️40 gram slagroom
➡️40 gram melkchocolade
➡️5 Daims fijngehakt + 1 als topping
⠀⠀⠀
Verkruimel de koeken, het is lekker als er nog een beetje structuur in zit. Ik heb dus geen keukenmachine gebruikt, maar een zipzakje. Hier deed ik de koekjes in en heb ik kapot gemept met een deegroller. Meng dit met de gesmolten boter er verdeel over de glaasjes.
⠀⠀⠀
Klop de slagroom samen met de suiker en vanille tussen lobbig en stijf in. Roer de roomkaas los (ik heb een simpel supermarkt huismerk gebruikt die wel lekker stevig was). Voeg deze toe aan de slagroom en klop even op hoge stand zodat je een glad en dik mengsel hebt. Hiervoor gebruikte ik een staafmixer met garde opzetstuk. Verdeel over de koekkruimels.
⠀⠀⠀
Verhit de slagroom in een steelpan, zet het vuur uit en voeg dan de chocolade toe. Laat even staan zodat het smelt. In de tussentijd hak je de Daims in stukjes. Voeg deze aan het chocolade mengsel toe. Roer er doorheen en verdeel dit op de cheesecake laag (zorg dat dit mengsel niet te warm is). Zet de glazen in de koelkast.
⠀⠀⠀
Na een half uurtje kunnen je ze al eten, maar ze zijn nog lekkerder na een dag staan. Je kunt ze dus heel goed voorbereiden, ook al 2-3 dagen van tevoren!
⠀⠀⠀
Sla jij het recept op?✅
⠀⠀⠀
#eefsfood #daim #cheesecake #koekkruimels #slagroom #roomkaas #toetje #chocolade #makingofreel #dessert #foodienl #receptenpagina #zoetrecept #ganache #daimcheesecake
MAKKELIJKE HALLOUMI BURGERS🍔 ⠀⠀⠀ Koken op MAKKELIJKE HALLOUMI BURGERS🍔
⠀⠀⠀
Koken op een boot; aflevering 2🎥 Hier op de boot heb ik geen overvolle kast met smaakmakers, dus af en toe moet ik even m’n best doen om met simpele dingen toch gewoon echt wel iets héél lekkers op tafel te zetten. En dat lukte😍
⠀⠀⠀
Voor 2 burgers:
2 (hamburger) broodjes
225 gram halloumi
2 handjes ijsbergsla
1 tomaat, in plakken
1 (rode) ui, in halve ringen
1 el mayonaise
1 el Griekse yoghurt
1 el harissa
Rasp van een halve citroen
1/2 teentje knoflook geraspt
Peper & zout
Klontje boter + 2 el water + 1 tl honing
⠀⠀⠀
Snijd de broodjes doormidden en rooster deze kort in een droge koekenpan, leg apart.
⠀⠀⠀
Doe dan wat boter in de pan om de uien in te bakken. Voeg na een paar minuten 2 el water en 1 tl honing toe. Roer door, laat ze even smoren, dan bakken en zet apart in een bakje.
⠀⠀⠀
Doe dan wat olie of boter in de pan, en snijd het blok halloumi doormidden (je hebt ook ronde kant en klare burger hallumi stukken, maar die waren op). Bak aan allebei de kanten mooi goudbruin op middelhoog vuur🔥
⠀⠀⠀
Ondertussen maak je het sausje en snijd je de tomaten in plakjes (& sla als dat nodig is).
⠀⠀⠀
Smeer de broodjes in met het harissasausje, een handje sla, de tomaat, halloumi, uien en extra saus. Broodje erop en aanvallen maar😍
⠀⠀⠀
Hou jij ook van dit soort simpele recept? Sla ‘m dan op voor later✅ Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!
⠀⠀⠀
#eefsfood #makkelijkrecept #kaas #halloumiburger #ijsbergsla #makingofreel #roosteren #broodje #foodienl #receptenpagina #halloumi #bootkokenmeteef #eefsbootfood #eefsbootleef
MINI DAGVLOG 1 JUNI📅🎥 ⠀⠀⠀ Door jullie MINI DAGVLOG 1 JUNI📅🎥
⠀⠀⠀
Door jullie leuke reacties op de vorige dagvlog én omdat ik het zelf leuk vind om te maken; hierbij mijn tweede mini dagvlog🎉 Hieronder vind je een beetje toelichting👇🏻
⠀⠀⠀
Ik werd wakker op de boot en liet me even overvaren naar m’n auto. Ochtendje vrijwilligerswerk bij @vogelasielleiden 👉🏻 het baby vogel seizoen is ÁÁN. Hartstikke druk dus en de uren vlogen voorbij! Voeren, voeren, voeren, schoonmaken, voeren, voeren, voeren en nog eens voeren🦆
⠀⠀⠀
Daarna ging ik even langs bij mijn vader, hij had een gave Ouwe Dibbes plank voor mij gemaakt❤️ Eenmaal thuis haalde ik een pakketje op en snackte ik onderweg een appel & kaascroissant🥐 Daarna dook ik achter mijn laptop om een deadline compleet te maken en op te sturen💻 Toen filmde ik nog een Reel voor een heerlijke toetje, die ik snel zal delen🍪
⠀⠀⠀
Ik hees mezelf in een gezellig jurkie en sprong op de fiets richting @detuinvandesmid 🌿 Zij hebben komende zomer nu ook een avondmenu en ik was uitgenodigd om te komen proeven. Mijn lieve 1+ kon last minute helaas niet mee. Ik wilde eerst cancelen, maar toen besloot ik gewoon lekker alleen te gaan🔥 Het was echt heel erg lekker en ook volledig plantaardig (dat zou je niet zeggen). Je kunt kiezen uit 3, 4- of 5 gangen✅ Top locatie📍 Vette aanrader! Dat gerecht met knolselderij was echt ge-wel-dig!!
⠀⠀⠀
Eenmaal thuis, chill kleding aan, spullen gepakt en stapte ik weer in de auto, terug naar de boot❤️ Lekker met een nieuw boekje van mijn favoriet puzzel😴
⠀⠀⠀
Dat was mijn dag! Hoe was die van jou? Liefs!
⠀⠀⠀
#eefsdagvlog #kijkjeinmijnleven #eefsbootleef #alleenuiteten #goodfood #japansepuzzel
GROENE SALADE MET VIJGEN EN GEITENKAAS🤍
⠀⠀⠀
adv - Yes, het is volop salade tijd! Zoals je weet ben ik er dol op. Vandaag heb ik een nieuw recept voor je🥗 een frisse groene salade met gegrilde vijgen, tomaat, avocado, ingelegde rode ui, geroosterde pecannoten en geitenkaas pearls van @bettinegeitenkaas 🐐
⠀⠀⠀
Deze salade is voor 4-5 personen is als bijgerecht en dit heb je nodig;
➡️75 gram gemengde groene sla
➡️100 gram cherrytomaten, in partjes
➡️75 gram Bettine geitenkaas pearls
➡️1/2 avocado, in plakjes
➡️4 vijgen, gehalveerd
➡️1/2 ingelegde rode ui
➡️1 flinke hand geroosterde pecannoten
Dressing:
➡️2 el olijfolie
➡️2 el balsamicoazijn
➡️1 el honing
➡️1 flinke tl grove mosterd
➡️Mespuntje knoflookpoeder
➡️Peper & zout
⠀⠀⠀
Ingelegde rode ui kun je kant en klaar kopen maar je kunt het ook zelf maken. Snijd de uien dan in halve ringen, doe in een potje en voeg daar 50/50 water/azijn en een schep suiker aan toe. Laat minimaal een paar uur staan voor gebruik. Tip; zorg dat je dat standaard in je koelkast hebt staan. Want het is bij zoveel lekker🙌🏻
⠀⠀⠀
Halveer de vijgen en smeer deze met een klein beetje olijfolie in. Verhit een grillpan en leg ze daar op tot je van die mooie grill streepjes hebt, de pecannoten rooster je. 4-5 minuten op 180 graden in de airfryer gaat het snelst👌🏻
⠀⠀⠀
De dressing maak je door simpelweg alles door elkaar te schudden in een afsluitbaar flesje. Dit kun je eroverheen gieten of apart zetten zodat iedereen zelf kan doseren. De rest spreekt voor zich💚 Eet smakelijk🙌🏻
⠀⠀⠀
Ps; iedereen die een reactie achterlaat maakt kans op een compact Bastard barbecue🔥 Er worden er 2 weggegeven onder alle reacties van mijn mede #cheesysummerday collega’s😍
⠀⠀⠀
Sla jij het recept op voor later?✅ Daar ga je de hele zomer plezier van hebben☀️
⠀⠀⠀
In samenwerking met Bettine
⠀⠀⠀
#eefsfood #bettinegeitenkaas #salade #groenesla #tomaat #avocado #kaas #makingofreel #foodienl #rodeui #makingofreel #kaas #bettine #buitenkoken #gegrildevijgen
DE PERFECTE MONCHOUTAART😍 ⠀⠀⠀ Zoek niet v DE PERFECTE MONCHOUTAART😍
⠀⠀⠀
Zoek niet verder, deze moet je hebben🍒 No bake en extra lekker door een romig en smaakvol ingrediënten die ook nog eens voor wat extra stevigheid zorgt👩🏻‍🍳
⠀⠀⠀
Ook maken? Ga naar eefsfood.nl en zet monchoutaart in de zoekbalk. Zo kun je ‘m makkelijk vinden🔎
⠀⠀⠀
Ook groot liefhebber van monchoutaart! Laat van hooooooren👇🏻 Sla ‘m gelijk even op✅
⠀⠀⠀
Fijne weekend! Liefs, Eef😙
⠀⠀⠀
#eefsfood #monchoutaart #kersen #roomkaas #bastognebodem #slagroom #nobakerecept #taart #foodienl #foodblog #kersenuitblik
Laad meer... Volg op Instagram
Privacybeleid. Copyright © Eefsfood
Met ♡ ontworpen door Studio Citypaper
Logo
  • Algemene voorwaarden
  • Cookiestatement
Logo
  • Home
  • Over mij
  • Recepten
    • Ontbijt/Lunch
    • Maaltijden
    • Desserts
    • Salades
    • (Borrel)snacks
    • Smeersels, dips & sausjes
    • Drankjes
  • Eef’s bakkerij
    • Taarten
    • Koekjes
    • Cake
    • No bake
    • Overig zoet
    • Brood
    • IJs
    • Vegan lekkers
  • Eefsfoodclub
  • Blog
    • Persoonlijk
    • Eef test
    • Weekoverzichten
    • Ontvangen foodpost
    • Eetdagboeken
    • Eef’s boekenplank
    • Op pad met Eef
    • Horeca tips
  • In de media
  • Zakelijk
  • Eefsfoodmail
  • FAQ
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief
0
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees er hier meer over: cookiestatement
ik ga akkoord