Recepten

3 x infused olijfolie met Bertolli

Kruiden close up

Vandaag een recept met iets dat super leuk en eenvoudig is om te maken en vervolgens weg te geven. Namelijk, infused olijfolie. Hiervoor gaan we aan de slag met Bertolli extra vergine originale en Bertolli balsamico. De balsamico komt exclusief uit Modena, Italië. Een houtgerijpte azijn met de zoetheid van druiven.

Je kunt zelf eindeloos veel variaties bedenken maar ik wil je alvast op weg helpen met 3 eenvoudige voorbeelden. De olijfolie heeft wel even de tijd nodig om de smaken op te nemen dus ze zijn niet allemaal gelijk klaar voor gebruik. Olie met harde kruiden zoals tijm en rozemarijn kun je langer bewaren dan met zachte kruiden zoals basilicum of dragon. Olijfolie is naast lekker ook een gezonde smaakmaker. 

Bertolli flessen

Wist je bijvoorbeeld dat de onderkant van deze olijfolie fles dezelfde vorm heeft als het dorpsplein in Lucca, Italië? Al meer dan 150 jaar geleden had Francesco Bertolli hier zijn eerste winkeltje. Dit soort weetjes achter bepaalde merken vind ik altijd heel leuk om te weten. 

Olie flesjes staand

Voor deze recepten heb je glazen afsluitbare flesjes nodig van ongeveer 250 ml. Kleiner of groter kan natuurlijk altijd. Nou gaat de kwaliteit van extra vergine olijfolie wel sneller achteruit wanneer je doorzichtige flesjes gebruikt. Dit is waarom extra vergine altijd in donkere flessen zit. Maar dan ziet het er natuurlijk minder leuk uit van dan zie je de kruiden of pepers niet. Ik zou persoonlijk dus eerder voor dit of kleiner kiezen dan groter. 

Chili-olie 

Nodig:
• 250 ml Bertolli extra vergine originale
• 1 chilipeper, door de helft 
• teen knoflook, in plakjes
• steelpan
• glazen flesje
• maatbeker met schenktuit en (optioneel) een trechter

Zo maak je het!
Zet de steelpan op laag vuur en laat de pan even heet worden. Doe dan de plakjes knoflook ik de pan. Omdat ze nu goed hitte meekrijgen komt er gelijk wat meer smaak en geur vanaf. Voeg na ongeveer 2 minuten de olijfolie en chilipeper toe. Laat het vuur nog een minuut of vijf aan staan. De olie moet niet koken maar wel daar tegenaan zitten. Zet het vuur vervolgens uit. Laat de olie afkoelen en giet het dan in een flesje. Voeg daar ook de peper en knoflook aan toe. Laat zeker 3 weken staan voor gebruik.

Kruiden-balsamico olie 

Nodig:
• 150 ml Bertolli extra vergine
• 50 ml Bertolli aceto balsamico
• 2 takjes rozemarijn 
• 4 takjes tijm
• maatbeker met schenktuit 

Zo maak je het!
Doe eerst de takjes kruiden in het flesje. Giet dan de olijfolie erbij gevolgd door de balsamico. Doe de dop erop en laat minimaal 2 weken staan voor een lekkere kruidensmaak (hoe langer hoe beter).

Basilicum olie 

Nodig:
• 250 ml Bertolli extra vergine
• 20 middelgrote basilicum blaadjes 
• halve teen knoflook 
• staafmixer 
• maatbeker met schenktuit 

Zo maak je het!
Doe 50 ml olijfolie samen met de knoflook en basilicum in de maatbeker. Pureer dit glad met de staafmixer. Voeg dan de overige olie toe en schenk dit in een flesje. Gelijk lekker over de salade bijvoorbeeld!

Olie bovenaf

De infused olijfolie welke je zelf hebt gemaakt zijn lekker over eenvoudige salades, pasta gerechten, over de rand van je pizza of om een lekker stuk brood in te dippen samen met wat grove zout flakes.

Deze recepten zijn gemaakt in samenwerking met eatertainment.nl en Bertolli.

Liefs,
Eefje

2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet weergegeven.

Je winkelmandje is nog leeg.