Blog

Eef’s boekenplank #5 | An An – Mai Nguyen

Zoete aardappel nestjes

Leuk dat je een kijkje komt nemen bij één van mijn nieuwste rubrieken ‘Eef’s boekenplank’. Vandaag staat het An An (aan tafel) van Mai Nguyen in de spotlight. Op de dag dat hij uitkwam heb ik hem gelijk besteld. Zoals je in de eerste boekenplank editie hebt kunnen lezen ben ik he-le-maal geen kookboeken persoon! Ik koop ze dan ook zelden. Maar voor het boek van Mai maak ik héél graag een uitzondering!

Ik vind het prachtig en leuk om er doorheen te bladeren maar vervolgens kook ik er zelden tot nooit uit. En dat vind ik stom dus daar gaan we verandering in brengen. Naast dat ik dit leuk vind om te doen gebruik ik deze rubriek dus ook een beetje als stok achter de deur. En wil ik mezelf af en toe eens gaan uitdagen om iets te koken of bakken wat ik nog nooit eerder (naar tevredenheid) heb klaargemaakt. Aan de hand van een aantal punten wil ik jou ook van meer informatie voorzien over het desbetreffende boek.

Eerste indruk 

Mooi! Je hebt echt wat in handen en de glimmende rode letters op de voorkant trekken lekker de aandacht. het boek staat vol kleurrijke plaatjes maar ook foto’s van vroeger. Leuk feitje, het is Mai’s zoon die op de cover van het boek staat. Lijkt mij bijzonder voor hem en heel leuk voor Mai om dat zo te kunnen doen.

Close up an an

Dit kun je in het boek vinden

Vietnamese familierecepten! Het boek staat vol met kleurrijke en verse ingrediënten. Mai is geboren in Vietnam maar heeft daarna ook nog op talloze plekken gewoond. Het boek begint dan ook met Mai’s levensverhaal in het kort. Ik zit dat dus echt met open mond te lezen. Ik kan me er zo niks bij voorstellen. Ik ben 1 keer in mijn leven verhuisd even voor het contrast. Je kunt je dus wel voorstellen dat Mai haar smaakpalet gigantisch is. En ik kan uit ervaring vertellen dat het geweldig is om bij haar aan te mogen schuiven. 

De indeling

Je begint dus met het verhaal van Mai. Nu ken ik Mai persoonlijk dus is het wellicht extra interessant. Maar als je Mai niet kent weet ik zeker dat je dit ook een mooi verhaal vindt. In het boek wisselen recepten af met verhalen, uit de verhalen leer je ook nog echt feitjes over de Vietnamese cultuur. Er wordt ook verwezen naar pagina’s welke saus/dressing je het beste kunt maken bij welk gerecht. En ook wat je het beste bij elkaar kunt eten. Het zijn dus volledige gerechten maar ook bijgerechten en je kunt er ook een aantal zoete recepten in vinden. 

1 aardappel nestje

Aan wie zou je dit boek kado doen?

Aan mensen die van koken houden en dol zijn op Vietnamees eten. En die zich niet laten afschrikken door een ingrediënt dat niet overal voor het grijpen ligt en/of heel graag een bezoekje brengt aan de toko. En niet onbelangrijk, aan personen die ook graag de tijd neemt om te koken. Dan heb je echt een topmatch!

Ingrediënten 

Volgens Mai zijn het over het algemeen recepten zonder moeilijk ingrediënten. Ik ben dat zeker met haar eens maar toch merk ik dat ik het daar weleens van af laat hangen. Als ik speciaal voor iets naar de toko moet laat ik het vaak al zitten. Maar dat ben ik, dus dat is niet heel representatief. Ik heb wel mijn thuis assortiment uitgebreid met wat ingrediënten die veel in het boek voorkomen. 

Binnenkant boek

Waarom dit recept gekozen?

Heel simpel; omdat ik hiervan bijna alle ingrediënten in huis had. En daarbij omdat het me natuurlijk gewoon mega lekker leek. Krokante zoete-aardappelnestjes met garnalen. En dat bleek! Nondeju! Ik nam een hap en dacht alleen maar ‘ahhhh dit is echt zó zó zó lekker, ik wil meer meer meer!’. Als ik iets maak uit een ‘andere keuken’ en het smaakt als iets wat ik ook een een restaurant zou willen of verwacht ben ik helemaal blij! Dat was zeker het geval. Ik heb nog wel wat (zelfverzorgende) schoonheidsfoutjes in het recept. Ik kon bijvoorbeeld niet gemakkelijk rijstebloem vinden en heb het met gewone bloem gedaan, ik weet dat het dan minder knapperig wordt. Ook ging ik ‘mis’ met de saus, ik dacht namelijk dat ik vissaus in huis had. Not! Dit heb ik opgelost met een beetje sojasaus en verder heb ik wel de verhoudingen van het recept aangehouden. Ook heb ik mijn aardappel geraspt en dat waren hele korte kleine stukjes geworden. Voor een luchtiger resultaat had ik ze door de spirelli moeten halen. Ondanks dat allemaal was het echt súper lekker, ik was er helemaal trots op! Hierna wil ik heel graag de gember kip maken en de klassieke loempia’s. 

frituur de koekjes

Win een exemplaar van An An!

Ik mag 1 exemplaar weggeven! De actie loopt via mijn Instagram. daar kun je ook lezen hoe je kunt deelnemen. Aanstaande zondag 3 mei maak ik de winnaar bekend en stuur ik hem of haar een berichtje! 

An An winnen

Mocht het nog niet duidelijk zijn? An An, is een dikke aanrader!

Liefs,
Eefje

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.