Bakrecepten

Luchtige chocoladetaart met krokante bodem

Chocomousse taart hori

Jullie hebben mij al vaker horen zeggen dat ik niet zo dol ben op chocoladetaart. Dat is nog steeds het geval, met een kleine uitzondering daar. Zoals deze luchtige chocoladetaart met krokante bodem. Nog steeds niet mijn eerste keus maar stiekem toch wel heel lekker, al ie dan toch voor je neus staat.

Puntje choco taart zijkant

Het is in principe geen taart met moeilijk ingrediënten of apparatuur. Het lastigst is de ganache laag die je er als laatst overheen giet. Mocht je dit uiteindelijk niet zien zitten. Gebruik dan ongeveer 1/4de van de topping en giet deze op de taart wanneer hij nog in de vorm zit. Zo heb je toch een ganache top laagje. Gebruik echt de (noten) cruesli want die maakt de bodem heel krokant. Je kunt ook andere koekjes gebruiken, de bodem zal dan zachter zijn.

puntjes chocoladetaart

Prep Time45 minsTotal Time5 hrs
Dit heb je nodig (10-12 personen)!
Bodem:
 120 gram noten cruesli
 80 gram Oreo's
 50 gram roomboter
Mousse:
 500 ml slagroom
 250 gram melkchocolade
 50 gram pure chocolade
 100 ml eiwit (vers of uit een pakje 'two chicks')
 2 el kristalsuiker
 1,5 el vanille pasta of extract
Topping:
 150 gram extra pure chocolade 70%
 200 a 250 ml slagroom
 3 el choco crisp parels of iets anders kleins dat je lekker vindt
Nog meer nodig:
 springvorm 18 cm
 velletje bakpapier
 handmixer
 acetaatfolie
 steelpan
 siliconen spatel
 mengkom
 keukenmachine
Zo maak je het!
1

Begin met het smelten van de chocolade. Dit kan au bain Marie of in de magnetron. Het is handig om deze zou koud mogelijk maar nog wel vloeibaar te verwerken. Dus als het gesmolten is zet je het even weg en roer je er af toen doorheen.

2

Maal dan de Oreo's en cruesli fijn in de keukenmachine. Smelt de boter en voeg deze toe. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en stort hier de koekkruimels in. Druk het het gelijkmatig en goed aan. Voorzie de binnenkant van de vorm dan ook met een laagje acetaatfolie. Dit werkt echt super fijn. Mocht je dit niet hebben of willen kopen, gebruik dan bakpapier om dit te doen. Het zou ook zonder kunnen eventueel. Dan moet je het later lossnijden van de vorm met een heet mesje.

3

Klop eiwitten stijf met een eetlepel suiker. Klop de slagroom lobbig met een eetlepel suiker en de vanille. Giet al roerend de chocolade door het eiwit heen. De dikke mousse die je dan overhoudt giet je vervolgens als mixend bij de slagroom. Roer goed door met een spatel, zo heb je een super luchtig en smaakvolle chocolademousse.

4

Giet dit vervolgens in de vorm en zorg dat je het glad afstrijkt mocht dit niet uit zichzelf gebeuren. Zet de taart voor minstens 3 uur in de koelkast (het liefst nog iets langer).

5

Verwarm de slagroom in een steelpan tot het bijna kookt. Zet het vuur dan uit en voeg de chocolade toe. Laat dit voor 5 minuten staan. Roer het dan tot een mooie gladde gietbare ganache. Ook dit wil je zo koud mogelijk over de taart gieten (anders kan de mousse smelten). De ganache wordt altijd iets dikker wanneer het afkoelt. Houd daar dus rekening mee. Voeg eventueel nog meer slagroom toe.

6

Ik vind dat de kwaliteit van chocolade invloed heeft op de dikte van je ganache. Zorg dus dat je wat extra slagroom in huis hebt om de ganache nog wat te verdunnen. Hier moet je gevoel een beetje bij komen kijken. Het moet dun genoeg zijn zodat het mooi uitvloeit en het ook weer dik genoeg zodat er wel een mooi laagje blijft hangen.

7

Je gaat sowieso ganache overhouden maar je hebt dit volume nodig om het er royaal overheen te kunnen gieten.

8

Het beste kun je de taart op een bakrooster zetten en dit rooster weer op een schone bakplaat. Zo zit je aanrecht niet onder de ganache. En kun je het overige zo weer in een bakje gieten om eventueel nog voor iets anders te gebruiken.

9

Als je genoeg ruimte hebt in je vriezer maak dan een mooi plekje vrij voor de taart. Zet hem dan na het gieten direct in een vriezer voor een kwartier. In de vriezer stopt het uitlopen sneller dan in de koelkast. Geen ruimte of geen vriezer? Dan moet ik gewoon in de koelkast voor zeker een uurtje. Plak dan een randje lekkers op de taart. Ik heb crispy chocoparels gebruikt, Hazelnoot nougatine zou ook lekker zijn! Daarna kun je super strakke punten snijden met een groot koksmes die je eerst even opwarmt onder de hete kraan en vervolgens afdroogt. GENIET!

Ingredients

Dit heb je nodig (10-12 personen)!
Bodem:
 120 gram noten cruesli
 80 gram Oreo's
 50 gram roomboter
Mousse:
 500 ml slagroom
 250 gram melkchocolade
 50 gram pure chocolade
 100 ml eiwit (vers of uit een pakje 'two chicks')
 2 el kristalsuiker
 1,5 el vanille pasta of extract
Topping:
 150 gram extra pure chocolade 70%
 200 a 250 ml slagroom
 3 el choco crisp parels of iets anders kleins dat je lekker vindt
Nog meer nodig:
 springvorm 18 cm
 velletje bakpapier
 handmixer
 acetaatfolie
 steelpan
 siliconen spatel
 mengkom
 keukenmachine

Directions

Zo maak je het!
1

Begin met het smelten van de chocolade. Dit kan au bain Marie of in de magnetron. Het is handig om deze zou koud mogelijk maar nog wel vloeibaar te verwerken. Dus als het gesmolten is zet je het even weg en roer je er af toen doorheen.

2

Maal dan de Oreo's en cruesli fijn in de keukenmachine. Smelt de boter en voeg deze toe. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en stort hier de koekkruimels in. Druk het het gelijkmatig en goed aan. Voorzie de binnenkant van de vorm dan ook met een laagje acetaatfolie. Dit werkt echt super fijn. Mocht je dit niet hebben of willen kopen, gebruik dan bakpapier om dit te doen. Het zou ook zonder kunnen eventueel. Dan moet je het later lossnijden van de vorm met een heet mesje.

3

Klop eiwitten stijf met een eetlepel suiker. Klop de slagroom lobbig met een eetlepel suiker en de vanille. Giet al roerend de chocolade door het eiwit heen. De dikke mousse die je dan overhoudt giet je vervolgens als mixend bij de slagroom. Roer goed door met een spatel, zo heb je een super luchtig en smaakvolle chocolademousse.

4

Giet dit vervolgens in de vorm en zorg dat je het glad afstrijkt mocht dit niet uit zichzelf gebeuren. Zet de taart voor minstens 3 uur in de koelkast (het liefst nog iets langer).

5

Verwarm de slagroom in een steelpan tot het bijna kookt. Zet het vuur dan uit en voeg de chocolade toe. Laat dit voor 5 minuten staan. Roer het dan tot een mooie gladde gietbare ganache. Ook dit wil je zo koud mogelijk over de taart gieten (anders kan de mousse smelten). De ganache wordt altijd iets dikker wanneer het afkoelt. Houd daar dus rekening mee. Voeg eventueel nog meer slagroom toe.

6

Ik vind dat de kwaliteit van chocolade invloed heeft op de dikte van je ganache. Zorg dus dat je wat extra slagroom in huis hebt om de ganache nog wat te verdunnen. Hier moet je gevoel een beetje bij komen kijken. Het moet dun genoeg zijn zodat het mooi uitvloeit en het ook weer dik genoeg zodat er wel een mooi laagje blijft hangen.

7

Je gaat sowieso ganache overhouden maar je hebt dit volume nodig om het er royaal overheen te kunnen gieten.

8

Het beste kun je de taart op een bakrooster zetten en dit rooster weer op een schone bakplaat. Zo zit je aanrecht niet onder de ganache. En kun je het overige zo weer in een bakje gieten om eventueel nog voor iets anders te gebruiken.

9

Als je genoeg ruimte hebt in je vriezer maak dan een mooi plekje vrij voor de taart. Zet hem dan na het gieten direct in een vriezer voor een kwartier. In de vriezer stopt het uitlopen sneller dan in de koelkast. Geen ruimte of geen vriezer? Dan moet ik gewoon in de koelkast voor zeker een uurtje. Plak dan een randje lekkers op de taart. Ik heb crispy chocoparels gebruikt, Hazelnoot nougatine zou ook lekker zijn! Daarna kun je super strakke punten snijden met een groot koksmes die je eerst even opwarmt onder de hete kraan en vervolgens afdroogt. GENIET!

Luchtige chocoladetaart met krokante bodem

Punt uit taart choco

puntje strak van voren

Liefs,
Eefje

6 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet weergegeven.

Je winkelmandje is nog leeg.