Bakrecepten

Plaatkoek met rood fruit (vegan)

vegan plaatkoek

Normaalgesproken bak ik eigenlijk altijd met roomboter. Ik was toch ook wel eens benieuwd of dit ook met een plantaardige olie en zonder ei zou kunnen. Dat is dus gelukt en dit maakt het recept gelijk vegan proof! Niet zo’n fan van rood fruit? Geen probleem je kun eigenlijk al het fruit gebruiken dat je lekker vindt. Perzik/sinaasappel of misschien wel mango/passievrucht. Hoe je deze plaatkoek met rood fruit (vegan) maakt vertel ik je nu!

fruit koek staand

Prep Time30 minsCook Time40 minsTotal Time2 hrs
Dit heb je nodig (9 personen):
 350 gram zelfrijzend bakmeel
 160 ml zonnebloemolie
 100 gram kristalsuiker
 50 gram rietsuiker (heb je dit niet? vervang dan door kristalsuiker)
 rasp van 1 limoen
 2 mespuntjes baking soda
 snuf zout
Vulling:
 400 gram gemengd rood fruit (diepvries of vers)
 30 gram maizena
 8 gram vanillesuiker (1 zakje)
 sap van een kwart limoen
 2 el kokosrasp
 2 el havermout
Nog meer nodig:
 vierkante bakvorm van 18 bij 18 cm (20 bij 20 kan ook)
 velletje bakpapier
 mengkom
 spatel
 poedersuiker + zeefje
 2 el amandelschaafsel
 spuitzak (optioneel)
Zo maak je het!
1

Verwarm de oven voor op 185 graden hete lucht. Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier.

2

Maak het deeg door alle ingrediƫnten hiervoor door elkaar te meng. Dit kan met een mixer met deeghaken maar met de hand of een spatel gaat het ook prima. als je normaal altijd met boter bakt is dit een beetje een gek deeg.

3

Het blijft slap maar het plakt niet. Druk het een beetje plat en verdeel de helft van het deeg op de boden van de vorm. Dit kun je heel makkelijk gelijkmatig met de vingers doen.

4

Meng dan het fruit door elkaar. Ik gebruikte een mix van aardbeien, bramen, blauwe bessen, frambozen en kersen. Je kunt ook 1 bepaald fruit hiervoor kiezen. Of neem geel fruit zoals perzik (uit blik) en partjes sinaasappel (ik noem maar een voorbeeld).

5

Snijd de bramen door de helft en de aardbeien in blokjes. Meng dit met het andere fruit, de vanillesuiker, maizena en het limoensap.

6

Strooi de havermout en kokosrasp op de nog ongebakken koekbodem in de de vorm. Dit is qua smaak lekker maar het vangt ook wat vocht op dat uit het fruit komt. Verdeel het fruitmengsel dan ook over de koekbodem.

7

Het deeg is zodanig slap dat je het zelfs op kunt spuiten. Ik heb dat gedaan om een raster te maken. Mocht je geen spuitzak in huis hebben kun je ook gewoon allemaal stukjes deeg los plukken en deze over het fruit verdelen.

8

Bak de koek eerst voor 30 minuten. Strooi er dan wat amandelschaafsel overheen en bak de koek vervolgens nog 5 tot 10 minuten. Haal de koek uit de oven en laat deze volledig afkoelen voor je hem uit de vorm haalt. Maak af met wat poedersuiker en snijd er 9 vierkantjes van. Eet smakelijk!

Ingredients

Dit heb je nodig (9 personen):
 350 gram zelfrijzend bakmeel
 160 ml zonnebloemolie
 100 gram kristalsuiker
 50 gram rietsuiker (heb je dit niet? vervang dan door kristalsuiker)
 rasp van 1 limoen
 2 mespuntjes baking soda
 snuf zout
Vulling:
 400 gram gemengd rood fruit (diepvries of vers)
 30 gram maizena
 8 gram vanillesuiker (1 zakje)
 sap van een kwart limoen
 2 el kokosrasp
 2 el havermout
Nog meer nodig:
 vierkante bakvorm van 18 bij 18 cm (20 bij 20 kan ook)
 velletje bakpapier
 mengkom
 spatel
 poedersuiker + zeefje
 2 el amandelschaafsel
 spuitzak (optioneel)

Directions

Zo maak je het!
1

Verwarm de oven voor op 185 graden hete lucht. Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier.

2

Maak het deeg door alle ingrediƫnten hiervoor door elkaar te meng. Dit kan met een mixer met deeghaken maar met de hand of een spatel gaat het ook prima. als je normaal altijd met boter bakt is dit een beetje een gek deeg.

3

Het blijft slap maar het plakt niet. Druk het een beetje plat en verdeel de helft van het deeg op de boden van de vorm. Dit kun je heel makkelijk gelijkmatig met de vingers doen.

4

Meng dan het fruit door elkaar. Ik gebruikte een mix van aardbeien, bramen, blauwe bessen, frambozen en kersen. Je kunt ook 1 bepaald fruit hiervoor kiezen. Of neem geel fruit zoals perzik (uit blik) en partjes sinaasappel (ik noem maar een voorbeeld).

5

Snijd de bramen door de helft en de aardbeien in blokjes. Meng dit met het andere fruit, de vanillesuiker, maizena en het limoensap.

6

Strooi de havermout en kokosrasp op de nog ongebakken koekbodem in de de vorm. Dit is qua smaak lekker maar het vangt ook wat vocht op dat uit het fruit komt. Verdeel het fruitmengsel dan ook over de koekbodem.

7

Het deeg is zodanig slap dat je het zelfs op kunt spuiten. Ik heb dat gedaan om een raster te maken. Mocht je geen spuitzak in huis hebben kun je ook gewoon allemaal stukjes deeg los plukken en deze over het fruit verdelen.

8

Bak de koek eerst voor 30 minuten. Strooi er dan wat amandelschaafsel overheen en bak de koek vervolgens nog 5 tot 10 minuten. Haal de koek uit de oven en laat deze volledig afkoelen voor je hem uit de vorm haalt. Maak af met wat poedersuiker en snijd er 9 vierkantjes van. Eet smakelijk!

Plaatkoek met rood fruit (vegan)

hapje eruit plaatkoek

Liefs,
Eefje

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet weergegeven.

Je winkelmandje is nog leeg.