[vc_row][vc_column width=”2/12″][/vc_column][vc_column width=”8/12″][vc_column_text]
Nou daar is ie dan eindelijk, hét recept van mijn favoriete taart! Dat ik echt dol ben op lemon meringue room taart is niets nieuws. Ik had blijkbaar even (lees: veel te lang) nodig om te bedenken hoe ik dit aan ging pakken.
Regelmatig at ik zo’n taartje bij Proeflokaal Mimi in Voorschoten. Deze gebakjes komen bij Maison Kelder vandaan en ik wilde heel graag dezelfde looks en smaak creëren maar dan voor 6-8 personen. En dat is gelukt! De smaak is echt bijna 1 op 1 te vergelijken en ik ben super blij het recept voor deze lemon meringue room taart eindelijk met je te delen!
Laat je niet afschrikken door de lange lijst ingrediënten. Ik hoop dat ik alle stappen zo goed mogelijk heb opgeschreven. Mocht je iets niet duidelijk zijn stel alsjeblieft je vraag onder dit artikel. Zo kan ik het daar uitleggen en misschien hebben andere daar ook nog iets aan. Veel bak plezier!
Maak eerst het deeg door alle ingrediënten hiervoor bij elkaar te kneden. Dit kan met de hand of in een standmixer (gebruik dan de vlinder). Maak er een bal van en druk dit dan plat en wikkel het in keukenfolie en leg het deeg te rusten in de koelkast (voor 20-30 minuten).
Zet dan het gelatine blaadje te weken in koud water (minimaal 10 minuten). Klop de slagroom stijf en mix hier dan de limoenrasp en lemoncurd doorheen. Doe de twee el slagroom in een steelpan en verhit dit. Voeg dan het blaadje gelatine toe zonder deze uit te knijpen. Roer tot deze is opgelost. Giet dit mengsel al roerend bij het slagroom/lemoncurd mengsel. Smeer een kommetje (11 cm) in met een dun laagje olie en bekleed deze vervolgens met een stukje keukenfolie. Schep hier het mengsel in. Tik het kommetje een paar keer op het aanrecht zodat het er glad in zit. Zet dit dan in de koelkast.
Meng in een keukenmachine de amandelen samen met de suiker en het eiwit tot spijs. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met een beetje zonnebloemolie. Haal het deeg uit de koeling en rol deze precies uit zodat het de bodem van de vorm bedekt (ongeveer 1,5 cm dik). Verdeel in het midden de spijs. Dit kan met de bolle kant van een lepel of met behulp van een spuitzak. Zorg dat je zeker 1,5 cm van de rand verwijderd blijft.
Bak de koekbodem af in een voorwarmde oven van 185 graden hete lucht. Hiervoor heb je 30 tot 35 minuten nodig. Laat vervolgens volledig afkoelen.
Klop het eiwit stijf samen met de poedersuiker. Doe de kristalsuiker en het water in een steelpan (van zo'n 18 cm doorsnee). Breng dit aan de kook op laag vuur en kook dit net zo lang tot de suikersiroop 121 graden is. Zet het schuim in de machine dan weer aan op gemiddelde snelheid. Giet langzaam de suikersiroop erbij tot het pannetje leeg is. Zet de machine dan nog 2 standjes harder en laat draaien voor een minuut of tien. Zet de stand dan laag zodat het nog wel goed blijft mengen en het eiwit schuim af kan koelen.
Na ongeveer twee uur kun je het taartje opbouwen. Haal de citroenmousse voorzichtig uit het kommetje en leg deze dan met folie en al in de palm van je hand. Pak met de andere hand de koekbodem en leg deze met de amandelkant tegen de mousse aan. Draai om en zet neer op het aanrecht. Haal dan voorzicht de folie eraf. Je hebt dan de koekbodem staan met in het midden een bol citroenmousse.
Doe de meringue in een spuitzak waarin een groot (minimaal 6 mm) glad spuitmondje zit. Spuit rondom gladde banen tot bovenop. Pak de gasbrander erbij en voorzie de taart meringue van een mooi bruin laagje.
Bewaar de taart in de koelkast! Persoonlijk vind ik deze taart de volgende- en die dag daarna nóg lekkerder. De koekbodem is dan lekker taai geworden. Wanneer je de taart gelijk aansnijdt is deze nog helemaal krokant. Het is natuurlijk aan jou waar je voor kiest! Eet smakelijk, en ik ben benieuwd of dit nu ook jouw lievelingstaart is?
Ingrediënten
Aanwijzingen
Maak eerst het deeg door alle ingrediënten hiervoor bij elkaar te kneden. Dit kan met de hand of in een standmixer (gebruik dan de vlinder). Maak er een bal van en druk dit dan plat en wikkel het in keukenfolie en leg het deeg te rusten in de koelkast (voor 20-30 minuten).
Zet dan het gelatine blaadje te weken in koud water (minimaal 10 minuten). Klop de slagroom stijf en mix hier dan de limoenrasp en lemoncurd doorheen. Doe de twee el slagroom in een steelpan en verhit dit. Voeg dan het blaadje gelatine toe zonder deze uit te knijpen. Roer tot deze is opgelost. Giet dit mengsel al roerend bij het slagroom/lemoncurd mengsel. Smeer een kommetje (11 cm) in met een dun laagje olie en bekleed deze vervolgens met een stukje keukenfolie. Schep hier het mengsel in. Tik het kommetje een paar keer op het aanrecht zodat het er glad in zit. Zet dit dan in de koelkast.
Meng in een keukenmachine de amandelen samen met de suiker en het eiwit tot spijs. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met een beetje zonnebloemolie. Haal het deeg uit de koeling en rol deze precies uit zodat het de bodem van de vorm bedekt (ongeveer 1,5 cm dik). Verdeel in het midden de spijs. Dit kan met de bolle kant van een lepel of met behulp van een spuitzak. Zorg dat je zeker 1,5 cm van de rand verwijderd blijft.
Bak de koekbodem af in een voorwarmde oven van 185 graden hete lucht. Hiervoor heb je 30 tot 35 minuten nodig. Laat vervolgens volledig afkoelen.
Klop het eiwit stijf samen met de poedersuiker. Doe de kristalsuiker en het water in een steelpan (van zo'n 18 cm doorsnee). Breng dit aan de kook op laag vuur en kook dit net zo lang tot de suikersiroop 121 graden is. Zet het schuim in de machine dan weer aan op gemiddelde snelheid. Giet langzaam de suikersiroop erbij tot het pannetje leeg is. Zet de machine dan nog 2 standjes harder en laat draaien voor een minuut of tien. Zet de stand dan laag zodat het nog wel goed blijft mengen en het eiwit schuim af kan koelen.
Na ongeveer twee uur kun je het taartje opbouwen. Haal de citroenmousse voorzichtig uit het kommetje en leg deze dan met folie en al in de palm van je hand. Pak met de andere hand de koekbodem en leg deze met de amandelkant tegen de mousse aan. Draai om en zet neer op het aanrecht. Haal dan voorzicht de folie eraf. Je hebt dan de koekbodem staan met in het midden een bol citroenmousse.
Doe de meringue in een spuitzak waarin een groot (minimaal 6 mm) glad spuitmondje zit. Spuit rondom gladde banen tot bovenop. Pak de gasbrander erbij en voorzie de taart meringue van een mooi bruin laagje.
Bewaar de taart in de koelkast! Persoonlijk vind ik deze taart de volgende- en die dag daarna nóg lekkerder. De koekbodem is dan lekker taai geworden. Wanneer je de taart gelijk aansnijdt is deze nog helemaal krokant. Het is natuurlijk aan jou waar je voor kiest! Eet smakelijk, en ik ben benieuwd of dit nu ook jouw lievelingstaart is?
Hier heb ik nog een paar lekkere recepten met citroen en meringue:
- Frisse kokos-limoencheesecake met meringue
- Limoen meringue koekjes
- Basisrecept voor meringue kookschuim
- Lemon meringue cheesecake
Liefs,
Eefje
[vc_row][vc_column width=”2/12″][/vc_column][vc_column width=”8/12″][vc_column_text]