Collega en vriendin Marike van Oh My Pie! maakte vorige week een prachtige roze koek taart. Natuurlijk een glutenvrije en iets ‘gezonder’ dan de standaard. Het recept ging door het dak bij haar en ze zei: ‘Jij moet gewoon even een Eef versie maken’. Dit zijn andere woorden voor: gebruik op zijn minst suiker en boter. Nou daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen. Hij lukte gelijk perfect en het is echt verrassend makkelijk om te maken vind ik. Hier is het recept van deze reuze roze koek! Wil je liever een glutenvrije variant maken? Dan verwijs ik je graag door naar het recept van Marike!
Glazuur
Het glazuur kan de looks echt maken of breken. Zo vaak zie ik te dun glazuur voorbij komen. Dat is echt zonde (vind ik). Ik raad echt aan om eiweit te gebruiken dus om heel voorzichtig te werk gegaan. Echt met druppels en niet met scheutjes. Heel vaak is dat net teveel en je hebt super veel poedersuiker nodig om dat dan weer te fixen.
Verrassend lekker
Misschien waren mijn verwachtingen laag maar ik vond de koek echt ónwijs lekker! Qua smaak kwam hij ook echt goed in de buurt van wat je van een roze koek verwacht. Dat komt echt door het amandelmeel en de vanillesuiker. Ik vond ook dat hij dagen lang lekker smeuïg bleef! Dus haast met opeten hoef je zeker niet te maken.
Reuze roze koek
8
puntjes10
minutes25
minutes1
hour30
minutesReuze roze koek. Eenvoudig om te maken en leuk om eventueel als taart te serveren. Ander kleurtje? Dat kan natuurlijk ook. Leef je uit!
ingrediënten
- Beslag:
100 gram amandelmeel
80 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram witte basterdsuiker
20 gram vanillesuiker
2 middelgrote eieren
50 ml (plantaardige)melk
40 gram roomboter, gesmolten
snufje zout
mespuntje baking soda
rasp van een halve limoen
- Glazuur:
175 gram poedersuiker
sap van een halve limoen
2 el (gepasteuriseerd) eiwit
2 el grof gehakte pistachenoten
roze kleurstof (van bijvoorbeeld Wilton of Funcakes). Je kunt ook bietensap of frambozen puree gebruiken.
- Materiaal:
mengkom
springvorm 22 cm
velletje bakpapier
steelpan of magnetron schaaltje
garderasp
Stappen
- Verwarm de oven voor op 170 graden convectie stand (boven en onder warmte). Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier en vet de randen in met een dun laagje boter of olie.
- Doe de eieren, melk en gesmolten roomboter in een mengkom en roer dit los en egaal. Roer dan de suiker, vanillesuiker en het zout er doorheen en voeg dan het zelfrijzend bakmeel, amandelmeel, mespuntje baking soda en limoenrasp toe. Roer dit tot een mooi glad beslag.
- Giet het beslag in de vorm en bak de koek gaar in ongeveer 25 minuten. Snijd daarna met een dun mesje de randen los en laat de koek minstens een uur afkoelen.
- Maak daarna het glazuur aan door de poedersuiker te mengen met het eiwit en limoensap. Breng op kleur naar eigen inzicht met de kleurstof. Schep het glazuur op het midden van de koek en verdeel het met de bolle kant van een eetlepel. Niet helemaal tot het randje want het loopt nog een klein beetje uit. Maak af met pistache nootjes en laat het glazuur even drogen voordat je er een punt uitsnijd. Eet smakelijk!
Ik heb ook nog een keer een lekkere variant met passievruchten glazuur gemaakt. De verhoudingen van het glazuur staat in een artikel met leuke paasrecepten en kun je hier vinden!
Wil je dit recept binnenkort maken? Je kunt het recept met onderstaande foto makkelijk opslaan via Pinterest! Je kunt mij ook volgens op Instagram voor meer recept inspiratie en een kijkje achter de schermen.