(Borrel)snacks

Japanse gyoza (met kip en garnaal)

Gyoza bovenaf

Een jaar of twee geleden at ik voor het eerst een gyoza! Mennn, waar was dat heel mijn leven? Ben er echt dol op nu. Zo belandde het op mijn ‘voortdurend uitstel to cook‘ lijst. Tot ik vorige week bij Mai te gast was. Samen met nog een paar Leidse food freaks was ik uitgenodigd om te komen koken en lunchen in haar studio. Mai kun je kennen van Masterchef Nederland ’16. En later dit jaar komt haar Vietnamese kookboek Ãn Ãn (Aan Tafel) uit. Onder het oog van de expert heb ik dus voor het eerst gyoza’s gemaakt. En dat gaf net even wat ik nodig had om het thuis ook eens klaar te maken. Zonder recept maar met freestyle. Goed geluhukt! Dus ik deel graag het recept met je!

Ingrediënten gyoza bovenaf

Prep Time1 hr 15 minsCook Time15 minsTotal Time1 hr 30 mins
Dit heb je nodig (ongeveer 35 stuks):
 1 pakje ontdooide gyoza vellen (300 gram)
 300 gram kippendij
 125 gram tijgergarnalen
 65 gram (verse) shiitake
 3 bosuitjes (inclusief het groen) fijngehakt
 8 gram vers geraspte gember
 3 el (Tomasu) sojasaus
 1 el sesamolie
 1,5 el oestersaus
 2 tl witte peper
 1 tl zout
 1 teentje knoflook, fijngemalen
 zonnebloemolie (om in te bakken)
Nog meer nodig:
 koekenpan met deksel
 bakje water
 keukenmachine (Magimix)
 soja- of chilisaus
Zo maak je het!
1

Maal eerst de shiitake fijn, daarna de garnalen (medium fijn) en daarna de kippendij tot gehakt.

Schaal met ingrediënten gyoza

2

Doe dit samen met alle andere ingrediënten in een schaal en kneed het door elkaar.

3

Leg een gyoza vel op je handen en maak rondom nat met de top van je wijsvinger.

Gyoza vellen verpakking

4

Schep de vulling in het midden. Zorg ervoor dat je niet teveel vulling neemt want dan komt het er aan de zijkant weer uit tijdens het dichtvouwen. Maar dat merk je vanzelf wel.

Vulling gyoza

5

Ik kan aanraden even een Youtube video te kijken voor de vouw techniek. Mij is dit onlangs live geleerd. Het is minder moeilijk dan het misschien lijkt (vind ik dan) maar het kost zeker wel even tijd!

Gyoza vouwen close up

6

Zet een koekenpan op middelhoog vuur en doe hier een scheutje zonnebloemolie in. Zet er zo'n 10 gyoza's in. Laat de onderkant lichtbruin en krokant bakken. Voeg dan een scheutje water toe, zet het vuur laag en doe de deksel op de pan. Laat dit voor zo'n 6-8 minuten staan garen/stomen. Haal dan de deksel van de pan en bak opnieuw tot de onderkant weer krokant is en het vocht verdampt is. Dit duur bij elkaar zo'n 12-15 minuten.

7

Serveer direct met soja- of chilisaus. GENIETEN!

Ingredients

Dit heb je nodig (ongeveer 35 stuks):
 1 pakje ontdooide gyoza vellen (300 gram)
 300 gram kippendij
 125 gram tijgergarnalen
 65 gram (verse) shiitake
 3 bosuitjes (inclusief het groen) fijngehakt
 8 gram vers geraspte gember
 3 el (Tomasu) sojasaus
 1 el sesamolie
 1,5 el oestersaus
 2 tl witte peper
 1 tl zout
 1 teentje knoflook, fijngemalen
 zonnebloemolie (om in te bakken)
Nog meer nodig:
 koekenpan met deksel
 bakje water
 keukenmachine (Magimix)
 soja- of chilisaus

Directions

Zo maak je het!
1

Maal eerst de shiitake fijn, daarna de garnalen (medium fijn) en daarna de kippendij tot gehakt.

Schaal met ingrediënten gyoza

2

Doe dit samen met alle andere ingrediënten in een schaal en kneed het door elkaar.

3

Leg een gyoza vel op je handen en maak rondom nat met de top van je wijsvinger.

Gyoza vellen verpakking

4

Schep de vulling in het midden. Zorg ervoor dat je niet teveel vulling neemt want dan komt het er aan de zijkant weer uit tijdens het dichtvouwen. Maar dat merk je vanzelf wel.

Vulling gyoza

5

Ik kan aanraden even een Youtube video te kijken voor de vouw techniek. Mij is dit onlangs live geleerd. Het is minder moeilijk dan het misschien lijkt (vind ik dan) maar het kost zeker wel even tijd!

Gyoza vouwen close up

6

Zet een koekenpan op middelhoog vuur en doe hier een scheutje zonnebloemolie in. Zet er zo'n 10 gyoza's in. Laat de onderkant lichtbruin en krokant bakken. Voeg dan een scheutje water toe, zet het vuur laag en doe de deksel op de pan. Laat dit voor zo'n 6-8 minuten staan garen/stomen. Haal dan de deksel van de pan en bak opnieuw tot de onderkant weer krokant is en het vocht verdampt is. Dit duur bij elkaar zo'n 12-15 minuten.

7

Serveer direct met soja- of chilisaus. GENIETEN!

Japanse gyoza (met kip en garnaal)

Gyoza verticaal

Liefs,
Eefje

3 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet weergegeven.