(Borrel)snacks

Paddestoelen arancini met truffelmayonaise

Paddestoelen risotto

Arancini, ook wel risotto balletjes. Ik heb het één keer eerder gemaakt en vond het toen echt goddelijk. Nou ik kan je vertellen, dat is het nog steeds. Misschien vind ik deze nog wel lekkerder dan die ik toen met venkel en citroen maakte. Het is wel even een klusje. Tenzij je dit dus maakt van een restje risotto. Want dat is nooit meer zo lekker te krijgen dan wanneer je het vers gemaakt opeet. 

Risotto close up

Dit heb je nodig:
 400 gram paddestoelen mix (champignons, kastanje champignons & oesterzwammen)
 200 gram risotto rijst
 700 ml heet water
 1 groente bouillonblokje
 2 takjes tijm
 50 gram geraspte parmezaan
 1 grote sjalot, fijngesnipperd
 2 kleine teentjes knoflook
 peper
 (witte) truffelmayonaise
 scheutje olijfolie
 klontje boter
 2 grote eieren
 5 el bloem
 panko (broodkruimels)
Nog meer nodig:
 pan met olie of frituurpan
 schuimspaan
 keukenpapier
 wok of hapjespan
 ijsschep
 spatel
Zo maak je het!
1

Snijd allereerst alle paddestoelen in kleine blokjes. Zet dan de wok of hapjespan op middelhoog vuur met een scheutje olie erin. Bak de paddestoelen hierin tot het meeste vocht is verdampt en schep ze dan uit de pan in een schaaltje.

2

Doe dan opnieuw een scheut olie in de pan met een klontje roomboter. Bak de ui, knoflook en tijm blaadjes hierin voor ongeveer twee minuten. Voeg dan de risotto rijst toe en bak dit ook 2 minuten mee. Voeg dan de witte wijn toe en roer goed door.

3

Meng het hete water met een bouillonblokje er giet hier een beetje van bij de rijst. Laat pruttelen tot bijna alle bouillon is opgenomen en voeg dan weer een flinke scheut toe. Herhaal dit tot de bouillon bijna op is (dit duurt zo'n 25 minuten).

4

Voeg dan de gebakken paddestoelen toe, het laatste beetje bouillon en de parmezaanse kaas. Blijf dan roeren en 'kook' de risotto verder in dan wanneer je het direct zou serveren. Je moet geen vocht of vloeibaarheid meer zien. Brengen nog wat extra op smaak met peper en laat het volledig afkoelen.

5

Zet de risotto in de koelkast. Het liefst voor een hele nacht en anders minstens 5 uur. Pak er dan een ijsschep bij en maar er 24 gelijkmatige balletjes van en leg deze terug in de koelkast.

6

Zet dan een pan zonnebloem olie op het vuur (of zet je frituurpan aan). Verhit de olie naar 160-180 graden. In de tussentijd maak je drie schaaltjes klaar. Eentje met geklutst ei, eentje met bloem en eentje met panko. Haal de balletjes eerste door de bloem, dan door het ei en dan door de panko. Herhaal dit tot alle balletjes van een paneer laagje zijn voorzien. Frituur de arancini in ongeveer 8 minuten goudbruin. Serveer direct! Het lekkerst met (witte) truffel mayonaise. SMULLEN!!

Ingredients

Dit heb je nodig:
 400 gram paddestoelen mix (champignons, kastanje champignons & oesterzwammen)
 200 gram risotto rijst
 700 ml heet water
 1 groente bouillonblokje
 2 takjes tijm
 50 gram geraspte parmezaan
 1 grote sjalot, fijngesnipperd
 2 kleine teentjes knoflook
 peper
 (witte) truffelmayonaise
 scheutje olijfolie
 klontje boter
 2 grote eieren
 5 el bloem
 panko (broodkruimels)
Nog meer nodig:
 pan met olie of frituurpan
 schuimspaan
 keukenpapier
 wok of hapjespan
 ijsschep
 spatel

Directions

Zo maak je het!
1

Snijd allereerst alle paddestoelen in kleine blokjes. Zet dan de wok of hapjespan op middelhoog vuur met een scheutje olie erin. Bak de paddestoelen hierin tot het meeste vocht is verdampt en schep ze dan uit de pan in een schaaltje.

2

Doe dan opnieuw een scheut olie in de pan met een klontje roomboter. Bak de ui, knoflook en tijm blaadjes hierin voor ongeveer twee minuten. Voeg dan de risotto rijst toe en bak dit ook 2 minuten mee. Voeg dan de witte wijn toe en roer goed door.

3

Meng het hete water met een bouillonblokje er giet hier een beetje van bij de rijst. Laat pruttelen tot bijna alle bouillon is opgenomen en voeg dan weer een flinke scheut toe. Herhaal dit tot de bouillon bijna op is (dit duurt zo'n 25 minuten).

4

Voeg dan de gebakken paddestoelen toe, het laatste beetje bouillon en de parmezaanse kaas. Blijf dan roeren en 'kook' de risotto verder in dan wanneer je het direct zou serveren. Je moet geen vocht of vloeibaarheid meer zien. Brengen nog wat extra op smaak met peper en laat het volledig afkoelen.

5

Zet de risotto in de koelkast. Het liefst voor een hele nacht en anders minstens 5 uur. Pak er dan een ijsschep bij en maar er 24 gelijkmatige balletjes van en leg deze terug in de koelkast.

6

Zet dan een pan zonnebloem olie op het vuur (of zet je frituurpan aan). Verhit de olie naar 160-180 graden. In de tussentijd maak je drie schaaltjes klaar. Eentje met geklutst ei, eentje met bloem en eentje met panko. Haal de balletjes eerste door de bloem, dan door het ei en dan door de panko. Herhaal dit tot alle balletjes van een paneer laagje zijn voorzien. Frituur de arancini in ongeveer 8 minuten goudbruin. Serveer direct! Het lekkerst met (witte) truffel mayonaise. SMULLEN!!

Paddestoelen arancini met truffelmayonaise

arancini close up

Onlangs heb ik ook nog een ontzettend lekker arancini recept gemaakt met prosciutto en pijnboompitten

Liefs,
Eefje

2 Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.