Blog

EETCLUB | Mijn beurt om te koken

EETCLUB | Mijn beurt om te koken

Afgelopen zomer plaatste ik een oproep via Instagram dat ik opzoek was naar een eetclub. Er was heel wat animo en na flink wat mailtjes heb ik een kleine selectie gemaakt. We begonnen met 6 en zijn inmiddels met 5! Het matcht super goed en dat blijf ik toch bijzonder vinden zo uit het niets. Al ben ik van mening dat wanneer eten een gedeelde interesse is het al snel goed zit.

Afgelopen week was het dus mijn beurt. Dit was de derde eetavond. Als allereerste keer hadden we een kennismakingsetentje buiten de deur en tussendoor hebben we ook nog een avond gehad waar we gingen bowlen en cocktails drinken en ook hebben we nog een nieuwjaarsborrel gedaan. Voor de eetavonden spreken we ongeveer elke 6 weken af. Één iemand host de avond bij haarzelf thuis en zorgt ook voor al het eten en de wijn. Het is dus echt een beetje een huiskamer restaurant achtig en met de frequentie ben je hooguit 2 keer per jaar aan de beurt. 

Ik wist al een paar maanden dat het nu mijn beurt zou zijn. Mezelf kennende wissel ik nog 10 keer van idee over het menu. Een week geleden werd het dus toch echt tijd om mijn menu eens vast te gaan leggen. Ik schreef het uit en maakte een boodschappenlijst. Bij Crisp mocht ik een vrij in te vullen bestelling plaatsen en daar maakte ik dankbaar gebruik van voor deze avond.

Crisp bestelling eetclub

Ik bestelde onder andere verse zalm, gerookte zalm, Coeur de Boeuf, passievruchten, spekjes, burrata, paddestoelen mix, parmezaan, DE beroemde Crisp croissantjes en nog heel wat meer. Dankjewel Crisp!

Goed, het menu stond! Nu nog de wijn. Daar heb ik (nog steeds) niet veel verstand van. Dus ik mailde mijn oud collega (chef Wijnhandel de Gouden Leeuw) om hulp! Ik vertelde wat ik ging maken en aan de hand daarvan selecteerde hij wat wijnen. Die heb ik opgehaald en zo was alles in huis om aan de voorbereiding te beginnen.

Wijnen 4 - gangen

vlnr: gang 1, 2, 3 & 4

Het klinkt een beetje zakelijk maar ik heb het gewoon benaderd alsof het een catering was. Zo kun je in ieder geval zelf ook lekker aan tafel zitten en sta je niet de hele avond in de keuken. Woensdag maakte ik alvast de risotto en pesto dressing. Bakte ik de appel, chorizo blokjes en pecantaart. En marineerde ik de gamba’s. Op donderdag (de dag zelf) sneed ik de zalm tot tartaar, proportioneerde en paneerde ik alvast de arancini. Ik deed de truffel mayonaise en dragon mayo/crème fraîche alvast in een spuitzak. Raspte de parmezaan, frituurde de kappertjes en sneed ik ook al alles fijn voor door de tartaar. Deze maakte ik pas op smaak een uurtje voor aanvang. Ik bakte ook de broodstengels, zette alvast de pan met olie klaar en steeds de tomaten in dunne plakken. Zo stond echt alles voor het grijpen en was het bijna alleen nog maar een kwestie van afmaken en opmaken. 

Tafelsetting staand

Veel gevraagd: deze borden zijn van Bowls & Dishes

Ik ontving iedereen met mijn ‘signature’ gin & tonic. Namelijk met perzik en passievrucht! Echt een tip als je bent uitgekeken op komkommer en munt. GT’s met aardbei en basilicum is trouwens ook heer-lijk! Ik had ook een schaaltje citroen olijven en wat brood met borrelboter op tafel staan. Die borrelboter maak je van roomboter met tahin en sojasaus (recept staat in Borreltijd van Susan Aretz).

Gang 1 – Frisse zalmtartaar met gefrituurde kappertjes en een ciabatta stengel

Frisse zalmtartaar

Voor 5 personen gebruikte ik 450 gram verse zalm en 100 gram gerookte zalm. Ik maakte het op smaak met sjalot, bieslook, crème fraiche, mayonaise, dragon en gefrituurde kappertjes. De broodstengel maakte ik van ciabatta.

Gang 2 – Tomaten carpaccio met burrata, pesto dressing en chorizo kruim

tomaten carpaccio

Dit toppertje maakte ik ook met kerst. Dit keer gebruikte ik ‘gewone’ pesto. Voor het recept kun je hier klikken. Chorizo klein snijden en uitbakken ik een droge pan.

Gang 3 – Pasta carbonara met gebakken gamba’s

carbonara gamba's

Pasta carbonara! Dit gerecht bestaat uit weinig ingrediënten zorg dus dat je goede gebruikt. Ik vond de Crisp spekjes uitzonderlijk lekker. De gamba’s marineerde ik vooraf in een beetje olie, 1 teentje fijngehakte knoflook, een snufje cayennepeper, paprikapoeder en wat zout.

Gang 4 – Paddestoelen arancini met witte truffelmayonaise 

paddo arancini

Hiervan komt het recept er nog aan!

Gang 5 – Pecantaart met gebakken appel en kaneelijs 

Pecantaart toetjes

Pecannotentaart volgens dit recept, alleen dan in een langwerpige vorm. Gebakken Jonagold appel in boter met wat kaneel en een klein beetje rietsuiker. En een bolletje kaneelijs (niet zelf gemaakt).

Bonusronde – Scropino

Limoen scropino

Na het eten maakte ik nog scropino! Voor 4 personen gebruikte ik: 500 ml citroen sorbet, rasp van een halve limoen, 45 ml wodka en ongeveer 275 ml prosecco.

Het eten was heerlijk (al zeg ik het zelf), de wijnen waren goed, het was gezellig dus al met al weer een zeer geslaagde avond. Ik kijk alweer uit naar de volgende waar ik lekker kan aanschuiven. Het is cliché maar een goede voorbereiding is echt alles voor zo’n avond. Het is dat mijn huis er te klein voor is maar zo kun je ook echt zeer gemakkelijk voor bijvoorbeeld 10 mensen koken zonder stress.

Liefs,
Eefje

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet weergegeven.

Je winkelmandje is nog leeg.