Bakrecepten

Smeuïge kruidkoek

Kruidkoek vooraf

Als kind heb ik echt kilo’s kruidkoek en ontbijtkoek weggewerkt. Ik vond dat zó lekker! Toen werd het nog gezien als een best verantwoord ontbijt achtig ding. Maar goed, er zit koek in de naam dus logisch konden we toen nog niet nadenken blijkbaar. Enfin, tegenwoordig koop ik het niet meer vaak en dat is vooral omdat ik er teveel van eet als ik het in huis heb. Dat riep deze week wel de vraag op of het moeilijk is om te maken. Wat blijkt nou? Helemaal niet. Ik las wat recepten en mix en matchte er vervolgens op los. Het eindresultaat; super lekker! Ik had gedacht dat het een beetje een droge boel zou worden maar hij is super smeuïg en zelfs een beetje sticky. Doe er je voordeel mee!

Kruidkoek hori vooraf

Prep Time10 minsCook Time40 minsTotal Time3 hrs
Dit heb je nodig:
 250 ml (plantaardige) melk, ik gebruikte havermelk
 125 gram tarwebloem
 100 gram zelfrijzend bakmeel
 50 gram amandelmeel
 1 ei
 50 gram honing
 50 gram rietsuiker
 2 el appelstroop
 2 tl kaneel
 2 tl koekkruiden
 1 tl nootmuskaat
 0,50 tl cayennepeper
 0,50 tl kruidnagel
 0,50 tl gemberpoeder
 0,50 tl kardemom
 flinke snuf zout
 1 tl bakpoeder
Nog meer nodig:
 velletje bakpapier
 cakevorm van 24 cm
 mengkom
 garde
 siliconen spatel
Zo maak je het:
1

Verwarm eerst de oven voor op 165 graden hete lucht. Bekleed ook alvast de cakevorm met bakpapier.

2

Roer eerst het ei los samen met de appelstroop. Voeg dan de melk, honing, rietsuiker en het zout toe en meng dit ook goed door elkaar.

3

Voeg dan het tarwebloem, zelfrijzend bak- en amandelmeel toe. Roer dit tot een egaal beslag. Voeg vervolgens alle kruiden, specerijen en het bakpoeder toe. Meng tot dit er ook goed doorheen zit. Giet dan het beslag in de cakevorm en bak de koek gaar in 35-40 minuten.

4

Volledig af laten koelen. Een dag later smaakt hij nog beter! Lekker smeuïg en plakkering. Extra lekker met een laagje gezouten boter. Bewaar de koek buiten de koeling in een stuk folie.

Ingredients

Dit heb je nodig:
 250 ml (plantaardige) melk, ik gebruikte havermelk
 125 gram tarwebloem
 100 gram zelfrijzend bakmeel
 50 gram amandelmeel
 1 ei
 50 gram honing
 50 gram rietsuiker
 2 el appelstroop
 2 tl kaneel
 2 tl koekkruiden
 1 tl nootmuskaat
 0,50 tl cayennepeper
 0,50 tl kruidnagel
 0,50 tl gemberpoeder
 0,50 tl kardemom
 flinke snuf zout
 1 tl bakpoeder
Nog meer nodig:
 velletje bakpapier
 cakevorm van 24 cm
 mengkom
 garde
 siliconen spatel

Directions

Zo maak je het:
1

Verwarm eerst de oven voor op 165 graden hete lucht. Bekleed ook alvast de cakevorm met bakpapier.

2

Roer eerst het ei los samen met de appelstroop. Voeg dan de melk, honing, rietsuiker en het zout toe en meng dit ook goed door elkaar.

3

Voeg dan het tarwebloem, zelfrijzend bak- en amandelmeel toe. Roer dit tot een egaal beslag. Voeg vervolgens alle kruiden, specerijen en het bakpoeder toe. Meng tot dit er ook goed doorheen zit. Giet dan het beslag in de cakevorm en bak de koek gaar in 35-40 minuten.

4

Volledig af laten koelen. Een dag later smaakt hij nog beter! Lekker smeuïg en plakkering. Extra lekker met een laagje gezouten boter. Bewaar de koek buiten de koeling in een stuk folie.

Smeuïge kruidkoek

Kruidkoek bovenaf

Kruidkoek close up

Liefs,
Eefje

2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet weergegeven.

Je winkelmandje is nog leeg.