[vc_row][vc_column width=”2/12″][/vc_column][vc_column width=”8/12″][vc_column_text]
Pannenkoeken, er zijn maar weinig mensen niet dol op. In dit artikel bundel ik een aantal van mijn oudere recepten en vertel ik hoe je deze heerlijke fluffy citroen ricotta pannenkoeken met frambozen kunt maken. Dit is echt een feestje en ik kan uit ervaring vertellen dat ze extra lekker zijn op zondagochtend met je favoriet lp op de platenspeler en een kopje thee of koffie. Ben jij klaar voor 8 x pannenkoek recepten + inspiratie?
Vroeger aten wij regelmatig pannenkoeken thuis. Mijn moeder maakte ze altijd zelf, zonder pakje. Volgens mij deed ze dat volgens de kopje bloem, kopje melk en één ei regel. Het is zo ontzettend makkelijk. Ik verbaas me daarom nog weleens over dat mensen het een ‘gedoe’ vinden om even snel een pannenkoek beslag te maken. Een mix kopen is nergens voor nodig!
Pannenkoeken zijn echt oneindig in variantie. Kom jij niet verder dan een simpele Hollandse pannenkoek met stroop? Internet staat bomvol vernieuwende inspiratie. Zo heeft Jumbo bijvoorbeeld een pagina waar je veel basisrecepten kunt vinden en daarbij voorzien ze je ook van de nodige baktips. Wat ik vooral heel handig vindt zijn de tips voor glutenvrij pannenkoeken. Daar ben ik zelf niet zo in thuis. Wil jij dus o.a. lekkere glutenvrije pannenkoeken maken?
Recept
Dit heb je nodig (voor 2 personen):
• 170 gram zelfrijzend bakmeel
• 150 gram ricotta
• 1 middelgroot ei
• 150 ml (volle)melk
• rasp van een (kleine)citroen
• half zakje vanillesuiker
• snufje zout
• mespuntje baking soda
• een paar druppels citroensap
• roomboter om in te bakken
Topping:
• 80 ml slagroom, lobbig geklopt met een half zakje vanillesuiker
• 2 el lemoncurd
• handje diepvries frambozen
• geroosterde kokosflakes of pistachenoten (optioneel)
Benodigdheden:
• koekenpan
• mengkom
• handmixer
• garde
• rasp
Zo maak je het!
1. Doe eerst de ricotta, melk en het ei in de kom. Meng dit door elkaar met de garde.
2. Voeg dan het zout, een half zakje vanillesuiker & de citroenrasp toe en meng er ook doorheen.
3. Doe dan als laatst het zelfrijzend bakmeel erbij en roer het geheel tot een vrij dik beslag.
4. Verhit de koekenpan op half hoog vuur en doe hier een klontje boter in. Schep er twee flinke lepels beslag in. Bak de pannenkoeken aan beide kanten goudbruin en gaar. Ongeveer 3 minuten per kant.
5. Tijdens het bakken kun je de slagroom alvast lobbig kloppen samen het het andere halve zakje vanillesuiker.
6. Wanneer het beslag op is verdeel je de pannenkoeken over 2 borden en maak je ze af met de slagroom, een schep lemoncurd, frambozen en optioneel de geroosterde kokosflakes of pistachekruim. Eet smakelijk!
Deze pannenkoekjes zijn ook heel makkelijk voor te bereiden. Bewaar ze na het bakken in de koelkast en wanneer je ze wilt eten kun je ze opwarmen in een koekenpan of de magnetron.
Dan nog andere heerlijke pannenkoek recepten. Ik begin de round up met misschien wel het lekkerste bordje pannenkoeken dat ik ooit thuis maakte. Deze zijn echt meer dan de moeite waard! Ben je meer van het hartige? Daarvoor heb ik ook nog een lekkere tip.
Kwark pannenkoekjes met blauwe bessen, banaan, pancetta en maple syrup
Banaan-koffie pannenkoeken met Nutella
Fluffy limoen pannenkoeken met yoghurt en kokos
Havermout-kwark pannenkoeken met blauwe bessen
Mascarpone-framboos pannenkoeken en kokos
Luchtige kaneel pannenkoeken met gegrilde peer
BLT pancakes
Dan heb ik hier nog een hartige tip. De BLT pancakes! Maak een basis kwark pannenkoek en maak af met bacon, sla, tomaat, mayonaise en pijnboompitten. Om je vingers bij af te likken!
Princessen pannenkoeken
Voor een kleurrijk en glutenvrij recept ben ik even gaan speuren op de website van blog collega- en vriendin Marike van Oh My Pie!. Daar kwam ik het recept tegen van deze roze prinsessen pannenkoeken. Ik verwijs je graag door naar het op ohmypie.nl
Een deel van dit artikel is geschreven in betaalde samenwerking met Jumbo supermarkten.
Liefs,
Eefje
[vc_row][vc_column width=”2/12″][/vc_column][vc_column width=”8/12″][vc_column_text]