[vc_row][vc_column width=”2/12″][/vc_column][vc_column width=”8/12″][vc_column_text]
Voor een samenwerking die ik op dit moment heb lopen kreeg ik onlangs een gigantisch hoeveelheid tomaten bezorgd. Toen ik mijn opdracht beelden ermee geschoten had was er nog een heleboel over en daar besloot ik deze heerlijke tomaten tarte tatin met rode ui mee te maken. Ze zijn wat prijziger maar als je echt de lekkerste smaak wilt gebruik dan Honingtomaten. Zelf heb ik deze taart in vieren gesneden en geserveerd als voorgerecht. Maar op zondagmiddag met een glaasje wijn erbij doet ie het ook niet verkeerd.
Zet een middelgrote koekenpan op halfhoog vuur. Smelt hierin alle roomboter en voeg dan de halve uienringen toe. Zet het vuur laag en laat dit lekker smoren voor een paar minuten. Voeg in de tussentijd ook de tijmblaadjes en knoflook toe. Roer af en toe.
Als de minuten om zijn (5 ongeveer) voeg je de suiker en balsamico toe. Voeg naar eigen smaak nog wat peper en zout toe. Voeg dan ook de tomaten toe en laat deze nog een minuut of tien meebakken op laag vuur. Wanneer de velletjes van de tomaten gaan barsten kan het vuur uit.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Giet of schep het tomaten mengsel in de ovenschaal. Rol de bladerdeeg uit. Snijd twee brede repen van de zijkant af om de bladerdeeg plak vierkant te maken. Druk dit goed aan en rol met een deegroller de overlappende randen egaal.
Bladerdeeg krimpt wanneer je het bakt dus snijd altijd een grotere vorm uit dan je denkt nodig te hebben. Het liefst rondom minstens een centimeter groter. Drapeer het deeg losjes over ovenschaal. Schuif de taart dan de oven in en bak te deze gaar en goudbruin in ongeveer 30 minuten.
Er komt best wel veel extra vocht vrij uit de tomaten tijdens het bakken. Je kunt het proberen wat af te gieten of de taart heel snel te lossen op een rooster. Pas dan dus wel op dat het hete vocht niet op je handen komt. Het is aan te raden dit boven de gootsteen te doen. Je kunt ook wachten tot de taart helemaal is afgekoeld. Tegen de tijd dat je hem dan gaat eten kun je de taart nog even oppiepen in een hete oven. Lekker om te serveren met een schepje room en een blaadje basilicum.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Zet een middelgrote koekenpan op halfhoog vuur. Smelt hierin alle roomboter en voeg dan de halve uienringen toe. Zet het vuur laag en laat dit lekker smoren voor een paar minuten. Voeg in de tussentijd ook de tijmblaadjes en knoflook toe. Roer af en toe.
Als de minuten om zijn (5 ongeveer) voeg je de suiker en balsamico toe. Voeg naar eigen smaak nog wat peper en zout toe. Voeg dan ook de tomaten toe en laat deze nog een minuut of tien meebakken op laag vuur. Wanneer de velletjes van de tomaten gaan barsten kan het vuur uit.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Giet of schep het tomaten mengsel in de ovenschaal. Rol de bladerdeeg uit. Snijd twee brede repen van de zijkant af om de bladerdeeg plak vierkant te maken. Druk dit goed aan en rol met een deegroller de overlappende randen egaal.
Bladerdeeg krimpt wanneer je het bakt dus snijd altijd een grotere vorm uit dan je denkt nodig te hebben. Het liefst rondom minstens een centimeter groter. Drapeer het deeg losjes over ovenschaal. Schuif de taart dan de oven in en bak te deze gaar en goudbruin in ongeveer 30 minuten.
Er komt best wel veel extra vocht vrij uit de tomaten tijdens het bakken. Je kunt het proberen wat af te gieten of de taart heel snel te lossen op een rooster. Pas dan dus wel op dat het hete vocht niet op je handen komt. Het is aan te raden dit boven de gootsteen te doen. Je kunt ook wachten tot de taart helemaal is afgekoeld. Tegen de tijd dat je hem dan gaat eten kun je de taart nog even oppiepen in een hete oven. Lekker om te serveren met een schepje room en een blaadje basilicum.
Liefs,
Eef
[vc_row][vc_column width=”2/12″][/vc_column][vc_column width=”8/12″][vc_column_text]