Blog

Waar koop ik mijn favoriete bak- en decoreer tools?

cupcakes close up

Wanneer ik behind te scene bakdingen deel op mijn Instagram stories krijg ik vaak héél veel vragen binnen. Vooral over de meeste simpele dingen als ‘waar koop je dat?’ of ‘hoe gebruik je dit?’. Ik vind die interactie ontzettend tof maar het kost me ook ontzettend veel tijd. Ik wil al tijden een keer een blog schrijven hierover maar doordat ik dat steeds perfect wilde doen heb ik het telkens uitgesteld. Tot nu! Misschien vul ik het later nog aan met andere tekst en foto’s maar voor nu zijn dit al mijn antwoorden en tips voor jou!

Cupcake papiertjes 

Laat ik met deze beginnen. Meestal gebruik ik de ‘gewone’. Deze papiertjes zet ik dan altijd in een muffin tray van 12 (of 6) om tijdens het bakken goed de vorm te behouden. Als je ze los op een rooster of bakplaat zet met beslag erin wordt het meestal een ramp. Dit loopt uit en de cakejes zien er dan alles behalve mooi uit. Nu heb je ook wat stevigere papieren bakjes die prachtig bakken ook als je ze los op een rooster zet. Een mega groot voordeel: je kunt er meer dan 12 kwijt op één rooster. Zonder problemen 20 en misschien wel meer. Ligt aan de grootte van je oven. En als je ze uitvouwt hebben ze een prima functie als bord(je). Ik bestel mijn papiertjes bijna altijd bij Bouwhuis.com. Hier bestel ik trouwens meestal mijn bak spullen. Ze hebben veel verschillende maten, kleuren en printjes. En ze bezorgen snel! Deze vormpjes begonnen wel wat te stinken tijdens het bakken. Ik denk dat dit het anti aanbak laagje aan de binnenkant is. Of door de kleur dat weet ik niet. De geur komt niet terug in de smaak van je cakejes!

Close up chocolade cakejes

Spuitzakken

Ik denk dat dit misschien wel de meest gestelde vraag is. Ik weet dat het niet de meest duurzame keus is maar ik gebruik het allerliefst wegwerp spuitzakken. Die herbruikbare zijn zo stug en helemaal niet fijn in gebruik vind ik! Je kunt ze kopen in verschillende maten. Tip: als je niet heel ervaren hierin bent, koop dan een maatje groter dan je denkt nodig te hebben. Het is gewoon heel fijn als je een beetje speling en ruimte hebt om de zak goed vast te houden. Je kunt hiervoor terecht bij de betere kook- en bakwinkels, online bak shops en Jamin moet je ook niet uitvlakken. Zij hebben meer dan je denkt (volgens mij dus ook spuitzakken)! Zelf koop ik ze altijd bij Sligro per rol van 100. Ik weet dat het opkomt maar ik snap dat voor vele van jullie dit veel teveel zal zijn. Je hebt ook nog verschil tussen hitte bestendige of ‘gewone’. Die laatste zijn bijna in alle gevallen voldoende. 

Bolussen gevuld

Bakvormen 

Voor bijna alle taart recepten op mijn site gebruik ik een springvorm van 18 cm. Waarom zo klein? Het gaat mij meestal om het recept en niet om de hoeveelheid personen die ervan kunnen eten. Ze zijn zeker niet van allerbeste kwaliteit maar ik koop deze altijd bij Hema. Ik heb van een heleboel verschillende merken springvormen en ik vind deze toch het fijnst. Zeker omdat ze nog zo’n randje hebben. Zelf vind ik bijvoorbeeld die zwarte springvormen van Dille & Kamille niet fijn. Ik bestel er ook weleens eentje online als ik er weer één versleten heb. Die van het merk Patisse met anti aanbak laagje vind ik ook fijn werken.

Springvormen in keuken

Kleurstof

Ik gebruik zelf meestal de kleurstofgel van Wilton. Kleurstoffen die je koopt bij de supermarkt, Xenos of soortgelijke winkels zijn vaak niet krachtig genoeg. Soms lijkt het van wel maar als je dan je baksel uit de oven haalt is de helft van de kleur weg of heeft het helemaal niet gepakt. Ruim assortiment van deze Wilton kleurstoffen verkopen ze ook bij Jamin, daar haal ik het regelmatig. Ik heb ook gel kleurstof van Brand New Cake en Funcakes. Deze werken ook fijn. Als het maar een gel is ben ik blij. Deze bestel je online bij Bouwhuis.com bijvoorbeeld. 

Springvormen verschillende maten

Spuitmondjes

Ik heb er zoveel in verschillende vormen en maten. Meestal gebruik ik alsnog een kartel of glad mondje. Het meest gangbare ook. Volgens mij kocht ik ooit een set bij sligro, bestelde ik een keer via Ali Express en kocht ik het bij een kookwinkel. En ook een deel komt uit een goodiebag of iets dergelijks. Ook hierbij de tip, gebruik altijd één of meer maatjes groter dan je denkt nodig te hebben. Dit geeft heel vaak een veel mooier resultaat. Ik zie heel veel cupcakes voorbij komen met een soort (ik kan het niet anders omschrijven) drol van topping erop. Als je een (veel) groter spuitmondje gebruikt en één draai maakt is het resultaat véél mooier. Of je draait twee keer rond. Dan krijg je zoiets als hieronder. Op de header foto zie je ook een spuitmondje met een hele lange punt. Deze is perfect om cupcakes mee te vullen. Dit moet dan wel een glad mengsel zijn zonder stukjes anders raakt het verstopt. Je kunt cakejes ook vullen door vlak na het bakken met de achterkant van en houten pollepel een gat te duwen in het midden van ongeveer 1,5 cm diep. Deze kun je vervolgens vullen zonder ‘bijzonder’ spuitmondje.

Enchanted cream cupcake

Glitter

Soms is het mooi om je taart of cupcakes af te maken met een beetje shine. Zelf vind ik metallic wat mooier dan echt glitters maar beide kan een leuke toevoeging zijn. Ik ontdekte laatst dat ze bij Xenos hele fijne metallic poeder spuit flesjes hebben. In verschillende kleuren. Ik kocht zilver en ben er blij mee tot nu toe. Je hebt ook glitters in potjes. Als ik dit gebruik stop ik er vaak een kwast in en tik daar dan tegenaan zodat het gelijkmatig over de taart heen gaat. Die potjes met diverse glitters kun je vinden bij bijna alle hierboven genoemde verkooppunten.

Opgespoten slagroomtaart

Paletmes 

Onmisbaar als je graag bakt en taarten afsmeert of decoreert. Ik gebruik meestal een grote maar de kleintjes eigenlijk net zo vaak. Of je liever eentje met of zonder knik hebt is meestal persoonlijke voorkeur. Ik kan met allebei wel overweg dus maakt het mij niet uit. Dit soort tools hebben de meestal wel bij Xenos. Zitten vaak per 3 verpakt. De grotere worden vaak als iets professioneler aangezien denk ik en daar moet je misschien iets meer je best voor doen. Sowieso hebben ze dit bij Sligro en online kun je het ook vinden.

Kaasschaaf

Dit klinkt misschien wat gek maar ik gebruik een kaasschaaf echt heel vaak om snel wat chocolade krulletjes te maken voor het decoreren van iets. Zorg dat de chocoladereep op kamertemperatuur is en je een goede druk zet op de schaaf.

Boterhamzakje 

Nog zoiets wat ik echt heel regelmatig gebruik! Een lekker swirl chocolade maakt een baksel soms helemaal af of feestelijker. Wanneer je chocolade smelt en dit met een lepel over iets heen verdeelt is het vaak heel onregelmatig. Van een dikke klodder hier tot een dun druppeltje daar. Je kunt de gesmolten chocolade is zo’n plastic spuitflesje doen maar vaak moet je dan veel meer chocolade smelten dan je eigenlijk nodig hebt. Ik smelt altijd een klein beetje en doe dit vervolgens in een boterhamzakje. Knip een heel klein puntje af en je choco swirl wordt top zonder dat je veel chocolade over hebt. Tôp! Deze manier gebruik ik ook altijd een op drip aan te brengen op een taart.

Acetaatfolie

Ik gebruik dit altijd wanneer ik een no bake taart maak. De binnenrand van de springvorm bekleed ik hiermee. Zo weet je altijd zeker dat je de taart kunt lossen en hij knettertje strak op tafel komt te staan! Dit kun je ook online bestellen en in sommige kook/bakwinkels nog vinden. Verkrijgbaar in verschillende hoogtes. Ik geloof dat een maat groter 10/12 cm hoog is. Ook handig als je dus een hoge taart wilt maken terwijl je springvorm maar 6 cm hoog is. 

acetaatfolie baktools

Mocht je nog andere vragen hebben hierover? Stel ze vooral hieronder. Dan kan ik in de toekomst misschien nog andere tips en tools toevoegen aan dit artikel. 

Liefs,
Eef

7 Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.