Bakrecepten

Speculooskoeken met chocolade

Speculooskoeken hori

Vorige week kocht ik een grote pot speculoos met stukjes crunch. Dat had ik nooit moeten doen. Jeeee-mig wat lekker is dat. Voor een fotografie opdracht had ik een taartje nodig en maakte ik mijn pecannotentaart. Aangezien ik maar de helft van de bodem nodig had besloot ik met de andere helft deze koeken te maken. De koekjes zijn super bros en dat maakt het heerlijk. Mijn eigen voorkeur zou pure chocolade zijn maar dit had ik niet meer in huis. Mocht je daar ook meer fan van zijn zou ik dat lekker gebruiken!

Dit heb je nodig (voor 11 koeken):
 105 g zelfrijzend bakmeel
 55 g roomboter, ik blokjes
 20 g poedersuiker
 1 zakje vanillesuiker
 1 tbsp bruine basterdsuiker
 1,50 tbsp (volle)melk
 mespuntje kaneel
 snufje zout
Nog meer nodig:
 3 volle el speculoos (met crunch)
 160 g melk- of pure chocolade
 witte chocolade krullen (optioneel)
Materiaal:
 ronde koeksteker van ongeveer 5 cm doorsnee
 wegwerp spuitzak
 hittebestendig kommetje om de chocolade te smelten
 velletje bakpapier
 deegroller
Zo maak je het:
1

Kneed met de hand een deeg van alle ingrediƫnten (excl de speculoos en chocolade). Maak er een bal van, druk deze een beetje plat en wikkel in een stukje keukenfolie. Leg in de koelkast voor ongeveer 20 minuten.

2

Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht. Zet een bakplaat met bakpapier klaar. Bestuif het aanrecht met wat extra zelfrijzend bakmeel. Rol het deeg uit tot 2 a 3 mm dik. Steek hier zoveel mogelijk koekjes uit. Kneed het deeg dan weer bij elkaar, rol en steek opnieuw uit. Herhaal dit tot je 22 koekjes hebt. Leg deze in verband op de bakplaat. De mogen best dicht bij elkaar want ze rijzen nauwelijks.

3

Bak de koekjes lichtbruin en gaar in 8 tot 10 minuten. Laat de koekjes vervolgens afkoelen. Dit gaat snel want ze zijn dun. Draai dan de helft van de koekjes om. Vul een spuitzak met de speculoos en knip er een puntje af. Voorzie 11 koekjes van een lekkere laag speculoos. Plak dan het andere koekje er tegenaan en duw zachtjes aan.

4

Smelt de chocolade en roer dit goed door. Dip alle koeken er tot halverwege in. Je hebt altijd meer chocolade nodig dan je gebruikt, anders kun je niet dippen. Leg de koeken na het dippen opnieuw op een velletje bakpapier. Decoreer nog naar keuze met bijvoorbeeld witte chocolade krulletjes. Makkelijk te maken met een reep chocolade en een kaasschaaf. Leg ze dan minstens een kwartiertje in de koelkast om de chocolade hard te laten worden. Bewaar in een luchtdichte bak. Hoeft niet per se in de koeling maar ik zou dat wel doen. Eet smakelijk!

Ingredients

Dit heb je nodig (voor 11 koeken):
 105 g zelfrijzend bakmeel
 55 g roomboter, ik blokjes
 20 g poedersuiker
 1 zakje vanillesuiker
 1 tbsp bruine basterdsuiker
 1,50 tbsp (volle)melk
 mespuntje kaneel
 snufje zout
Nog meer nodig:
 3 volle el speculoos (met crunch)
 160 g melk- of pure chocolade
 witte chocolade krullen (optioneel)
Materiaal:
 ronde koeksteker van ongeveer 5 cm doorsnee
 wegwerp spuitzak
 hittebestendig kommetje om de chocolade te smelten
 velletje bakpapier
 deegroller

Directions

Zo maak je het:
1

Kneed met de hand een deeg van alle ingrediƫnten (excl de speculoos en chocolade). Maak er een bal van, druk deze een beetje plat en wikkel in een stukje keukenfolie. Leg in de koelkast voor ongeveer 20 minuten.

2

Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht. Zet een bakplaat met bakpapier klaar. Bestuif het aanrecht met wat extra zelfrijzend bakmeel. Rol het deeg uit tot 2 a 3 mm dik. Steek hier zoveel mogelijk koekjes uit. Kneed het deeg dan weer bij elkaar, rol en steek opnieuw uit. Herhaal dit tot je 22 koekjes hebt. Leg deze in verband op de bakplaat. De mogen best dicht bij elkaar want ze rijzen nauwelijks.

3

Bak de koekjes lichtbruin en gaar in 8 tot 10 minuten. Laat de koekjes vervolgens afkoelen. Dit gaat snel want ze zijn dun. Draai dan de helft van de koekjes om. Vul een spuitzak met de speculoos en knip er een puntje af. Voorzie 11 koekjes van een lekkere laag speculoos. Plak dan het andere koekje er tegenaan en duw zachtjes aan.

4

Smelt de chocolade en roer dit goed door. Dip alle koeken er tot halverwege in. Je hebt altijd meer chocolade nodig dan je gebruikt, anders kun je niet dippen. Leg de koeken na het dippen opnieuw op een velletje bakpapier. Decoreer nog naar keuze met bijvoorbeeld witte chocolade krulletjes. Makkelijk te maken met een reep chocolade en een kaasschaaf. Leg ze dan minstens een kwartiertje in de koelkast om de chocolade hard te laten worden. Bewaar in een luchtdichte bak. Hoeft niet per se in de koeling maar ik zou dat wel doen. Eet smakelijk!

Speculooskoeken met chocolade

Speculooskoeken bovenaf

Liefs,
Eef

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.