Bakrecepten

Glutenvrij kokosyoghurt taartje met sinaasappel

Glutenvrij taart bovenaf

Afgelopen zaterdag was ik als fotograaf bij de eerste echte Oh My Pie! masterclass. Tijdens het fotograferen heb ik natuurlijk ook even goed opgelet. Ik bewonder de freestyle kunst van haar altijd zo. Zij bakt echt op gevoel, zicht en vooral smaak. Dat heeft mij geïnspireerd tot het maken van dit taartje. Via deze link kun je een reeks foto’s vinden die ik heb gemaakt en hier kun je het verslag van Marike zelf lezen.

Prep Time30 minsTotal Time3 hrs
Bodem:
 125 g amandelmeel
 20 g gepofte quinoa
 4 tbsp honing
 1 tbsp kokosbloesemsuiker
 sap van 1/4 sinaasappel
 rasp van een halve sinaasappel
 snufje zout
 boter/kokosolie om in te vetten
Vulling:
 300 ml kokosyoghurt
 3 blaadjes gelatine
 2 tbsp honing
 2 tbsp water
 1 druppel oranje kleurstofgel
Dit heb je ook nog nodig:
 steelpan
 spatel
 twee schaaltjes
 springvorm van 16 cm doornsee
 velletje bakpapier
Zo maak je het (4-6 personen):
1

Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht. Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier. Vet de randen in met boter of kokosolie. Zet ook alvast 3 blaadjes gelatine te weken in koud water.

2

Doe alle bodem ingrediënten in een kom en meng dit met de hand tot een plakkerig deeg. Bekleed hiermee de vorm met een opstaande rand van ongeveer 3 cm. Druk het allemaal goed aan. Bak de bodem voor 12 minuten en zet deze dan aan de kant om af te koelen. Snijd na 10 minuten de rand voorzichtig los met een aardappelschilmesje. Zet het taartje met bakpapier en al op een plank om verder af te laten koelen.

3

Verhit 2 el kokosyoghurt, 2 el honing en 2 el water in een speelpannetje. Wanneer dit tegen de kook aanzit zet je het vuur uit en voeg je de 3 blaadjes gelatine toe. Roer dit tot het is opgelost. Voeg dan de rest van de kokosyoghurt toe en meng dit tot een mooi gladde massa.

4

Verdeel dit mengsel vervolgens over twee schaaltjes. Kleur er eentje licht oranje, ik deed dit met een kleurstofgel van Wilton. Andere kleurstof is ook een mogelijkheid. Schenk een scheutje van het witte mengsel op de bodem (deze mag nog warm zijn maar niet heet). Giet hier dan een scheutje oranje in en ga door tot de kokosyoghurt op is. Tik de plank waar de taart op staat licht op het aanrecht. Zet de taart dan voor een uur in de vriezer (of ongeveer 3 uur in de koelkast).

5

Maak af met sinaasappelpartjes en bewaar de taart in de koeling. Eet smakelijk!

Ingredients

Bodem:
 125 g amandelmeel
 20 g gepofte quinoa
 4 tbsp honing
 1 tbsp kokosbloesemsuiker
 sap van 1/4 sinaasappel
 rasp van een halve sinaasappel
 snufje zout
 boter/kokosolie om in te vetten
Vulling:
 300 ml kokosyoghurt
 3 blaadjes gelatine
 2 tbsp honing
 2 tbsp water
 1 druppel oranje kleurstofgel
Dit heb je ook nog nodig:
 steelpan
 spatel
 twee schaaltjes
 springvorm van 16 cm doornsee
 velletje bakpapier

Directions

Zo maak je het (4-6 personen):
1

Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht. Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier. Vet de randen in met boter of kokosolie. Zet ook alvast 3 blaadjes gelatine te weken in koud water.

2

Doe alle bodem ingrediënten in een kom en meng dit met de hand tot een plakkerig deeg. Bekleed hiermee de vorm met een opstaande rand van ongeveer 3 cm. Druk het allemaal goed aan. Bak de bodem voor 12 minuten en zet deze dan aan de kant om af te koelen. Snijd na 10 minuten de rand voorzichtig los met een aardappelschilmesje. Zet het taartje met bakpapier en al op een plank om verder af te laten koelen.

3

Verhit 2 el kokosyoghurt, 2 el honing en 2 el water in een speelpannetje. Wanneer dit tegen de kook aanzit zet je het vuur uit en voeg je de 3 blaadjes gelatine toe. Roer dit tot het is opgelost. Voeg dan de rest van de kokosyoghurt toe en meng dit tot een mooi gladde massa.

4

Verdeel dit mengsel vervolgens over twee schaaltjes. Kleur er eentje licht oranje, ik deed dit met een kleurstofgel van Wilton. Andere kleurstof is ook een mogelijkheid. Schenk een scheutje van het witte mengsel op de bodem (deze mag nog warm zijn maar niet heet). Giet hier dan een scheutje oranje in en ga door tot de kokosyoghurt op is. Tik de plank waar de taart op staat licht op het aanrecht. Zet de taart dan voor een uur in de vriezer (of ongeveer 3 uur in de koelkast).

5

Maak af met sinaasappelpartjes en bewaar de taart in de koeling. Eet smakelijk!

Glutenvrij kokosyoghurt taartje met sinaasappel

Glutenvrij taartje verti

Veel bakplezier! Als je de honing vervangt voor agave siroop en de gelatine door agar agar (check dan wel even de verhoudingen) is deze taart nog vegan ook!

Liefs, 
Eef

Geef een reactie

Your email address will not be published.

No products in the cart.